Τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Πειραιώς αναβάθμισε ο οίκος DBRS Ratings, συμπεριλαμβανομένης της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης εκδότη σε BB (υψηλή) από BB. Ταυτόχρονα, η Morningstar DBRS αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα για τις Μακροπρόθεσμες Καταθέσεις της Τράπεζας σε BBB (χαμηλή), η οποία είναι μία βαθμίδα πάνω από την εσωτερική αξιολόγηση (IA), αντανακλώντας το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα, η οποία έχει πλήρη στήριξη των καταθετών.

Η τάση σε όλες τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας άλλαξε σε Θετική από Σταθερή. Το IA της Τράπεζας έχει αναβαθμιστεί σε BB (υψηλό) από BB και η Αξιολόγηση Υποστήριξης παραμένει SA3.

Τράπεζα Πειραιώς: Άντλησε 650 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,5% μέσω τίτλου Tier 2

Σύμφωνα με την DBRS Ratings η αναβάθμιση αντανακλά τη διαρθρωτικά βελτιωμένη ικανότητα του Ομίλου να δημιουργεί κέρδη σε επαναλαμβανόμενη βάση, υποστηριζόμενη από υψηλότερα επιτόκια καθώς και από έλεγχο κόστους και χαμηλότερο πιστωτικό κόστος.

Η αναβάθμιση λαμβάνει επίσης υπόψη τη συνεχή πρόοδο που έχει επιτύχει η Πειραιώς όσον αφορά την απομάκρυνση του κινδύνου του ισολογισμού της, χάρη στη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), καθώς και στις περιορισμένες εισροές νέων NPE και στην ενίσχυση των επιπέδων κάλυψης των δανείων της.

Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων, σε συνδυασμό με πρόσθετες ενέργειες διαχείρισης κεφαλαίου, ενίσχυσαν τα κεφαλαιακά αποθέματα της Πειραιώς έναντι των εποπτικών της απαιτήσεων παρά την επανέναρξη της διανομής μερισμάτων και την αύξηση των δανείων, αναφέρει ο οίκος.

Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας συνεχίζουν να λαμβάνουν υπόψη το ισχυρό εγχώριο franchise του Ομίλου στη λιανική και εταιρική τραπεζική, και τη σταθερή θέση χρηματοδότησης και ρευστότητας, η οποία βασίζεται σε μια μεγάλη και σταθερή καταθετική βάση.

Ωστόσο, οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας ενσωματώνουν επίσης τη μέτρια διαφοροποίηση του επιχειρηματικού μοντέλου, των ροών εσόδων και της δομής χρηματοδότησης της Πειραιώς καθώς και το υψηλό ακόμη, αν και μειωμένο, επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) που περιλαμβάνονται στην κεφαλαιακή διάρθρωση του Ομίλου.

Η θετική τάση αντικατοπτρίζει την άποψη της Morningstar DBRS ότι η κερδοφορία και το προφίλ κινδύνου του Ομίλου πιθανότατα θα παραμείνουν υγιή στο άμεσο μέλλον παρά κάποια πιθανή επιδείνωση που προκαλείται από τη συμπίεση του περιθωρίου επιτοκίου, τις υψηλότερες επενδύσεις για ψηφιοποίηση και τις πιθανώς υψηλότερες προβλέψεις για ζημίες δανείων (LLPs).

Η ισχυρή λειτουργική αποτελεσματικότητα του Ομίλου καθώς και τα πιο ισχυρά επίπεδα κάλυψης δανείων και τα κεφαλαιακά αποθέματα αποτελούν βασικούς υποστηρικτικούς παράγοντες. Αυτό, σε συνδυασμό με πιθανή περαιτέρω αποδυνάμωση, τις αναμενόμενες πιο ευνοϊκές προοπτικές για την ελληνική οικονομία σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και κάποια υποστήριξη για πιστωτική επέκταση που προέρχεται από τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και τα χαμηλότερα επιτόκια θα βοηθήσουν την Πειραιώς να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε πιθανό αρνητικό κίνδυνο, καταλήγει η DBRS Ratings.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις