Με μικρές διακυμάνσεις αλλά και με κέρδη έκλεισε σήμερα η Wall Street, διατηρώντας τόσο την επαφή τους με τα ιστορικά υψηλά όσο και τα κέρδη του δύσκολου ιστορικά Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,04% στις 42.330 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,42% στις 5.762 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,38% στις 18.189 μονάδες.

Κλυδώνισαν τις ευρωαγορές οι αυτοκινητοβιομηχανίες – Στο -15% η Stellantis

Μετά από τρεις εβδομάδες ανόδου, οι αμερικανικοί δείκτες δέχτηκαν κάποιες πιέσεις κατά την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης για τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν έχασαν τα κέρδη του μήνα.

Οι αγορές ξεκίνησαν δύσκολα τον Σεπτέμβριο που είναι ιστορικά ο πιο αδύναμος μήνας, αλλά ανέκαμψαν καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα. Ο Dow και ο S&P 500 ενισχύθηκαν κατά 2% έκαστος. Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 2,7% τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα, ο Dow Jones πρωτοστάτησε αυτό το τρίμηνο, σημειώνοντας άνοδο άνω του 8%. Ο S&P 500 και ο Nasdaq πρόσθεσαν περισσότερο από 5,5% και 2,5%, αντίστοιχα, από την αρχή του Ιουλίου.

«Η bull market επέζησε του ιστορικά πιο αδύναμου τριμήνου του έτους», δήλωσε η Emily Bowersock Hill, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Bowersock Capital Partners. «Είναι πιθανό το ράλι ανόδου να παραμείνει ανέπαφο τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, καθώς τα κέρδη παραμένουν ισχυρά, τα επιτόκια αποκλιμακώνονται και οι καταναλωτές εξακολουθούν να ξοδεύουν», πρόσθεσε.

Σήμερα, τώρα, σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Nio που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν περισσότερο από 9% αφού η κινεζική εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων ανακοίνωσε ότι θα λάβει εισφορά μετρητών 13,3 δισ. γιουάν για το Nio China. Οι «στρατηγικοί επενδυτές» θα παράσχουν 3,3 δισ. γιουάν, με τα υπόλοιπα να προέρχονται από τη Nio.

Από την άλλη, η Stellantis έχασε περισσότερο από 12% αφού η αυτοκινητοβιομηχανία περιόρισε τις προοπτικές του έτους, επικαλούμενη την επιδείνωση «παγκόσμιας βιομηχανίας». Η Ford και η GM κινούνται επίσης χαμηλότερα.

Με το βλέμμα στον Οκτώβριο η Wall Street

Πλέον η Wall Street, όμως έχει το βλέμμα της στον Οκτώβριο, ο οποίος είναι γνωστός ως περίοδος ακραίας αστάθειας με μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες πτώσεις στη Wall Street να σημειώνονται κατά τη διάρκεια του μήνα.

Ωστόσο, ο αναλυτής της Canaccord Genuity, Michael Welch, σημείωσε ότι το τέταρτο τρίμηνο είναι συνήθως το ισχυρότερο για τις μετοχές και τελειώνει θετικά σε περισσότερα από τρία στα τέσσερα χρόνια.

«Η αγορά κλείνει τον συνήθως απαιτητικό Σεπτέμβριο καλύτερα από ό,τι περιμέναμε», είπε ο Welch. «Τώρα, καθώς εισερχόμαστε σε μια ισχυρότερη εποχική περίοδο, σε συνδυασμό με την έναρξη ενός κύκλου χαλάρωσης της Fed και ευνοϊκών τεχνικών συνθηκών – αναμένουμε ότι αυτές θα δώσουν έναν θετικό άνεμο στο τέλος του έτους».

Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρος της Federal Reserve του Σικάγο, Austan Goolsbee, η διαδικασία μείωσης των επιτοκίων «θα διαρκέσει πάνω από ένα χρόνο», προσθέτοντας ότι αναμένονται πολλές μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος.

Μιλώντας στο Fox Business, ο κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε ότι η Fed μειώνει τα επιτόκια τώρα επειδή η εθνική οικονομία «έχει ομαλοποιηθεί», τονίζοντας ότι αυτό δεν έχει «καμία σχέση με την πολιτική».

Επιπλέον, ο Goolsbee σημείωσε ότι ο πληθωρισμός κινείται πιο κοντά στο επίπεδο στόχο του 2%, ενώ η αγορά εργασίας παραμένει σταθερή και βιώσιμη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street