Την σιγουριά ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο στόχο του 2% θα πρέπει να αντικατοπτρίζει η απόφαση της ΕΚΤ τον Οκτώβριο, τόνισε η πρόεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στην καθιερωμένη ακρόαση έναντι της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ έκλεισε το μάτι στις αγορές που αναμένεται να αυξήσουν τα ήδη πολλά στοιχήματα για μια ακόμα μείωση των ευρωεπιτοκίων. Η ραγδαία επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης μαζί με την υποχώρηση του κόστους ενέργειας είχαν προλειάνει το έδαφος για την τρίτη μείωση του κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ.  Ωστόσο η Λαγκάρντ στην τελευταία  συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας ήταν σφίγγα όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής.

Λαγκάρντ: Έστειλε σήμα για την επόμενη μείωση επιτοκίων – Για πότε την προσδιόρισε

Το σήμα Λαγκάρντ

«Οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο εγκαίρως» είπε χαρακτηριστικά. «Θα το λάβουμε αυτό υπόψη στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής μας πολιτικής τον Οκτώβριο».

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, αύριο είναι η προγραμματισμένη δημοσίευση των στοιχείων, πιθανότατα έπεσε κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ για πρώτη φορά από τα μέσα του 2021 αυτόν τον μήνα. Στην Γερμανία τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν  απρόσμενη υποχώρηση στο 1,8% και την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι ο εναρμονισμένος ρυθμός πληθωρισμού στη Γαλλία και την Ισπανία έπεσε κάτω από τον στόχο του 2% τον Σεπτέμβριο.

Η πορεία των πληθωριστικών πιέσεων σε συνδυασμό με τους δείκτες της ανάπτυξης, που δεν στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα, καθώς το β τρίμηνο ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε σε 0,6%, δημιούργησαν το πλαίσιο που οι αγορές στοιχηματίζουν κατά 75% σε μια ακόμα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο. Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας έδιναν πιθανότητες 25% .

Ανάπτυξη και αγορά εργασίας

Η κ. Λαγκάρντ αναγνώρισε επίσης τα μηνύματα που στέλνουν οι δείκτες για την ανάπτυξη. «Η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο» εξήγησε «προήλθε κυρίως από τις εξαγωγές και την κρατική κατανάλωση. Η εγχώρια ζήτηση παρέμεινε αδύναμη, καθώς τα νοικοκυριά κατανάλωναν λιγότερο, οι επιχειρήσεις μείωσαν τις επιχειρηματικές επενδύσεις και οι επενδύσεις σε κατοικίες μειώθηκαν. Ο τομέας των υπηρεσιών αντέχει, με σημάδια επιβράδυνσης, ενώ η δραστηριότητα στους τομείς της μεταποίησης και των κατασκευών παραμένει υποτονική.»

Συνέχισε λέγοντας «κοιτάζοντας μπροστά, το καταπιεσμένο επίπεδο ορισμένων δεικτών έρευνας υποδηλώνει ότι η ανάκαμψη αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους».

Παρόλα αυτά, επανέλαβε τη συνήθη γραμμή της τράπεζας ότι η ανάκαμψη αναμένεται να ενισχυθεί και η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να καταναλώνουν περισσότερο.«Αναμένουμε ότι η ανάκαμψη θα ενισχυθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να καταναλώνουν περισσότερο. Οι τελευταίες προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ προβλέπουν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,8% το 2024, 1,3% το 2025 και 1,5% το 2026.»

Πρόσθεσε ότι η αγορά εργασίας, η πηγή ορισμένων πιέσεων στις τιμές μέσω της ταχείας αύξησης των μισθών, παραμένει ανθεκτική, ακόμη και αν η αύξηση των μισθών μετριάζεται και τα εταιρικά κέρδη απορροφούν ορισμένες αυξήσεις μισθών.«Η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, με το ποσοστό ανεργίας να διαμορφώνεται στο 6,4% τον Ιούλιο – σε γενικές γραμμές αμετάβλητο κατά το προηγούμενο έτος. Ταυτόχρονα, η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνθηκε σε μόλις 0,2% το δεύτερο τρίμηνο και οι πρόσφατοι δείκτες δείχνουν περαιτέρω επιβράδυνση τα επόμενα τρίμηνα. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να παραμείνει περίπου στο σημερινό χαμηλό επίπεδο.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή