Ο προγραμματισμός όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα βρίσκεται κοντά σε δύο μεγάλες αλλαγές. Από το 2022 όπου κυκλοφόρησε το ChatGPT, οι CEOs έχουν πέσει με τα μούτρα στην προσπάθεια να βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν παραγωγικά τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη (AI).
Οι περισσότερες προσπάθειες έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής ελάχιστα, αλλά σε αυτόν τον κανόνα υπάρχει και μια εξαίρεση, αυτός της ανάπτυξης λογισμικού, όπως σημειώνει ο Economist. Έρευνες δείχνουν ότι οι προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο βρίσκουν τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη τόσο χρήσιμη που ήδη περίπου τα δύο πέμπτα από αυτούς τη χρησιμοποιούν.
AI: Χρήσιμη – αλλά και επικίνδυνη για τα παιδιά;
Το επάγγελμα αυτό αλλάζει όμως και με έναν ακόμη τρόπο. Ένα αυξανόμενο ποσοστό των προγραμματιστών παγκοσμίως προέρχεται από τις αναδυόμενες αγορές. Αν και δεν υπάρχει τυποποιημένος ορισμός του προγραμματιστή, γύρω στο 2020 ο αριθμός των χρηστών του Github, μιας δημοφιλούς πλατφόρμας για την αποθήκευση και την ανταλλαγή κώδικα, που ζουν σε φτωχότερες χώρες ξεπέρασε εκείνους του πλούσιου κόσμου. Με το ίδιο μέτρο, τα επόμενα χρόνια η Ινδία αναμένεται να ξεπεράσει την Αμερική και να γίνει η μεγαλύτερη δεξαμενή προγραμματιστών παγκοσμίως. Ο προγραμματισμός είναι ένας από τους πιο καλοπληρωμένους κλάδους στην Αμερική και βρίσκεται στο 5% των επαγγελμάτων με τις υψηλότερες απολαβές.
Οι τεχνολογικοί κολοσσοί τους χρειάζονται για να κάνουν τις πλατφόρμες τους πιο ελκυστικές, ενώ τα αφεντικά των μη τεχνολογικών εταιρειών θέλουν όλο και περισσότερους προγραμματιστές για να βοηθήσουν τις προσπάθειες ψηφιοποίησης, καθώς ελπίζουν πως αυτές θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα και θα προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές. Οι δύο αλλαγές είναι επομένως ευπρόσδεκτες ειδήσεις, σημειώνει ο Economist και προσθέτει πως το μέλλον φαίνεται να είναι ένα με περισσότερους και πιο παραγωγικούς προγραμματιστές και συνάμα φθηνότερο λογισμικό.
Προγραμματισμός: Νέες τεχνολογίες και νέα εργαλεία
Ο προγραμματισμός έχει ωφεληθεί από τις νέες τεχνολογίες.Το διαδίκτυο έκανε το πρώτο βήμα και η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη μοιάζει με ένα ακόμα μεγαλύτερο άλμα προς τα εμπρός. Ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους προγραμματιστές είναι η μεγάλη διαθεσιμότητα δεδομένων. Τα διαδικτυακά φόρουμ, όπως το Stack Overflow, διαθέτουν ένα τεράστιο αρχείο ερωτήσεων που έχουν τεθεί και απαντηθεί από προγραμματιστές. Οι απαντήσεις συχνά βαθμολογούνται, γεγονός που βοηθά τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης να μάθουν τι είναι χρήσιμο και τι όχι.
Την ίδια ώρα παρατηρείται και μια έκρηξη νέων εργαλείων που βοηθούν τους προγραμματιστές. Το PitchBook, ένας πάροχος δεδομένων, παρακολουθεί περίπου 250 νεοσύστατες επιχειρήσεις που αναπτύσσουν τέτοια βοηθητικά εργαλεία και οι Big Tech ηγούνται της προσπάθειας. Τον Ιούνιο του 2022 η GitHub, η οποία ανήκει στη Microsoft, εγκαινίασε το Copilot. Όπως πολλά εργαλεία μπορεί, όταν του ζητηθεί, να δημιουργήσει κώδικα.
Περίπου 2 εκατ. άνθρωποι πληρώνουν συνδρομή, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στο 90% των επιχειρήσεων της λίστας Fortune 100. Το 2023 η Alphabet (μητρική εταιρεία της Google) και η Meta (μητρική εταιρεία του Facebook) κυκλοφόρησαν τους ανταγωνιστές του Copilot. Φέτος ακολούθησαν η Amazon και η Apple, ενώ πολλές επιχειρήσεις έχουν κατασκευάσει παρόμοια εργαλεία για εσωτερική χρήση.
Ένα άλλο αποτέλεσμα της αναταραχής στον τομέα της είναι ότι οι νέοι προγραμματιστές στις πλούσιες χώρες θα αντιμετωπίσουν εντονότερο ανταγωνισμό από το εξωτερικό. Σύμφωνα με την Evans Data, μεταξύ 2023 και 2029 ο αριθμός των προγραμματιστών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και στη Λατινική Αμερική αναμένεται να αυξηθεί κατά 21% και 17% αντίστοιχα, έναντι 13% στη Βόρεια Αμερική και 9% στην Ευρώπη.
Η ανισορροπία αυτή σημαίνει ότι είναι πιθανό να συνεχιστεί η έκρηξη του outsourcing.
Η συμβουλευτική εταιρεία Everest υπολογίζει ότι περίπου το ήμισυ του συνόλου των δαπανών της ανατίθεται σε εξωτερικούς συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης λογισμικού. Άλλες επιχειρήσεις που διατηρούσαν τις υπηρεσίες τους στο εσωτερικό, έχουν δημιουργήσει τα δικά τους γραφεία στο εξωτερικό, για να επωφεληθούν από το χαμηλότερο μισθολογικό κόστος. Το 2023 οι εξαγωγές λογισμικού και συναφών υπηρεσιών από την Ινδία ανήλθαν σε 193 δισ. δολάρια, με τις μισές να πηγαίνουν στην Αμερική.
Αυτό βοηθά τις εταιρείες να ελέγχουν το κόστος. «Είναι ένας πολύ καλός τρόπος κλιμάκωσης… χωρίς να εκτοξεύονται οι προϋπολογισμοί», λέει ο Σάσι Μένον, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις ψηφιακές προσπάθειες της Schlumberger, μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Περίπου η μισή ομάδα μηχανικών του εδρεύει στο Πεκίνο και στο Πούνε της Ινδίας.
Το μέλλον της ανάπτυξης λογισμικού
Ορισμένα ξένα γραφεία παρέχουν πλέον βασικό λογισμικό καθώς και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Ο Σαντζίβ Τζάιν της Wipro, μιας ινδικής εταιρείας, λέει ότι οι προγραμματιστές του βοήθησαν στην κατασκευή του Teams, της υπηρεσίας video-streaming της Microsoft, καθώς και στον σχεδιασμό τσιπ και λογισμικού για «συνδεδεμένα αυτοκίνητα», τα οποία μιλούν με άλλες υπηρεσίες και συσκευές. Η Infosys, μια άλλη ινδική εταιρεία, δήλωσε πρόσφατα ότι κέρδισε πενταετές συμβόλαιο ύψους 2 δισ. δολαρίων για την παροχή υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης και αυτοματισμού σε μη κατονομαζόμενο πελάτη.
Πώς ακριβώς θα αλλάξει ο προγραμματισμός από αυτές τις εξελίξεις παραμένει ασαφές, σχολιάζει ο Economist. Μίας από τις προβλέψεις είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη και το offshoring θα πάρουν μαζικά τις θέσεις εργασίας των δυτικών προγραμματιστών λογισμικού, κάτι που όμως λέει ότι φαίνεται τραβηγμένο, καθώς εξακολουθούν να απαιτούνται τεράστιες ποσότητες τεχνικής τεχνογνωσίας για να συναρμολογήσεις κομμάτια κώδικα και να ελέγξεις ότι λειτουργεί.
Μια πιο αισιόδοξη άποψη είναι αυτή κατά την οποία τα πιο βαρετά μέρη της ανάπτυξης λογισμικού γίνονται από υπολογιστές, ενώ ο χρόνος του προγραμματιστή δαπανάται σε πιο σύνθετα και πολύτιμα προβλήματα. Αυτό μπορεί να είναι πιο κοντά στην αλήθεια. Για τους πελάτες, εν τω μεταξύ, οι τάσεις είναι καλοδεχούμενες. Οι διευθυντές της it έχουν πει εδώ και καιρό ότι τα αφεντικά τους θέλουν όλο και περισσότερη ψηφιοποίηση με όλο και πιο σφιχτούς προϋπολογισμούς. Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη και την εξωτερική ανάθεση, αυτό μπορεί να μην είναι πλέον υπερβολικό.
Latest News
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός– Προειδοποίηση για τσουνάμι
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται σε 49 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το EMSC.
Μητσοτάκης: Στη Σαουδική Αραβία συνοδεία έξι υπουργών – Αναβάθμιση των σχέσεων
Επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ο στόχος της συνάντησης με τον πρίγκηπα Mohammed bin Salman