Στο 1,8% υποχώρησε ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Σεπτέμβριο (ΔΤΚ), χαμηλότερα από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας Destatis.

Οι οικονομολόγοι που μετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 1,9%. Τον Αύγουστο, ο εναρμονισμένος ΔΤΚ είχε σημειώσει σημαντικά υποχώρηση στο 2%.

Πληθωρισμός: Κάτω από το όριο του 2% σε Γαλλία και Ισπανία

Τι δείχνει ο πληθωρισμός

Σε μηνιαία βάση, ο προκαταρκτικός εναρμονισμένος ΔΤΚ μειώθηκε κατά 0,1% έναντι της πρόβλεψης του Reuters ότι θα παρέμεινε αμετάβλητος.

Τελευταία φορά που ο πληθωρισμός στη Γερμανία ήταν κάτω από το 2%, τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ήταν τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 2,7% τον Σεπτέμβριο, ελαφρώς χαμηλότερο από το 2,8% του Αυγούστου. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών εν τω μεταξύ μειώθηκε στο 3,8% αφού παρέμεινε σταθερός στο 3,9% για αρκετούς μήνες.

Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν επίσης ότι το κόστος ενέργειας μειώθηκε κατά 7,6% τον Σεπτέμβριο.

Ο πληθωρισμός στα κρατίδια

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα τη Δευτέρα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε σε πολλές μεγάλες γερμανικές περιφέρειες τον Σεπτέμβριο. Στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία  υποχώρησαν στο 1,5% τον Σεπτέμβριο, από 1,7% τον Αύγουστο.

Στην Ευρώπη, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι ο εναρμονισμένος ρυθμός πληθωρισμού στη Γαλλία και την Ισπανία έπεσε κάτω από τον στόχο του 2% τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία έρχονται μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, τα οποία θα παρακολουθούνται στενά από τους επενδυτές για καθοδήγηση σχετικά με τις πιθανότητες νέας μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η τράπεζα πραγματοποίησε τη δεύτερη μείωση των επιτοκίων του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή