Με σημαντικές απώλειες έκλεισε τελικά σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την πρώτη ημέρα της διαδικασίας του placement της Εθνικής να προκαλεί έντονη νευρικότητα και μεταβλητότητα, αν και η αγορά κατάφερε να κλείσει τον Σεπτέμβριο με άνοδο, η οποία «σώθηκε» κυρίως το τελευταίο δεκαήμερο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,14% στις 1.451,90 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.451,09 μονάδων (-1,20%) και 1.469,49 μονάδων (+0,05%). Ο τζίρος ανήλθε στα 136,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,5 εκατ. τεμάχια αξίας 11,8 εκατ. ευρώ.

Από το καφενείο «Η Ωραία Ελλάς» στην Λεωφόρο Αθηνών – 148 χρόνια ιστορίας του ΧΑ

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με πτώση 1,41% στις 3.527,48 μονάδες, ενώ στο -0,72% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.327,50 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2% στις 1.251,49 μονάδες.

Η αγορά έκλεισε όμως θετικά τον Σεπτέμβριο, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 1,44%, και τον FTSE 25 να κλείνει στο +1,54%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,11%.

Έντονη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Το γεγονός που ανέμενε πολλές εβδομάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών μπήκε στην τελική ευθεία, με όλα τα βλέμματα βρίσκονται στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, καθώς άρχισε σήμερα η διαδικασία για την πώληση του 10% της τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το μεγάλο εύρος τιμών που δόθηκε, δηλαδή από τα 7,30 έως τα 7,95 ευρώ αφήνει όμως όλα τα σενάρια για την τελική τιμή στο τραπέζι, με την ζήτηση να είναι ισχυρή και ήδη κατά την πρώτη ημέρα να έχει υπερκαλυφθεί η προσφορά. Μάλιστα, δεν ήταν λίγα τα χαρτοφυλάκια που “έπαιξαν” παράλληλα από το ταμπλό, οδηγώντας τη μετοχή έως και τα 9,97 ευρώ, ήτοι πάνω από το άνω εύρος, με τις δημοπρασίες όμως να φέρνουν κύμα πωλήσεων.

Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να κλείσει στις 2 Οκτωβρίου, όπερ σημαίνει ότι επί ένα τριήμερο η αγορά θα κινείται με βάση τις πληροφορίες που διαρρέονται σχετικά με τη ζήτηση ή την πιθανή τιμή στην οποία θα γίνει η διάθεση. Άλλωστε, δεν τίθεται θέμα να μην καλυφθεί το προσφερόμενο ποσοστό, με το Reuters να αναφέρει ότι το βιβλίο υπερκαλύφθηκε από τα πρώτα λεπτά της διαδικασίας και μάλιστα πέραν της μιας φοράς.

Τεχνικά τώρα, σύμφωνα με την Fast Finance, η διάσπαση των 1.450 μονάδων έκανε την διαφορά πληρώνοντας με συνοπτικές διαδικασίες το επίπεδο των 1.474 μονάδων. Πλέον μία κατοχύρωση του άνω ορίου μπορεί να μας φέρει στην ζώνη των 1.490 – 1.505 μονάδων, ενώ ο ταλαντωτής μας εικάζει ότι ξεκινάει και χρονικά μία ανοδική κίνηση.

Στον FTSE 25, η διάσπαση των 3.529 μονάδων έδωσε την ανοδική κίνηση με στόχο τις 3.632 μονάδες. Οι 3.550 μονάδες έχουν γίνει κοντινή στήριξη, με τις 3.530 μονάδες η κύρια. Στο εβδομαδιαίο γράφημα ο ταλαντωτής δείχνει ότι μπορεί να έχει ξεκινήσει μία μεσοπρόθεσμη ανοδική πορεία με το επόμενο make or break επίπεδο τη ζώνη των 3.630-3.640 μονάδων. Αντίστοιχα ο τραπεζικός έδωσε κίνηση με την διάσπαση των 1.265 μονάδων, χωρίς όμως να απειλήσει να κατοχυρώσει ακόμα το επίπεδο των 1.290 μονάδων.

Στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, ο ΟΤΕ σημείωσε βουτιά 3,67%, με τις Πειραιώς, Jumbo, Alpha Bank, Εθνική και ΕΛΧΑ να ακολουθούν με απώλειες άνω του 2%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΔΕΗ, Aegean, Eurobank, ΔΑΑ και Metlen.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Autohellas, Σαράντης, Ελλάκτωρ, Λάμδα, Cenergy, Coca Cola, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια. Στον αντίποδα, σε θετικά εδάφη έκλεισαν οι Τιτάν, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΥΔΑΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών