Σφοδρές επιθέσεις εκκίνησε το Ισραήλ στην περιοχή των συνόρων με τον Λίβανο με βολές πυροβολικού και τεθωρακισμένων την ώρα που αεροπλάνα και drone περιπολούν στην περιοχή χωρίς να εμπλέκονται.

«Ο εχθρός (σ.σ. το Ισραήλ) χρησιμοποιεί βλήματα πυροβολικού, οβίδες φωσφόρου και άρματα μάχης στις επιθέσεις του, από το δυτικό τμήμα της πεδιάδας Χιάμ μέχρι τα υψώματα Κφάρ Σούμπα και Σεμπά στα ανατολικά, χωρίς να έχει καταγραφεί παραβίαση των συνόρων» δήλωσε ανταποκριτής της Αλ Μανάρ, μέσου προσκείμενου στην Χεζμπολάχ.

Πρόσθεσε πως «Υπήρξε κίνηση οχημάτων γύρω από το Μα’αγιάν Μπαρούτς, απέναντι από το Άμπελ Αλ-Καμχ και τον ποταμό Γαζανί, με πολεμικά αεροπλάνα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πετούν από πάνω».

Πρν λίγο αναφέρθηκαν επιθέσεις και στον νότο του Λιβάνου στις περιοχές Κόκμπα, Ρασάγια, Αλ Φαχάρ, Κφάρ Κίλα, Χιγιάμ, στους ποταμούς Μπλατ και Λιτάνι, μεταξύ Ζαουτάρ και Ντέιρ Σιργιάν στο νότιο Λίβανο από αεροπλάνα της Ισραηλινής Αεροπορίας.

Καπνός υψώνεται μετά από αεροπορικές επιδρομές της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας σε χωριά του νότιου Λιβάνου, εν μέσω διασυνοριακών εχθροπραξιών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, όπως φαίνεται από το βόρειο Ισραήλ, 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στο Λίβανο δεν μπορούν να περιπολούν ανέφερε εκπρόσωπος του ΟΗΕ

Οι κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο δεν έχουν μπορέσει να πραγματοποιήσουν περιπολίες λόγω της έντασης των ισραηλινών επιθέσεων και των ρουκετών της Χεζμπολάχ που στοχεύουν το Ισραήλ, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του ΟΗΕ.  Η ειρηνευτική δύναμη, η οποία αριθμεί πάνω από 10.000 άτομα, σταθμεύει στο Λίβανο από το 1978, ενώ ο ρόλος της ενισχύθηκε μετά την 33ήμερη σύγκρουση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ το 2006.

«Τα μπλε κράνη της UNIFIL μας παραμένουν στη θέση τους στην περιοχή ευθύνης της αποστολής, ενώ η ένταση των μαχών εμποδίζει τις μετακινήσεις τους και την ικανότητά τους να αναλάβουν τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί», δήλωσε ο Στεφάνε Ντούτζαριτς, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες , σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης.

«Δεδομένης της έντασης των ρουκετών που πηγαινοέρχονται, δεν είναι σε θέση να κάνουν περιπολίες», πρόσθεσε.

Βολή Ισραηλινού τανκ στον Λίβανο

Οι κυανόκρανοι είχαν ελαχιστοποιήσει τις περιπολίες τους εξαιτίας των χτυπημάτων

Ακόμη και πριν από τη δραματική κλιμάκωση των μαχών που παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετοί κυανόκρανοι είχαν τραυματιστεί στα διασταυρούμενα πυρά μεταξύ του Ισραήλ και του κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Η αποστολή των ειρηνευτικών δυνάμεων, βάσει της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι να «ελέγχουν την περιοχή» και να βοηθήσουν την κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου να εγκαθιδρύσουν τον έλεγχο νότια του ποταμού Λιτάνι, ο οποίος απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Το ψήφισμα έθεσε τέλος στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006.

Κλειστή στρατιωτική ζώνη διακήρυξε το Ισραήλ

Το Ισραήλ διακήρυξε ως κλειστή στρατιωτική ζώνη περιοχή στα σύνορα με τον Λίβανο, ενώ πληθαίνουν οι αναφορές ότι θα προχωρήσει σε χερσαία εισβολή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ συνεδριάζει το βράδυ της Δευτέρας

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι η κίνηση αυτή ακολουθεί μια νέα αξιολόγηση για την κατάσταση στην περιοχή. Αυτό είναι το πρώτο αξιόπιστο σημάδι μιας επικείμενης εισβολής του Ισραήλ.

Ωστόσο, είναι επίσης ένα σημάδι ότι το Ισραήλ πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να επιχειρήσει να διεισδύσει στην περιοχή αυτή δεδομένου ότι περιβάλλεται από λιβανέζικα εδάφη.

Το Ισραήλ ενημέρωσε την Ουάσινγκτον ότι διεξάγει «περιορισμένης κλίμακας» χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο

Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι διεξάγει «αυτήν τη στιγμή» περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ενημέρωσε πριν από λίγη ώρα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Έτσι μας ενημέρωσαν, ότι διεξάγουν αυτήν τη στιγμή περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις με στόχο υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα», διευκρίνισε ο Μάθιου Μίλερ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν μπορεί να επιβεβαιώσει πως πρόκειται για χερσαίες επιχειρήσεις «περιορισμένης κλίμακας», ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ απάντησε: «Αυτό αντιλαμβανόμαστε».

Επίκεινται αεροπορικοί βομβαρδισμοί στα νότια προάστια του Λιβάνου

Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος τύπου του ισραηλινού στρατού απηύθηνε «επείγουσα προειδοποίηση προς τους κατοίκους των νότιων προαστίων της Βηρυτού», πριν λίγο.

Συγκεκριμένα προειδοποιεί «όλους όσοι βρίσκονται στα κτίρια που αναφέρονται στους συγκεκριμένους χάρτες και στα κτίρια που γειτνιάζουν με αυτά στις ακόλουθες γειτονιές: Λιλάκ, Χαρέτ Χρέιτ και Μπουρτζ Αλ-Μπαρατζνέχ».

Συνέχισε τις προειδοποιήσεις του λέγοντας πως «Βρίσκεστε κοντά σε συμφέροντα και εγκαταστάσεις που ανήκουν στην τρομοκρατική Χεζμπολάχ και, ως εκ τούτου, οι IDF θα δράσουν δυναμικά εναντίον τους. Για την ασφάλειά σας και την ασφάλεια της οικογένειάς σας, πρέπει να εκκενώσετε τα κτίρια αμέσως, ξεκινώντας από απόσταση όχι μικρότερη των 500 μέτρων».

Τελείωσε το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ – Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συμβουλεύεται έναν μικρό κύκλο συνεργατών

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας έχει λήξει, όπως δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβουλεύεται τώρα με μια μικρότερη ομάδα στο γραφείο του στο στρατιωτικό αρχηγείο Κίρια στο Τελ Αβίβ.

Με την σειρά του ο Ντάνιελ Χαγκάρι σε μήνυμά του στην πλατφόρμα X ζήτησε από τα Ισραηλινά ΜΜΕ να μην μεταδίδουν τις δραστηριότητες του στρατού επιβάλλοντας σιγή. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «Τις τελευταίες ώρες υπήρξαν πολλές αναφορές και φήμες σχετικά με τη δραστηριότητα των IDF στα σύνορα με το Λίβανο. Ζητάμε να μην μεταδίδουμε αναφορές για τις δραστηριότητες των δυνάμεων, λόγω της ασφάλειας των δυνάμεών μας. Μείνετε μόνο στις επίσημες αναφορές και μην διαδίδετε ανεύθυνες φήμες».

Πηγές: Αλ Μανάρ, France 24, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Τimes of Israel, In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα