Η Λόρα εργαζόταν από το σπίτι όταν ο σύζυγός της της έστειλε έναν σύνδεσμο: η Amazon ζητά από τους υπαλλήλους της να επιστρέψουν στο γραφείο για πενθήμερη εργασία. Ήταν η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εργαζόμενη μητέρα, η οποία είναι με την Amazon για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, έμαθε ότι θα χρειαζόταν να προσθέσει άλλες τέσσερις ώρες στις εβδομαδιαίες μετακινήσεις της.

«Στην αρχή, δεν το πίστευα πολύ», δηλώνει στο Fortune. «Σε τελική ανάλυση, ποιος περιμένει να λάβει νέα που αλλάζουν την καριέρα από ένα άρθρο αντί από τον εργοδότη», σημειώνει.

Amazon: 3 στους 4 εργαζόμενους υπό… παραίτηση – «Αιτία πολέμου» η επιστροφή στο γραφείο

«Που, για να είμαι ειλικρινής, είναι ένας πολύ φρικτός τρόπος για να μάθετε για κάτι που πρόκειται να επηρεάσει τη ζωή σας με τεράστιο τρόπο. Πραγματικά, θα ήθελα μια προσωπική επικοινωνία από τον μάνατζέρ μου, αλλά αυτό δεν συνέβη για αρκετές μέρες».

Η Λόρα λέει ότι προσλήφθηκε ουσιαστικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας με την κατανόηση ότι δεν υπήρχε καμία προσδοκία να επιστρέψει στα γραφεία της Amazon.

Η Λόρα λέει ότι θα παραιτηθεί από το δίλημμα της απομακρυσμένης εργασίας της Amazon και απλά θα αλλάξει εργασία

Αυτό ήταν, μέχρι το 2023, όταν ο διευθύνων σύμβουλος Άντι Τζάσι ανακοίνωσε ότι ήθελε οι εργαζόμενοι να «επιστρέφουν στο γραφείο»—τουλάχιστον, τρεις ημέρες την εβδομάδα.

«Η αρχική εντολή επιστροφής στο γραφείο ήταν ένα χάπι δύσκολο για να καταπιεί κανείς, αλλά η τελευταία εντολή είναι αδύνατη», λέει.

Μετά το αρχικό σοκ της είδησης, η Λόρα λέει ότι μια αίσθηση ηρεμίας και διαύγειας την κατέκλυσε: «Οι μήνες που αγωνίζομαι να βγάζω τρεις μέρες την εβδομάδα έχουν τελειώσει και ξέρω ότι ο χρόνος μου στην Amazon πρέπει να τελειώσει».

Ακόμα κι αν μπορούσε να δεσμευτεί να πηγαίνει στο γραφείο με πλήρη απασχόληση, η Λόρα λέει ότι θα παραιτηθεί από το δίλημμα της απομακρυσμένης εργασίας της Amazon και απλά θα αλλάξει εργασία.

«Ειλικρινά, έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου στην ηγεσία της Amazon», προσθέτει. «Ενημερώνω το βιογραφικό μου και το χαρτοφυλάκιό μου και με οργή κάνω αίτηση για νέες θέσεις εργασίας στο LinkedIn».

Ωστόσο, η περίπτωση της Λόρα δεν είναι η μόνη. Μια ολόκληρη ομάδα υπαλλήλων της Amazon είπαν στο Fortune ότι είναι τόσο απογοητευμένοι με τον πόλεμο του τεχνολογικού γίγαντα στο να εργάζονται από το σπίτι που βρίσκονται επίσημα στο κυνήγι εύρεσης νέας εργασίας.

Δύο από αυτούς λένε ότι έμαθαν τα νέα -και τις επιπτώσεις τους- μέσω των μέσων ενημέρωσης και όχι μέσω της ίδιας της εταιρείας. Ο ένας λέει ότι έχει ήδη παραδώσει την ειδοποίηση της παραίτησής του. Ένας άλλος λέει ότι είχε δύο προτάσεις συνεντεύξεων εντός 48 ωρών από την ανακοίνωση του RTO (έκκληση για επιστροφή στο γραφείο).

Είναι η πενταήμερη εντολή «παιχνίδι διαπραγμάτευσης»;

Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Άντι Τζάσι, ​​έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τους εξ αποστάσεως εργαζόμενους ότι «δεν πρόκειται να λειτουργήσει» για αυτούς στην εταιρεία.

Παρόλα αυτά, είναι σαφές ότι αρκετοί υπάλληλοι της Amazon (και διευθυντές, εν προκειμένω) αγνοούν τις οδηγίες μέχρι τώρα. Οι ειδικοί είπαν προηγουμένως στο Fortune ότι η 5ήμερη εντολή της Amazon είναι ένα «παιχνίδι διαπραγμάτευσης» για να πάρει τους υπαλλήλους στο γραφείο για τις 3 ημέρες που είχε αρχικά ζητήσει.

«Δεν συμμορφωνόμουν», σχολιάζει την προηγούμενη υβριδική πολιτική ο Μπεν, ο οποίος μένει τρεις ώρες μακριά από ένα γραφείο της Amazon.

Σκέφτηκε εν συντομία να μετακομίσει πριν το ξανασκεφτεί: «Αποφάσισα να μην κάνω επιλογές ζωής, καθώς η Amazon μπορεί να με απολύσει, και δεν θέλω να κάνω μακροπρόθεσμες αλλαγές στη ζωή μου επειδή κάποιος διευθυντής αποφάσισε ότι πρέπει να ξεκινήσω να πηγαίνω στο γραφείο όταν προσλήφθηκα “εικονικά” και μου υποσχέθηκε ότι θα μπορούσα να δουλέψω από όπου θέλω».

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους με τους οποίους μίλησε το Fortune πιστεύουν ότι η Amazon ελπίζει κρυφά ότι πολλοί υπάλληλοι απλά θα παραιτηθούν

Μερικοί διευθυντές εξακολουθούσαν να διαβεβαιώνουν ότι οι νέες προσλήψεις τους θα μπορούσαν να εργαστούν από το σπίτι μετά την έναρξη ισχύος της εργασίας των 3 ημερών. Ένας υπάλληλος είπε στο Fortune ότι προσλήφθηκε εξ αποστάσεως τον Μάιο του 2023—έναν μήνα αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε την αρχική της πολιτική RTO.

«Έφυγα από μια αξιοπρεπή εταιρεία στην οποία μένω κοντά για να πάω στο Amazon αφού θα δούλευα από το σπίτι», παραπονιέται ο Λούκα, ένας millennial αναλυτής. «Για μένα, δεν είναι ότι δεν θέλω να πάω στο γραφείο, απλά δεν υπάρχει γραφείο κοντά μου».

Λέει μάλιστα ότι ο διευθυντής του κάλυπτε την απουσία του από οποιοδήποτε γραφείο, αλλά αυτό δεν θα λειτουργήσει πλέον. «Μου είπε ότι δεν θα μπορούσε να βοηθήσει», λέει ο Λούκα, προσθέτοντας ότι δεν μπορούσε να πάρει μια σταθερή απάντηση για το αν αναμένεται να επιστρέψει στο γραφείο παρά το γεγονός ότι του υποσχέθηκαν το αντίθετο στην αίθουσα συνεντεύξεων.

«Μου αρέσει η δουλειά μου στην Amazon, αλλά χρειάζομαι σταθερό έδαφος για να σταθώ και δεν το παρέχουν αυτό».

Είτε η τελευταία κίνηση του Τζάσι είναι να κάνει τους υπαλλήλους να δείχνουν το πρόσωπό τους πιο συχνά είτε όχι, οι εργαζόμενοι έχουν περιθώριο μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2025 (την ημερομηνία που τους έδωσε να μετακομίσουν εάν χρειαστεί) για να απαντήσουν στην… μπλόφα του — ή να παραιτηθούν.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους με τους οποίους μίλησε το Fortune πιστεύουν ότι η Amazon ελπίζει κρυφά για το δεύτερο ούτως ή άλλως.

Μείωση του αριθμού εργαζομένων κρυμμένη με… λεπτό πέπλο

Ενώ ο Τζάσι τοποθέτησε τις αλλαγές της Amazon – οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης μια ισοπεδωμένη ιεραρχία και όχι πιο ζεστό γραφείο – ως καλύτερο τρόπο εργασίας, οι δυσαρεστημένοι υπάλληλοι είναι ανένδοτοι ότι πρόκειται για μια περιορισμένη μείωση του αριθμού των εργαζομένων.

«Είναι ληστεία ο Πίτερ να πληρώνει στον Πολ  κατάσταση βραχυπρόθεσμων κερδών από εθελοντικές απολύσεις με αντάλλαγμα την απώλεια κορυφαίων ταλέντων και τη μείωση της παραγωγικότητας για τα επόμενα χρόνια», λέει ο διευθυντής προγράμματος Gen X, Τζάρεντ.

Αν και εργάζεται στην Amazon μόνο έξι μήνες, έχει ήδη αλλάξει την κατάστασή του στο LinkedIn σε #opentowork, έχει επικοινωνήσει με πρώην συναδέλφους του και έχει ενημερώσει το βιογραφικό του με την ελπίδα να βρει μια πιο ευέλικτη δουλειά πριν από τις 2 Ιανουαρίου.

«Η νέα πολιτική είναι λιγότερο ευέλικτη από την προ-COVID και δεν σέβεται τις ανάγκες των εργαζομένων να φροντίζουν την υγεία τους, την οικογένειά τους ή την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής», χλευάζει ο Τζάρεντ. «Δεν θα πάω πίσω».

Οι φήμες επιστροφής ήταν αρκετές για να εμπνεύσουν τον Μπεν να παραιτηθεί—πήρε «εθελοντική παύση» πριν από δύο μήνες και τώρα έχει ξεκινήσει τη δική του εταιρεία

Ενώ συμμορφωνόταν με την πολιτική των τριών ημερών, αρνήθηκε να επιστρέψει στην εργασία σε θάλαμο επί πέντε ημέρες την εβδομάδα, όταν οι ανταγωνιστές της Amazon εξακολουθούν να προσφέρουν κάποια εργασία από το σπίτι – και πιστεύει ότι πολλοί άλλοι θα κάνουν το ίδιο.

«Ως κορυφαίος ερμηνευτής με προηγούμενη εμπειρία MAANG (Meta, Apple, Amazon, Netflix και Google) σε αυτή τη στενή αγορά, πιστεύω ότι θα είναι αρκετά εύκολο να βρεθεί ένας νέος ρόλος που να είναι τουλάχιστον υβριδικός», προσθέτει ο Τζάρεντ.

«Ένας από τους συναδέλφους μου έστειλε την ειδοποίησή του (παραίτησης) τη Δευτέρα. Περιμένω να ακολουθήσουν και άλλοι».

Δεν έχει άδικο, σημειώνει το Fortune. Οι φήμες για ένα πιο αυστηρό RTO ήταν αρκετές για να εμπνεύσουν τον Μπεν να παραιτηθεί—πήρε «εθελοντική παύση» πριν από δύο μήνες και τώρα έχει ξεκινήσει τη δική του εταιρεία.

Ομοίως, η Λίζα, επικεφαλής τμήματος μάρκετινγκ στην Ευρώπη, έχει αφιερώσει χρόνο στα τέσσερα χρόνια της στο Amazon. Αφού άκουσε για την ανακοίνωση Τζάσι μέσω των ειδήσεων, η 40 ετών και κάτι λέει ότι άρχισε αμέσως να απευθύνεται σε ειδικούς εύρεσης εργασίας.

«Αυτή η νέα θητεία έρχεται σε αντίθεση με τόσες πολλές από τις αρχές ηγεσίας που υποτίθεται ότι θεωρούμε τόσο πολύτιμες», λέει, προσθέτοντας ότι ήταν μια «εργαζομένη με την υψηλότερη βαθμολογία κάθε χρόνο» χάρη στην εργασία από το σπίτι.

«Έχω φέρει αποτελέσματα για αυτήν την επιχείρηση και η ανταμοιβή τους είναι να με “φέρουν” πίσω στο γραφείο, όπου θα κάθομαι στο γραφείο μου είτε γράφοντας έγγραφα είτε απαντώντας σε κλήσεις», προσθέτει η Λίζα. «Δεν θέλω να εργαστώ για μια επιχείρηση που σαφώς με σέβεται τόσο λίγο».

Κάθε δουλειά για την οποία έχει κάνει αίτηση η Λίζα προσφέρει υβριδική εργασία και είναι σίγουρη ότι θα βρει έναν πιο ευέλικτο εργοδότη πριν από την Πρωτοχρονιά.

Μέσα σε 48 ώρες από τη δημοσιοποίηση της νέας πολιτικής της Amazon, είχε ήδη εξασφαλίσει δύο συνεντεύξεις για δουλειά. «Πάντα θα δουλεύω σκληρά, αλλά τώρα θέλω να δουλέψω για μια εταιρεία που δουλεύει σκληρά και για μένα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή