Η αμερικανική οικονομία φαίνεται να είναι έτοιμη για μια συνεχή επιβράδυνση του πληθωρισμού που θα επιτρέψει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς της και «με την πάροδο του χρόνου» να φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν θα συγκρατεί πλέον τη δραστηριότητα, τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

«Ο αποπληθωρισμός ήταν ευρείας βάσης και τα πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν περαιτέρω πρόοδο προς μια βιώσιμη επιστροφή στο 2%» είπε σε παρατηρήσεις που προετοιμάστηκαν για να παραδώσει σε συνέδριο της Εθνικής Ένωσης για την Οικονομία των Επιχειρήσεων στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Λαγκάρντ: Νεύμα για νέα μείωση των επιτοκίων

Εξήγησε ότι η πρόσφατη μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως ένδειξη ότι οι μελλοντικές κινήσεις θα είναι τόσο επιθετικές.

Αντίθετα, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας υποστήριξε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του θα προσπαθήσουν να εξισορροπήσουν τη μείωση του πληθωρισμού με την υποστήριξη της αγοράς εργασίας και να αφήσουν τα δεδομένα να καθοδηγήσουν τις μελλοντικές κινήσεις.

«Κοιτάζοντας το μέλλον, εάν η οικονομία εξελιχθεί ευρέως όπως αναμένεται, η πολιτική θα κινηθεί με την πάροδο του χρόνου προς μια πιο ουδέτερη στάση. Αλλά δεν είμαστε σε καμία προκαθορισμένη πορεία», είπε  «Οι κίνδυνοι είναι αμφίπλευροι και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας συνάντηση με συνάντηση».

Η αγορά εργασίας στο επίκεντρο

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση, ο Πάουελ είπε ότι αντικατοπτρίζει την πεποίθηση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής ότι είναι καιρός για μια «αναβαθμονόμηση» της πολιτικής που αντικατοπτρίζει καλύτερα τις τρέχουσες συνθήκες. Ξεκινώντας τον Μάρτιο του 2022, η Fed άρχισε να καταπολεμά τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τα τελευταία χρόνια έχουν στρέψει την προσοχή τους στην αγορά εργασίας που ο Πάουελ χαρακτήρισε ως «στερεή» αν και «είχε ξεκάθαρα κρυώσει τον τελευταίο χρόνο».

«Αυτή η απόφαση αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη πεποίθησή μας ότι, με την κατάλληλη επαναβαθμονόμηση της πολιτικής μας, η ισχύς στην αγορά εργασίας μπορεί να διατηρηθεί σε ένα περιβάλλον μέτριας οικονομικής ανάπτυξης και ο πληθωρισμός να κινείται σταθερά προς τον στόχο μας», είπε ο Πάουελ.

«Δεν πιστεύουμε ότι χρειάζεται να δούμε περαιτέρω επιβράδυνση στις συνθήκες της αγοράς εργασίας για να επιτύχουμε πληθωρισμό 2 5», πρόσθεσε ο Πάουελ, ο οποίος δεν έδωσε καμία εξωτερική ένδειξη για το πού βλέπει την επόμενη κίνηση.

Η τιμολόγηση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης υποδεικνύει ότι η Fed είναι πιο πιθανό να κινηθεί προσεκτικά στη συνεδρίασή της στις 6-7 Νοεμβρίου και να εγκρίνει μείωση κατά τέταρτο της μονάδας. Ωστόσο, οι έμποροι βλέπουν την κίνηση του Δεκεμβρίου ως πιο επιθετική μείωση κατά 50 μονάδες βάσης.

Υποχωρεί ο πληθωρισμός

Ο Πάουελ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην οικονομική ισχύ και βλέπει τον πληθωρισμό να συνεχίζει να μειώνεται.

Ο πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν περίπου στο 2,2% ετησίως, σύμφωνα με τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών της Fed που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Ενώ αυτός είναι κοντά στον στόχο της κεντρικής τράπεζας του 2%, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, εξακολουθεί να τρέχει με ρυθμό 2,7%. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνήθως θεωρούν τον δομικό πληθωρισμό ως καλύτερο οδηγό για μακροπρόθεσμες τάσεις, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας είναι πιο ασταθείς από πολλά άλλα είδη.

Ίσως ο πιο επίμονος τομέας του πληθωρισμού είναι το κόστος που σχετίζεται με τη στέγαση, το οποίο αυξήθηκε κατά 0,5% τον Αύγουστο. Ωστόσο, ο Πάουελ είπε ότι πιστεύει ότι τα δεδομένα τελικά θα καλύψουν τη διαφορά των τιμών για τις ανανεώσεις ενοικίων.

«Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών στέγασης συνεχίζει να μειώνεται, αλλά αργά», είπε. «Ο ρυθμός αύξησης των ενοικίων που χρεώνονται στους νέους ενοικιαστές παραμένει χαμηλός. Όσο αυτό παραμένει, ο πληθωρισμός των στεγαστικών υπηρεσιών θα συνεχίσει να μειώνεται. Οι ευρύτερες οικονομικές συνθήκες διαμορφώνουν επίσης το τραπέζι για περαιτέρω αποπληθωρισμό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή