Η κυβέρνηση στη Γερμανία είναι έτοιμη να μειώσει τις προβλέψεις της για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και τώρα δεν αναμένει να επιτύχει ανάπτυξη φέτος, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg.

Γερμανία: Και η Thyssenkrupp προειδοποιεί για περικοπές

Οι αξιωματούχοι στο Βερολίνο πρόκειται να μειώσουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη το 2024 σε —στην καλύτερη περίπτωση— στασιμότητα, από 0,3% που προβλεπόταν προηγουμένως, είπαν οι πηγές, οι οποίες αρνήθηκαν να κατονομαστούν, επειδή οι προβλέψεις παραμένουν εμπιστευτικές προς το παρόν.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα σήμαινε ένα ακόμη χαμένο έτος για τη γερμανική οικονομία που έχει επιβαρυνθεί από την αδυναμία του βιομηχανικού της τομέα εν μέσω της διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και της αδύναμης κινεζικής ζήτησης και του αγώνα της να στραφεί στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

Μια σειρά από άσχημα νέα – από την απειλή της Volkswagen AG να κλείσει εργοστάσια στη Γερμανία έως την απόφαση της Intel Corp να αναβάλει την υλοποίηση μιας εμβληματικής επένδυσης 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για ένα νέο εργοστάσιο τσιπ στα ανατολικά της χώρας – υπογραμμίζει τους πρόσθετους “αντίθετους ανέμους” που επηρεάζουν την οικονομία.

Εάν προστεθεί και ο κίνδυνος να επιστρέψει ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, τότε η Γερμανία οδεύει προς μια τέλεια καταιγίδα που θα μπορούσε να μειώσει ακόμη περισσότερο το ΑΕΠ της, όπως επισήμανε μια πηγή στο Βloomberg.

Γερμανία: Πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στην οικονομία

«Είναι γεγονός ότι τα πράγματα φαίνονται πολύ δύσκολα για τη Γερμανία», δήλωσε ο Jamie Rush του Bloomberg Economics στο Bloomberg TV τη Δευτέρα. «Θα δούμε επίμονη αδυναμία στη γερμανική οικονομία και καθώς ο χρόνος έχει περάσει, φαίνεται περισσότερο διαρθρωτική παρά κυκλική. Η Γερμανία έχει μακροπρόθεσμα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν όσον αφορά την ανταγωνιστικότητά της».

Τα γερμανικά ομόλογα κατέγραψαν απώλειες μετά την δημοσιοποίηση αυτών των προβλέψεων για την γερμανική οικονομία. Η απόδοση του διετούς ομολόγου διαπραγματεύθηκε τρεις μονάδες βάσης υψηλότερα την ημέρα στο 2,1%, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2022. Τα ομόλογα σημείωσαν απότομη άνοδο την περασμένη εβδομάδα καθώς η αγορά προετοιμάζεται για την εκ νέου μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Οκτώβριο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, λέγοντας ότι ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ θα παρουσιάσει την επικαιροποιημένη πρόβλεψη της κυβέρνησης σύντομα στο Βερολίνο.

Η προοπτική ύφεσης είναι μια παραδοχή της αποτυχίας της κυβέρνησης συνασπισμού και ένα ακόμα πλήγμα για τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος δεν έχει δει την οικονομία της να αναπτύσσεται για δύο συνεχόμενα τρίμηνα από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο του 2021.

Με τις εκλογές να είναι σε σε λιγότερο από ένα χρόνο μακριά, περιορίζονται επίσης και οι ελπίγες για οποιαδήποτε σημαντική ανάκαμψη πριν την ετυμηγορία των ψηφοφόρων, των οποίων η δυσαρέσκεια έχει ήδη γίνει γνωστή φέτος στις κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προσφάτως στα ανατολικά κρατίδια της χώρας.

Οι traders βλέπουν τώρα μια πιθανότητα περίπου 80% για μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον επόμενο μήνα, αμέσως μετά από μια παρόμοια κίνηση τον Σεπτέμβριο, καθώς ενισχύονται τα σημάδια ότι η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνεται.

Η τελική εκτίμηση της κυβέρνησης για το 2024 μπορεί να είναι ακόμη πιο αδύναμη από τη μηδενική ανάπτυξη για τη Γερμανία, ανάλογα με τις βιομηχανικές παραγγελίες και τα στοιχεία παραγωγής που θα ανακοινωθούν λίγο πριν την δημοσίευση της ενημερωμένης πρόβλεψής της για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στις 9 Οκτωβρίου, ανέφεραν οι πηγές στο Bloomberg.

Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομίας εργάζονται επί του παρόντος στη νέα πρόβλεψη, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει πριν την τελική της κυκλοφορία. Μια στασιμότητα, αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί, θα εξακολουθούσε να υπερβαίνει την πρόβλεψη για συρρίκνωση 0,1% από τα κορυφαία οικονομικά ιδρύματα της χώρας την περασμένη εβδομάδα.

Οι ασθενέστερες προοπτικές ανάπτυξης θα μειώσουν τα φορολογικά έσοδα, γεγονός που θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες του κυβερνώντος συνασπισμού του Σολτς να κλείσει ένα δημοσιονομικό κενό στο οικονομικό σχέδιο του 2025. Ωστόσο, θα επέτρεπε επίσης περισσότερο καθαρό νέο δανεισμό – περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον – σύμφωνα με έναν κανόνα που επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναλαμβάνει περισσότερο χρέος σε δύσκολες οικονομικές στιγμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή