Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση κατασκευής τεσσάρων υποβρυχίων για λογαριασμό των ολλανδικών ενόπλων δυνάμεων ανάμεσα στο υπουργείο Αμυνας της χώρας και τη γαλλική Naval Group.

Τη σύμβαση , που σηματοδοτεί την έναρξη του προγράμματος Orka-class, υπέγραψαν 0 Ολλανδός υφυπουργός Άμυνας  Gijs Tuinman, και ο Pierre Eric Pommellet, διευθύνων σύμβουλος της Naval Group.

Nord Stream: Συνεχίζεται το θρίλερ – Οι Γερμανοί βάζουν στο κάδρο την Πολωνία

Τα υποβρύχια Orka και Zwaardvis θα παραδοθούν εντός των επόμενων 10 ετών, ενώ θα ακολουθήσουν τα πλοία Barracuda και Tijgerhaai. Η σύμβαση αυτή ακολουθεί ένα Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ της ολλανδικής και της γαλλικής κυβέρνησης, το οποίο καλύπτει την ανταλλαγή γνώσεων, πληροφοριών και δικαιωμάτων χρήσης. Το πρόγραμμα Αντικατάστασης Ολλανδικής Υποβρύχιας Ικανότητας (RNSC) που αφορά στην κατασκευή των τεσσάρων νέων εκστρατευτικών υποβρυχίων Barracuda,  είναι 5,65 δισ. ευρώ.  Σημειωτέον οτι η γαλλική Naval έχει συνεργαστεί , εξάγοντας το συγκεκριμένο τύπο υποβρυχίου και με άλλες χώρες όπως η Βραζιλία.

Συμμετοχή ολλανδικών εταιρειών

Επιπλέον, επιτεύχθηκε συμφωνία βιομηχανικής συνεργασίας αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, στην οποία συμμετέχουν ολλανδικές εταιρείες και ινστιτούτα γνώσης. Ο υφυπουργός Tuinman υπογράμμισε τη σημασία αυτής της συνεργασίας για τις ολλανδικές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης υδραυλικών συστημάτων, τεχνολογίας σόναρ και άλλου προηγμένου εξοπλισμού υποβρυχίων.

Στο πλαίσιο αυτο η βιομηχανική συνεργασία των δυο μερών,  επισημοποιήθηκε με την υπογραφή της Συμφωνίας Βιομηχανικής Συνεργασίας (ICA) με το υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων στις 10 Σεπτεμβρίου και με βάση αυτή τη συμφωνία, η Naval Group δεσμεύεται να συνεργαστεί με πολλές βασικές ολλανδικές εταιρείες και ινστιτούτα γνώσης για μια περίοδο είκοσι ετών.

Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει το δίκτυο ολλανδών εταίρων της Naval Group σε βασικά συστήματα και εξαρτήματα, διασφαλίζοντας ότι το οικοσύστημα των Κάτω Χωρών αναπτύσσει και διατηρεί την τεχνογνωσία και τη συμμετοχή στον κύκλο ζωής των υποβρυχίων.

Ο Gijs Tuinman, Ολλανδός υφυπουργός Άμυνας, δήλωσε: «Με την υπογραφή της συμφωνίας παράδοσης, επιβεβαιώνουμε επίσημα ότι ο δρόμος για νέα υποβρύχια περνάει από τη Γαλλία και την Ολλανδία. Μέσω της Naval Group, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή υποβρυχίων, αλλά και μέσω της ολλανδικής ναυτιλιακής βιομηχανίας, η οποία διαθέτει μοναδική και εξειδικευμένη γνώση».

Ο  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Naval Group πρόσθεσε: «Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να υπογράψω αυτή τη σύμβαση για την παράδοση τεσσάρων εκστρατευτικών υποβρυχίων που θα χειρίζεται το Βασιλικό Ναυτικό της Ολλανδίας. Η Naval Group έχει την τιμή να έχει επιλεγεί από έναν από τους πιο προηγμένους χειριστές του στόλου υποβρυχίων του ΝΑΤΟ, που ανταποκρίνεται σε απαιτητικές επιχειρησιακές και τεχνικές απαιτήσεις. Αυτή η συνεργασία αντανακλά την εμπιστοσύνη που δείχνει το υπουργείο Άμυνας των Κάτω Χωρών στην κοινή μας τεχνογνωσία και τη δέσμευσή μας να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή