Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα συρρικνώθηκε η εργοστασιακή δραστηριότητα στην Κίνα ενώ μειώθηκε απότομα ο ρυθμός ανάπτυξης των υπηρεσιών τον Σεπτέμβριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Πεκίνο θα χρειαστεί ακόμη περισσότερα κίνητρα για να επιτύχει τον στόχο του για ανάπτυξη το 2024, ενώ απομένουν μόνο τρεις μήνες για το έτος.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS) που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα αυξήθηκε στο 49,8 τον Σεπτέμβριο από 49,1 τον Αύγουστο, εξακολουθώντας να βρίσκεται κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, αλλά ξεπερνώντας τη μέση πρόβλεψη για 49,5 μονάδες που αναφέρει το Reuters. Η μέτρηση ήταν η υψηλότερη των τελευταίων πέντε μηνών.

Ομόλογα: Ράλι κινεζικών τίτλων – Η ανησυχία της κεντρικής τράπεζας

Κίνα: Τα ευαίσθητα σημεία των PMI

Ωστόσο, σε συνδυασμό με μια δυσμενή έρευνα της Caixin για τον ιδιωτικό τομέα και τους αδύναμους δείκτες PMI υπηρεσιών, τα στοιχεία έδειξαν ότι η εργοστασιακή και καταναλωτική δραστηριότητα της Κίνας παραμένει ένα ευαίσθητο σημείο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, οι οποίοι αναγνώρισαν ότι η οικονομία αντιμετωπίζει «νέα προβλήματα» και ζήτησαν πιο δυναμικά κίνητρα.

Οι αρχές δρομολόγησαν την περασμένη εβδομάδα το πιο επιθετικό πακέτο τόνωσης μετά την πανδημία, το οποίο βοήθησε τις κινεζικές μετοχές να σημειώσουν την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση των τελευταίων σχεδόν 16 ετών. Οι αγορές μετοχών επέκτειναν το ράλι τους τη Δευτέρα.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι ενώ οι δείκτες PMI έδειξαν κάποια φωτεινά σημεία για τη μεταποίηση, το μεγαλύτερο ερώτημα τώρα είναι αν όσα ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, όπως οι χαλαροί περιορισμοί στην αγορά ακινήτων στις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας, θα είναι αρκετά για να ξεκινήσουν την ανάκαμψη.

«Από μακροοικονομική άποψη οι πολιτικές αυτές δεν είναι τόσο σημαντικές, καθώς οι πόλεις αυτές αντιπροσωπεύουν μικρό μερίδιο της εθνικής αγοράς ακινήτων», δήλωσε ο Zhiwei Zhang, επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management. «Η βασική πολιτική για την αντιμετώπιση της μακροοικονομικής πρόκλησης παραμένει η δημοσιονομική».

Η κεντρική τράπεζα και η κορυφαία χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή παρουσίασαν το βράδυ της Κυριακής πιο σαρωτικά μέτρα για να βοηθήσουν την αγορά κατοικίας, συμπεριλαμβανομένων οδηγιών προς τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια στεγαστικών δανείων για υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια πριν από τις 31 Οκτωβρίου. Κίνα

Αδύναμες υπηρεσίες στην Κίνα

Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα κίνητρα και ένα αναφερόμενο νέο πακέτο ομολόγων ύψους 2 τρισ. γιουάν (285,20 δισ. δολάρια) θα είναι αρκετά για να επιτύχουν ανάπτυξη σύμφωνα με τον στόχο του Πεκίνου για ανάπτυξη της τάξης του 5%. Η χώρα όμως πρέπει ακόμη να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της αδύναμης ζήτησης και του όλο και πιο εχθρικού παγκόσμιου εμπορικού περιβάλλοντος.

Τα σημάδια της συνεχιζόμενης αδυναμίας των καταναλωτών ήταν εμφανή στις μετρήσεις της Δευτέρας, με τον επίσημο δείκτη PMI υπηρεσιών να πέφτει στο 49,9 τον Σεπτέμβριο, παρουσιάζοντας την πρώτη συρρίκνωση από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης PMI υπηρεσιών της Caixin έδειξε επιβράδυνση της δραστηριότητας στο συγκεκριμένο τομέα.

Ο Zhao Qinghe, στατιστικολόγος της NBS, επισήμανε στο Reuters πως η πτώση του επίσημου PMI υπηρεσιών οφείλεται στο τέλος της έκρηξης των ταξιδιών των καλοκαιρινών διακοπών και σε ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ο τυφώνας σε ορισμένες περιοχές.

Ο επίσημος δείκτης PMI κατασκευών, ωστόσο, εκτινάχθηκε στο 50,7 από 50,6 τον προηγούμενο μήνα.

Το Reuters ανέφερε την Πέμπτη ότι το 1 τρισ. γουάν που πρόκειται να αντληθεί μέσω ειδικών ομολόγων θα χρησιμοποιηθεί για την αύξηση των επιδοτήσεων για ένα πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών προϊόντων και συσκευών και για την αναβάθμιση του εξοπλισμού των επιχειρήσεων.

Η Κίνα σκοπεύει επίσης να συγκεντρώσει άλλο 1 τρισ. γιουάν μέσω μιας ξεχωριστής ειδικής έκδοσης ομολόγων για να βοηθήσει τις τοπικές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα χρέους τους, ανέφερε το Reuters.

Αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ένα αντίστοιχο πρόγραμμα έχει ήδη ενισχύσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων, οικιακών συσκευών και προϊόντων διακόσμησης σπιτιού.

Τα ακίνητα

Καθώς η πτώση των ακινήτων επιβαρύνει την ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη, οι κορυφαίοι ηγέτες σε συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου την περασμένη εβδομάδα ζήτησαν να ενταθούν οι προσπάθειες για να σταματήσει η κατακόρυφη πτώση στην αγορά κατοικίας.

Οι μεγαλουπόλεις Σαγκάη και Σενζέν σχεδίαζαν να άρουν τους βασικούς περιορισμούς αγοράς κατοικιών τις επόμενες εβδομάδες, προσχωρώντας σε έναν μακρύ κατάλογο μικρότερων πόλεων που έχουν πράξει το ίδιο, ανέφερε το Reuters την Παρασκευή. Την Κυριακή, η Γκουανγκζού ήρε όλους τους περιορισμούς αγοράς κατοικίας.

Η Χρυσή Εβδομάδα και η Κίνα

«Η προσοχή μετατοπίζεται τώρα στην αγορά μετοχών, ιδιαίτερα στις πωλήσεις ακινήτων και στην κατανάλωση κατά τη διάρκεια της Χρυσής Εβδομάδας», δήλωσε ο Zhou Hao, επικεφαλής οικονομολόγος της Guotai Junan International. Τα κινεζικά νοικοκυριά ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις επταήμερες διακοπές της Χρυσής Εβδομάδας από την Τρίτη.

Πρόκειται για τις ημέρες που αφορούν το Φεστιβάλ του Φθινοπώρου, αλλά και τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας της Κίνας, που φέρουν το συγκεκριμένο χαρακτηρισμό για το πλήθος των μαζικών ταξιδιών, αλλά και για τη συνολική καταναλωτική κίνηση της τουριστικής αγοράς.

Ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι, περισσότερα από 395 εκατομμύρια ταξίδια σε τουριστικές περιοχές έγιναν κατά το πρώτο τριήμερο της εορταστικής περιόδου με ετήσια αύξηση 75,8%, ενώ τα συνολικά έσοδα του τουριστικού τομέα κατέγραψαν αύξηση 125,3% στα 342,24 δισεκατομμύρια γιουάν (44,43 δισεκατομμύρια ευρώ) κατά το πρώτο τριήμερο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Τα τουριστικά αξιοθέατα στο Πεκίνο υποδέχθηκαν 6,83 εκατομμύρια τουρίστες στο πρώτο τριήμερο της εορταστικής περιόδου, με ετήσια αύξηση 60,6% και 31,8% σε σύγκριση με το 2019.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή