Στους λόγους για τους οποίους η μεγάλη φωτιά στο Ξυλόκαστρο που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους εξαπλώθηκε γρήγορα αναφέρεται η ομάδα Flame του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα, πέραν των ισχυρών επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής, στην περιοχή επιχειρούν 24 εναέρια και συγκεκριμένα 12 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα εκ των οποίων τα δυο συντονιστικά.

Δορυφορικές εικόνες

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του The FLAME project, η δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες της Κυριακής 29.09.2024 στην περιοχή Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας όπως φαίνεται και στην παρακάτω δορυφορική εικόνα του Sentinel-2 λίγα λεπτά μετά την έναρξη της (12:30 τοπική ώρα).

Η συγκεκριμένη δασική πυρκαγιά ήταν κύρια καθοδηγούμενη από τους ενισχυμένους δυτικούς-βορειοδυτικούς ανέμους που έπνεαν με εντάσεις 5-6 μποφόρ, ενώ η σχετική υγρασία ήταν σε επίπεδα της τάξης 40-50%.

Υπό αυτές τις συνθήκες η δασική πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα ανατολικά-νοτιοανατολικά προς την περιοχή του Ξυλόκαστρου όπως φαίνεται στην Εικόνα 2 όπου παρουσιάζονται τα θερμά σημεία που εντοπίσαν οι δορυφόροι πολικής τροχιάς έως τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 30.09.2024.

Αξιοσημείωτο είναι να αναφέρουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή έχουν παρατηρηθεί παρόμοιες δασικές πυρκαγιές στο παρελθόν όπως για παράδειγμα οι δασικές πυρκαγιές του Ιουλίου του 2000.

Δείτε τις φωτογραφίες από τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο:



Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα