Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ επέτρεψε τη Δευτέρα την εξαγορά της Hess Corp. από τη Chevron, ύψους 53 δισ. δολαρίων, όμως απαγόρευσε παράλληλα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Hess, Τζον Χες, να συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Chevron, όπως αναφέρει το Reuters.

Η εντολή της FTC αφήνει ως τελευταίο εμπόδιο την αμφισβήτηση της Exxon Mobil για τη συμφωνία, η οποία αναμένεται να διαρκέσει και στο επόμενο έτος. Η προτεινόμενη συγχώνευση περιελάμβανε μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Chevron για τον Χες όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο.

Τι βλέπει η αγορά πετρελαίου για την σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Μάικ Γουίρθ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του ελέγχου της FTC τη Δευτέρα, αλλά χαρακτήρισε ατυχές το γεγονός ότι ο Τζον Χες δεν θα επιτραπεί να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο. «Έχω τον απόλυτο σεβασμό για τον John, την εταιρεία που έχτισε και τη συμβολή του στον κλάδο μας», δήλωσε.

Η FTC ισχυρίστηκε ότι ο Χες – ο γιος του ιδρυτή της Hess Corp, Λέον Χες- είχε δημόσιες και ιδιωτικές συζητήσεις με μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και ενθάρρυνε υψηλόβαθμους εκπροσώπους της ομάδας «στη δηλωμένη αποστολή τους να σταθεροποιήσουν τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου».

Το να του επιτραπεί να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Chevron «θα ενίσχυε τα υποστηρικτικά μηνύματα του κ. Χες προς τον ΟΠΕΚ και άλλους, αυξάνοντας έτσι σημαντικά την πιθανότητα η Chevron να ευθυγραμμίσει την παραγωγή της με τις αποφάσεις παραγωγής του ΟΠΕΚ για τη διατήρηση υψηλότερων τιμών», δήλωσε η FTC. Το διοικητικό συμβούλιο της Χες πιστεύει ότι οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Οι ισχυρισμοί είναι παρόμοιοι με τους ισχυρισμούς της FTC κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Pioneer Natural Resources, Σκοτ Σέφιλντ, στον οποίο απαγορεύτηκε η συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο της Exxon Mobil όταν η FTC εξέτασε την εξαγορά της Pioneer ύψους 60 δισ. δολαρίων.

Οι δύο υποθέσεις αποτελούν «ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης ότι οι Αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου λειτουργούν ως ανταγωνιστικός έλεγχος στον ΟΠΕΚ+ και όχι ως υποταγή της ανεξάρτητης λήψης αποφάσεων στους στόχους που θέτει ένα καρτέλ», δήλωσαν τη Δευτέρα η πρόεδρος της FTC Λίνα Καν και τα άλλα δύο δημοκρατικά μέλη της Επιτροπής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή