
Άνοδο 7,8% παρουσίασε ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Έλαστρον κατά το 1ο εξάμηνο της χρήσης και ανήλθε σε €94,5, εκ. από € 87,6 εκ. πέρυσι, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε.
Το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε €10,2 εκ. ή 10,8% επί των πωλήσεων, έναντι €8,1 εκ. ή 9,3% επί των πωλήσεων το 1ο εξάμηνο του 2023. Τα αποτελέσματα πριν από φόρους και τόκους (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε €2,3 εκ. έναντι €0,8 εκ. πέρυσι, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €3,8 εκ. έναντι €2,2 εκ. το 1ο εξάμηνο του 2023. Τέλος, τα αποτελέσματα πριν από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημιές €0,4 εκ. έναντι κερδών €2,2 εκ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Σχεδόν 2.000 προτάσεις για «Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς»
Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρίας σημείωσε αύξηση 7,8% και ανήλθε σε €94,0 εκ. έναντι €87,1 εκ. το 1ο εξάμηνο του 2023, ενώ το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε €9,8 εκ. ή 10,5% επί των πωλήσεων, έναντι €7,8 εκ. ή 8,9% επί των πωλήσεων το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Τα αποτελέσματα πριν από φόρους και τόκους (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε €2,2 εκ. έναντι €0,8 εκ. πέρυσι, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €3,4 εκ. έναντι €2,0 εκ. το 1ο εξάμηνο του 2023. Τέλος, τα αποτελέσματα πριν από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημιές € 0,1 εκ. έναντι κερδών € 2,2 εκ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Αύξηση 21%, σημείωσε σε συνέχεια του 2023 ο όγκος πωλήσεων του Ομίλου Έλαστρον κατά το 1ο εξάμηνο του έτους, οδηγούμενος κυρίως από την αύξηση της δραστηριότητας στην ελληνική αγορά και ειδικότερα στους τομείς των μεταλλικών κατασκευών, της βιομηχανίας και του εμπορίου, καθώς επίσης και από την αύξηση των εξαγωγών. Ταυτόχρονα, σημαντική ήταν η συνεισφορά των επενδύσεων σε νέα γραμμή παραγωγής και βιομηχανικές εγκαταστάσεις που ολοκληρώθηκαν εντός του 2023 και αύξησαν το χαρτοφυλάκιο των παραγόμενων προϊόντων και την παραγωγική δυναμικότητα.
Αντιθέτως, ο κύκλος εργασιών του ομίλου σημείωσε χαμηλότερη αύξηση 7,8% ενσωματώνοντας την πτώση στις διεθνείς τιμές πώλησης εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης στους βασικούς κλάδους απορρόφησης χαλυβουργικών προϊόντων διεθνώς, ως αποτέλεσμα της γενικότερης οικονομικής αβεβαιότητας συνέπεια του υψηλού πληθωρισμού, της καθυστέρησης στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού, αλλά και των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.
Σημαντική βελτίωση των περιθωρίων λειτουργικής κερδοφορίας για την Έλαστρον
Μέσω της ταχύτερης ανακύκλωσης και αντικατάστασης αποθεμάτων και Ά υλών, ο όμιλος σημείωσε σημαντική βελτίωση των περιθωρίων λειτουργικής κερδοφορίας της Έλαστρον έναντι του 1ου εξαμήνου του 2023, η αύξηση ωστόσο βασικών συστατικών του κόστους λόγω πληθωρισμού σε συνδυασμό με την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους λόγω περαιτέρω ανόδου του Euribor, συνέβαλλαν στην διαμόρφωση των καθαρών αποτελεσμάτων του ομίλου σε αρνητικό επίπεδο. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του περυσινού 6μήνου περιλαμβάνουν έκτακτο κέρδος ύψους 2,8 εκ. € από την πρόωρη ρευστοποίηση σύμβασης ανταλλαγής επιτοκίων (IRS).
Για το σύνολο του έτους ασφαλείς προβλέψεις είναι δύσκολο να γίνουν λαμβάνοντας υπόψη ότι οι συνθήκες έντονης μεταβλητότητας στο διεθνές περιβάλλον εξακολουθούν να υφίστανται, με κύρια χαρακτηριστικά τον υψηλό πληθωρισμό, το υψηλό κόστος δανεισμού, καθώς και τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές αναταραχές.
Η κατανάλωση προϊόντων χάλυβα στην Ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται να κυμανθεί σε οριακά θετικά επίπεδα για το σύνολο του 2024 επηρεαζόμενη κυρίως από την μειωμένη ζήτηση του κλάδου των κατασκευών και της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ παράλληλα με την κρίση στην ιδιωτική κατασκευαστική δραστηριότητα στην αγορά της Κίνας, εντείνουν την πίεση στις τιμές οι οποίες κινήθηκαν πτωτικά και κατά την διάρκεια του τρέχοντος 3ου τριμήνου.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι τιμές αγοράς βασικών Ά υλών και αποθεμάτων του ομίλου σημειώνουν πτώση 30% από την αρχή του έτους και 37% περίπου συνολικά από το 2ο 3μηνο του 2023. Στο πλαίσιο αυτό ο ρυθμός αύξησης του κύκλου εργασιών αναμένεται να είναι χαμηλότερος κατά το 2ο εξάμηνο του έτους αντικατοπτρίζοντας ως ένα βαθμό τις προσδοκίες των τελικών χρηστών για περαιτέρω μειώσεις τιμών.
Αντιθέτως τα λειτουργικά αποτελέσματα ebitda του ομίλου αναμένεται να διαμορφωθούν βελτιωμένα έναντι του 2023 αντανακλώντας τις προσπάθειες για την ταχύτερη ανακύκλωση αποθεμάτων και διατήρηση του minimum αποθέματος ανά κατηγορία προϊόντος. Σε κάθε περίπτωση, το εύρος της γκάμας προϊόντων του ομίλου σε συνδυασμό με την μεγάλη πελατειακή βάση απαιτούν την διατήρηση του κατάλληλου ύψους αποθεμάτων τα οποία εκτίθενται στον κίνδυνο από τις μεταβολές των τιμών διεθνώς, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα απόλυτης αντιστάθμισης του κινδύνου λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του προϊόντος και της αγοράς.
Στο πλαίσιο αυτό, η αποτελεσματική διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, οι ενέργειες συγκράτησης του κόστους καθώς και η δυνατότητα αντιστάθμισης του κινδύνου έναντι των μεταβολών στις τιμές Ά υλών και συναλλάγματος αποτελούν βασικές προτεραιότητες για το υπόλοιπο του έτους.


Latest News

S&P Global: Υψηλές οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών – Οδηγός τα υψηλά κεφάλαια και η μείωση του κινδύνου
Όπως εξηγεί η Tedeschi, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας θα επιστρέψουν περισσότερα κεφάλαια στους επενδυτές το 2025

Δεσμεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΒΙΠΕ
Δεσμεύσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης μετα την κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών Λευτέρη Αυγενάκη και Γιώργου Κοτρωνιά

Κρι Κρι: Στα 256 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2024, αυξημένος κατά 18,5%
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΡΙ ΚΡΙ πρότεινε τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού 0,40 ευρώ ανά μετοχή

Alpha Trust Ανδρομέδα: Τη διανομή μερίσματος 0,32 ευρώ/ μετοχή ενέκρινε η ΓΣ
Η καταβολή θα αρχίσει την Παρασκευή 13.06.2025 και θα πραγματοποιηθεί μέσω της Τράπεζας Πειραιώς

ΔΕΗ: Κάτω του 5% έπεσε το ποσοστό της Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV
Τι αναφέρει η επιχείρηση

Τεχνητή νοημοσύνη στη βιομηχανία και «έξυπνες» υποδομές, οι μοχλοί ανάπτυξης για τη Siemens
Για τον μετασχηματισμό της Siemens σε ηγέτιδα εταιρεία τεχνολογίας χάρη στην ισχυρή κουλτούρα καινοτομίας και την αξιοποίηση της τεχνολογίας, μίλησε ο Βασίλης Χατζίκος, CEO Siemens Ελλάδας, στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

AS Company: Ρεκόρ πωλήσεων το 2024 – Μέρισμα 0,17 ευρώ/μετοχή
Ο όμιλος AS Company διατήρησε την ηγετική του θέση στην αγορά παιχνιδιών, ενισχύοντας περαιτέρω το προϊοντικό του χαρτοφυλάκιο με επιτυχημένα καινοτόμα προϊόντα που συνδυάζουν υψηλή ποιότητα και ανταγωνιστική τιμή.

IDEAL Holdings: Στην OHA το 15% μετά την πρώτη της επένδυση 61,5 εκατ.
Τι αναφέρει η εταιρεία

Αύξηση κερδών κατά 37% το 2024 για τον ΟΛΘ - Προτείνει μέρισμα 2 ευρώ/μετοχη
Το προτεινόμενο μέρισμα θα είναι στα € 2 ανά μετοχή, αυξημένο κατά 54% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (1,3 ευρώ ανά μετοχή)

Μύλοι Κεπενού: Στα 1,2 εκατ. τα κέρδη προ φόρων το 2024
Οι καθαρές πωλήσεις της εταιρείας Μύλοι Κεπενού διαμορφώθηκαν στα 57,91 εκατ.