Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία πρέπει να προσελκύσει περισσότερους ειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό και να κινηθεί ταχύτερα για την ενσωμάτωση των νέων αφίξεων στην αγορά εργασίας, ώστε να βοηθήσει την προβληματική οικονομία να επανέλθει σε τροχιά.

Η δυνητική αύξηση της παραγωγής της Γερμανίας αναμένεται να πέσει κάτω από το 0,4% τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, κυρίως ως αποτέλεσμα της γήρανσης του πληθυσμού της. Για να καλύψει αυτό το κενό, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Σολτς προσπάθησε να φέρει περισσότερους εξειδικευμένους εργάτες, μια προσπάθεια που γίνεται όλο και πιο δύσκολη καθώς τα αντιμεταναστευτικά κόμματα κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Προειδοποίηση οι οικονομικές προβλέψεις για τη Γερμανία

«Δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο της οποίας η οικονομία να αναπτύσσεται μακροπρόθεσμα και η οποία να έχει συρρικνωμένο εργατικό δυναμικό», δήλωσε ο Σολτς σε ομιλία του σήμερα. «Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα, απολύτως τα πάντα, για να βάλουμε όσους είναι ήδη εδώ στην εργασία το συντομότερο δυνατό».

Παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, όσοι ήρθαν από την Ουκρανία αλλά και από άλλες μεγάλες πηγές αιτούντων άσυλο αύξησαν τον αριθμό των απασχολουμένων σε ετήσια βάση στη Γερμανία, πρόσθεσε ο Σολτς.

«Θέλουμε η Γερμανία να παραμείνει μια αναπτυσσόμενη χώρα. Για τον σκοπό αυτό, δημιουργήσαμε έναν σύγχρονο μεταναστευτικό νόμο, μια αναπτυξιακή πρωτοβουλία που δίνει κίνητρα για εργασία, καλύτερες εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας και, τέλος, το πρόγραμμα job turbo», δήλωσε ο Σολτς, αναφερόμενος σε μια δέσμη κυβερνητικών μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους μετανάστες να εισέλθουν ταχύτερα στην αγορά εργασίας. Μεταξύ αυτών είναι η χαλάρωση των περιορισμών στις γλωσσικές απαιτήσεις.

Το Bloomberg ανέφερε ότι αξιωματούχοι στο Βερολίνο πρόκειται να μειώσουν τις οικονομικές τους προβλέψεις για το 2024 σε στασιμότητα στην καλύτερη περίπτωση, από την προηγούμενη πρόβλεψη του 0,3%.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα σήμαινε ένα ακόμη χαμένο έτος για τη γερμανική οικονομία. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η χώρα αγωνίζεται με την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς και με την αδύναμη κινεζική ζήτηση και τις δυσκολίες στροφής στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

Η απειλή της Volkswagen AG να κλείσει εγχώρια εργοστάσια και η απόφαση της Intel Corp να αναβάλει την επένδυση ύψους 30 δισ. ευρώ σε ένα νέο εργοστάσιο κατασκευής τσιπ έχουν προστεθεί στους οικονομικούς αντίθετους ανέμους που πλήττουν τη Γερμανία.

Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια τέλεια καταιγίδα που θα συμπιέσει ακόμη περισσότερο το ΑΕΠ, δήλωσε μια πηγή στο Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή