Το κινεζικό γουάν είναι το ξένο νόμισμα με τις περισσότερες συναλλαγές στη Ρωσία, αλλά η διαθεσιμότητά του στη χώρα που υπόκειται σε αυστηρές κυρώσεις ενδέχεται σύντομα να εξαλειφθεί.

Δολάριο τέλος ! – Νομισματική αντεπίθεση από Ρωσία και Κίνα, αρχιστράτηγος το γουάν

Μια τέτοια προοπτική αποτελεί σημαντική απειλή για μια κρίσιμη σανίδα σωτηρίας για τις ρωσικές επιχειρήσεις, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το γουάν καθώς το εμπόριο με την Κίνα ενισχύθηκε μετά την εντολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Ο πόλεμος πυροδότησε διαδοχικά κύματα κυρώσεων της Δύσης που απέκλεισαν σε μεγάλο βαθμό τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα .

Τον Ιούνιο, οι ΗΠΑ επέκτειναν τις κυρώσεις τους, αναγκάζοντας το Χρηματιστήριο της Μόσχας και τον εκκαθαριστή του να σταματήσουν τις συναλλαγές σε δολάρια και ευρώ. Η άδεια του Υπουργείου Οικονομικών που δίνει χρόνο για την εκκαθάριση ορισμένων συναλλαγών θα λήξει στις 12 Οκτωβρίου.

Ενώ η Ρωσία είχε ήδη απομακρυνθεί από τα δυτικά νομίσματα υπέρ του γουάν, οι πρόσθετες κυρώσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν δευτερογενείς επιπτώσεις στις κινεζικές τράπεζες που πραγματοποιούν συναλλαγές σε γουάν με τη Ρωσία.

«Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μετά τις 12 Οκτωβρίου», δήλωσε πηγή στο Reuters. «Είναι δυνατή μια απότομη έλλειψη γουάν ή μια πλήρης άρνηση αποδοχής των κινεζικών τραπεζών από τη Ρωσία».

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλες οι πράξεις μετατροπής, συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών κινεζικών τραπεζών, θα σταματήσουν και όλες οι ανοιχτές θέσεις συναλλάγματος μέσω του Χρηματιστηρίου της Μόσχας θα κλείσουν.

«Συνεπώς, η κατάσταση με την παροχή ρευστότητας σε γουάν θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη», είπε η πηγή στο Reuters.

Επιπλέον, η ρωσική μονάδα της αυστριακής Raiffeisen Bank άρχισε να αρνείται να πραγματοποιήσει πληρωμές στην Κίνα νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η ρευστότητα του γουάν στη Ρωσία ήταν ήδη υπό πίεση αφού οι ΗΠΑ διεύρυναν τον ορισμό τους για τη στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας νωρίτερα φέτος, διευρύνοντας παράλληλα και το πιθανό πεδίο κινεζικών εταιρειών που θα μπορούσαν να πληγούν από δευτερεύουσες κυρώσεις για συναλλαγές με τη Μόσχα.

Ρωσία: Απρόθυμες οι κινεζικές τράπεζες να μεταφέρουν γουάν

Ως αποτέλεσμα, οι κινεζικές τράπεζες είναι απρόθυμες να μεταφέρουν γουάν σε ρωσικές τράπεζες κατά την εξυπηρέτηση των πληρωμών εξωτερικού εμπορίου, αφήνοντας τις συναλλαγές σε αδιέξοδο για μήνες. Με την εξάντληση της ρευστότητας γουάν από την Κίνα, οι ρωσικές εταιρείες αξιοποίησαν την κεντρική τράπεζα για γουάν μέσω ανταλλαγών νομισμάτων.

Ωστόσο, η Τράπεζα της Ρωσίας διέψευσε τις ελπίδες για περισσότερη ρευστότητα, λέγοντας ότι οι ανταλλαγές προορίζονται μόνο για βραχυπρόθεσμη σταθεροποίηση της εγχώριας αγοράς συναλλάγματος και δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη πηγή χρηματοδότησης.

Οι ρωσικές τράπεζες έχουν μειώσει περισσότερο από το ήμισυ τα δάνεια ανταλλαγής, τα οποία μειώθηκαν στα 15,4 δισεκατομμύρια γουάν (2,19 δισεκατομμύρια δολάρια) την Τετάρτη από το υψηλό τους των 35,2 δισεκατομμυρίων γουάν στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Reuters.

«Δεν μπορούμε να δανείσουμε σε γουάν, γιατί δεν έχουμε με τίποτα να καλύψουμε τις θέσεις μας σε ξένο συνάλλαγμα», δήλωσε ο German Gref, Διευθύνων Σύμβουλος της κορυφαίας ρωσικής Sberbank, σε οικονομικό φόρουμ νωρίτερα αυτό το μήνα.

Βοήθεια από Κίνα και Ινδία

Προς το παρόν, οι δαπάνες της Ρωσίας εν καιρώ πολέμου καθώς και οι εξαγωγές πετρελαίου προς την Κίνα και την Ινδία έχουν βοηθήσει στη στήριξη της συνολικής οικονομίας. Αλλά ο συνδυασμός εργοστασίων που δουλεύουν σε πλήρη λειτουργία και ελλείψεων εργατικού δυναμικού λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία έχουν πυροδοτήσει άνοδο του πληθωρισμού. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία υποφέρει από μια σπειροειδή πληθυσμιακή κρίση.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Jeffrey Sonnenfeld του Yale προειδοποίησαν τον Αύγουστο ότι τα φαινομενικά ισχυρά δεδομένα για το ΑΕΠ κρύβουν βαθύτερα προβλήματα στην οικονομία.

«Ενώ η αμυντική βιομηχανία επεκτείνεται, οι Ρώσοι καταναλωτές επιβαρύνονται όλο και περισσότερο με χρέη, θέτοντας δυνητικά το έδαφος για μια διαφαινόμενη κρίση», έγραψαν. «Η υπερβολική εστίαση στις στρατιωτικές δαπάνες παραγκωνίζει τις παραγωγικές επενδύσεις σε άλλους τομείς της οικονομίας, πνίγοντας τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και την καινοτομία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή