Ανοίγει τις επόμενες ώρες το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το διοικητικό συμβούλιο του οποίου αποφάσισε μέσα στο Σαββατοκύριακο την εκκίνηση της τριήμερης διαδικασίας.

Από τις επαφές του συμβούλου διάθεσης προκύπτει αυξημένο ενδιαφέρον για τοποθετήσεις στο συστημικό όμιλο μέσω του επικείμενου placement, με την υπερκάλυψη της συνδυασμένης προσφοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό να θεωρείται εξασφαλισμένη.

Επί ποδός για το placement στην Εθνική – Όλα τα λεφτά… στην τιμή

Εθνική Τράπεζα

Μετά τη συναλλαγή το δημόσιο θα διατηρεί στην τράπεζα ποσοστό 8,39%, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο η συμμετοχή του να πέσει έως και το 5,39%, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο για την ικανοποίηση της ζήτησης που θα εκδηλωθεί.

Σημειώνεται ότι η απόφαση να μην ρευστοποιηθεί το σύνολο των μετοχών του κράτους στην Εθνική Τράπεζα, αλλά να διακρατηθεί ένα μέρος τους για μελλοντική αξιοποίηση, είχε δημιουργήσει προβληματισμό τις προηγούμενες ημέρες στους επενδυτές.

Η τιμή

Ωστόσο, οι όποιες ανησυχίες ξεπεράστηκαν, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη σε συνέντευξή του σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, για άμεση κατάργηση των ειδικών δικαιωμάτων που έχει το δημόσιο στην Εθνική.

Μένει να φανεί ποια θα είναι η ποιότητα των επενδυτών που θα εισέλθουν στην Εθνική, αλλά και σε ποια τιμή θα γίνει η πώληση, το ανώτατο όριο της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, ήτοι τα 7,84 ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διάθεσης το ΤΧΣ θα ολοκληρώσει την αποστολή του για την επαναφορά των τεσσάρων συστημικών ομίλων στην κανονικότητα και το ποσοστό των μετοχών που θα παραμείνει στην κατοχή του θα μεταβιβαστεί στο κρατικό επενδυτικό ταμείο.

Η συγκυρία

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, το placement πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερη συγκυρία, λόγω της έντονης κινητικότητας στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, προς την κατεύθυνση των διασυνοριακών συνεργασιών και συγχωνεύσεων με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων και ανταγωνιστικότερων σχημάτων.

Σαφές δείγμα γραφής αυτής της τάσης αποτελεί η αιφνιδιαστική αύξηση στο 21% του ποσοστού που διατηρεί στην κρατικά ελεγχόμενη γερμανική Commerzbank, η UniCredit.

Υπενθυμίζεται πως ο ιταλικός όμιλος απέκτησε πρόσφατα και το 9% της Alpha Bank, ενώ έχει δρομολογήσει μετά από συμφωνία με την ελληνική τράπεζα τη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρουμανία με τη συγχώνευση των θυγατρικών τους στην τοπική αγορά.

Η διατήρηση ποσοστού τουλάχιστον 5% από το κράτος στην Εθνική Τράπεζα θα μπορούσε σε δεύτερο χρόνο να διευκολύνει πιθανή είσοδο στρατηγικού επενδυτή

Υπό αυτό το πρίσμα, τονίζουν αναλυτές, η επιλογή των νέων μετόχων στην Εθνική Τράπεζα συνιστά πρόκληση για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Κι αυτό διότι πρόκειται για το μοναδικό συστημικό όμιλο στην Ελλάδα χωρίς μεγάλο επενδυτή στο μετοχικό του κεφάλαιο.

Η διατήρηση λοιπόν ποσοστού τουλάχιστον 5% από το κράτος θα μπορούσε σε δεύτερο χρόνο να διευκολύνει πιθανή είσοδο στρατηγικού επενδυτή, αλλά και να προστατεύσει σε κάποιο βαθμό την τράπεζα από ενδεχόμενη προσπάθεια για επιθετική εξαγορά από ξένο όμιλο ή fund.

Στο επίκεντρο ο Νότος

Όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακά γραφεία, οι τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές, καταγράφουν τα τελευταία χρόνια σημαντική βελτίωση των θεμελιωδών τους μεγεθών, ενώ οι προοπτικές επίτευξης υψηλής κερδοφορίας και εφαρμογής μίας γενναίας μερισματικής πολιτικής την ερχόμενη 3ετία, είναι ευοίωνες.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν οι ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να βρεθούν με το ένα ή τον άλλο στο στόχαστρο μεγαλύτερων ομίλων.

Το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας έχει στραφεί πλέον στους στόχους για την κερδοφορία των επόμενων χρήσεων και στις προοπτικές για διανομή μερίσματος

Όπως συμπληρώνουν, μόνο τυχαίο δεν ήταν το ισχυρό ενδιαφέρον των επενδυτών για τον εγχώριο κλάδο, κατά τη διάρκεια του χρηματοοικονομικού συνεδρίου της BofA στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα.

Οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων είχαν πλήθος συναντήσεων με θεσμικούς παίκτες και αναλυτές για την παρουσίαση των επιχειρησιακών τους πλάνων.

Μετά την εξυγίανση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου, το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας έχει στραφεί πλέον στους στόχους για την κερδοφορία των επόμενων χρήσεων και στις προοπτικές για διανομή μερίσματος, που αναμένεται να φτάσει στο 50% έως το 2026.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις