Με ρυθμό 3,1% θα αναπτυχθεί η παγκόσμια οικονομία το 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις του τμήματος Οικονομικής Έρευνας και Επενδυτικής Στρατηγικής της τράπεζας Πειραιώς και το β τρίμηνο εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε με τον ίδιο ρυθμό του α τριμήνου.

Οι καταλύτες θα είναι η ισχυρή- υψηλότερη του αναμενόμενου- ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, η συγκρατημένη άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας στην ζώνη του ευρώ και η χαμηλότερη δυναμική στην Κίνα. Επιπλέον, η ήπια αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων σε ευρωζώνη και ΗΠΑ οδήγησε τις κεντρικές τράπεζες να ξεκινήσουν τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Το χαμηλότερο κόστος χρήματος αναμένεται να ευνοήσει την οικονομική ανάκαμψη σε μια στιγμή που φαινόταν να χάνει τη δυναμική της.

ΟΟΣΑ: «Γυρίζει σελίδα» η παγκόσμια οικονομία – Ποιοι κίνδυνοι παραμένουν

Η οικονομία των ΗΠΑ

Η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη εξέπληξε ευχάριστα, καθώς αναπτύχθηκε με ρυθμό 3% το δεύτερο τρίμηνο έναντι 1,6% το α τρίμηνο κυρίως λόγω της ιδιωτικής κατανάλωσης. Ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 2,5% πλησιάζοντας το στόχο του 2%. Η εικόνα παραμένει θετική. Το μόνο μελανό σημείο αποτελεί ο τομέας της μεταποίησης, όπου ο σχετικός πρόδρομος δείκτης ISM συνεχίζει να καταδεικνύει συγκρατημένη συρρίκνωση. Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας καθίστανται λιγότερο ευνοϊκές. Το βασικό σενάριο των οικονομολόγων της Πειραιώς περιγράφει μια ήπια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας για το 2024 και το 2025, με την ανάπτυξη να κλείνει στο 2% το 2024.

Η οικονομία της ευρωζώνης

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 0,2% το δεύτερο τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση και 0,6% σε ετήσια βάση. Ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Αύγουστο στο 2,2% και ο δομικός στο 2,8%, πλησιάζοντας περαιτέρω στο στόχο του 2% της ΕΚΤ. Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν «εξαιρειτικά καλές». Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε τον Ιούλιο στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδό του. Τα προβλήματα όμως στον τομέα της μεταποίησης και με ιδιαίτερη ένταση στην Γερμανία ενώ και η εσωτερική ζήτηση εξακολουθεί να είναι συγκρατημένη. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων της τράπεζας είναι ότι η διαφορά ανάπτυξης μεταξύ ΗΠΑ και ευρωζώνης το 2024 και το 2025 θα συρρικνωθεί λόγω της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας και της επιτάχυνσης της ευρωοικονομίας το 2025.

Η οικονομία της Κίνας

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία και οι πρόδρομοι δείκτες επιβεβαιώνουν την συγκράτηση της δυναμικής της οικονομίας, κυρίως λόγω της κρίσης της αγοράς ακινήτων και της αδύναμης εσωτερικής ζήτησης. Η υλοποίηση των κρατικών παρεμβάσεων στην αγορά ακινήτων, μαζί με τις μικρές μειώσεις των επιτοκίων αναμένεται να έχουν θετική επίδραση. Από την άλλη θα γίνονται όλο και πιο εμφανείς οι συνέπειες των αυξημένων δασμών και άλλων περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβάλει κυρίως οι ΗΠΑ και δευτερευόντως η ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή