Προσγειωθείτε!

Όσοι έτρεφαν – φρούδες! – ελπίδες ότι τα πράγματα στην οικονομία θα πάνε καλύτερα και θα «έχουν λαμβάνειν» καλό είναι να τις «προσγειώσουν» στη σκληρή και αδυσώπητη πραγματικότητα.

Ομαλά εντάξει; Γιατί η «ανώμαλη προσγείωση» μπορεί να προκαλέσει ακόμη και… ψυχικά τραύματα! Και δεν είναι καιρός για τέτοια….

Το μεσοπρόθεσμο

Σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Και εισηγητής ποιος άλλος;

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης – ο… «αγαπημένος» των «10+1» όπως έχουν μετατραπεί οι «11» βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας!

Η ευημερία των αριθμών

Μαθαίνω, λοιπόν, ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα είναι ο «οδικός χάρτης» της οικονομικής πολιτικής μέχρι το 2028. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το ΑΕΠ το 2028 θα είναι 280 δισ. ευρώ και το χρέος θα πέσει στο 130%.

Προβλέπει σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης 2% ετησίως – για φέτος τελικά το οικονομικό επιτελείο έχει αποδεχθεί την συντηρητική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη 2,2%, παρά τις αρχικά αισιόδοξες προβλέψεις του.

Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι ετησίως 2,4%. Και η ανεργία θα πέσει στο 8,5% – με τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και τον μέσο στα 1.500 ευρώ το μήνα το 2027!

Τα κανόνια θα πιέσουν το… βούτυρο

Όλα αυτά καλά. Το καλύτερο είναι πως ο ετήσιος δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται είναι 3,1% ως 3,2%. Τόσο δηλαδή μπορούν να αυξάνονται οι δαπάνες κάθε χρόνο.

Αν όμως σκεφτείτε πως το 1 δισ. ευρώ θα αφορά τις συντάξεις και από 800 εκατ. ευρώ ως και 1 δισ. ευρώ τα εξοπλιστικά προγράμματα, τι απομένει για όλα τα υπόλοιπα;

Peanuts….

————————————

Κλείσιμο 9μήνου

Κλείσιμο 9μήνου σήμερα για το χρηματιστήριο και η απόδοση συντηρείται μεν σε διψήφια ποσοστά, λίγο πάνω από το +13% για τον γενικό δείκτη, αλλά με αρκετά αλλά…

Επί επτά μήνες παλινδρομεί μεταξύ 100 μονάδων, με αρκετά ξένα χαρτοφυλάκια μάλιστα να έχουν ρευστοποιήσει ήδη.

Οι εκροές στα στοιχεία της ΕΧΑΕ το επιβεβαιώνουν, αλλά όπως μου ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή μου από την αγορά, αν βάλεις κάτω πόσα κεφάλαια έχουν “σηκωθεί” αυτό το επτάμηνο θα καταλάβεις γιατί έχει καθηλωθεί η αγορά.

————————————-

Και θα σηκωθούν κι άλλα…

Και δεν θα σταματήσει εδώ η απορρόφηση ρευστότητας.

Με βασικό γεγονός το placement της Εθνικής βέβαια.

Εκτιμάται ότι οι προσφορές που θα τεθούν στο σύστημα για την Εθνική θα καλύψουν το ποσό κατά 7 ή 8 φορές. Στη συντηρητική εκτίμηση.

Αυτό σημαίνει ότι οι προσφορές μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 6 δισ.

Όπως μάλιστα μου ανέφερε πηγή μου… «είναι εξαιρετικής σημασίας να τίθενται προσφορές ύψους 6% ή 7% της συνολικής κεφαλαιοποίησης μιας αγοράς για μια και μόνο εισηγμένη».

————————————————-

Δοκιμασία ρευστότητας

Μέσα στον Οκτώβριου επίσης θα έχουμε και τις αυξήσεις κεφαλαίου των Cenergy και Τράπεζα Αττικής που η έκβαση τους δεν θα είναι ανεξάρτητη από το βαθμό επιτυχίας της Εθνικής Τράπεζας.

Οι αντοχές του συστήματος θα δοκιμαστούν, όπως και της ρευστότητας της αγοράς.

Αλλά μέχρι τότε δεν θα είναι λίγοι εκείνοι οι ξένοι που θα επιδοθούν σε trading για βελτίωση των αποτιμήσεων.

Άλλωστε μπαίνουμε στο τελευταίο δίμηνο του έτους και όλοι θέλουν να είναι ευχαριστημένοι. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η χρήση για τους ξένους κλείνει στο τέλος του Νοεμβρίου.

——————————————–

Το πρόβλημα των δημοσιεύσεων

Εσχάτως όμως έχει επανέλθει για ακόμη μία φορά το ζήτημα των καθυστερήσεων των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων, στοιχείο που είναι κρίσιμο για πολλά ξένα χαρτοφυλάκια.

Κλείνει δηλαδή το 9μηνο και μόνο λίγο πάνω από τις μισές εισηγμένες έχουν ανακοινώσει 6μηνο.

Αν θέλει δηλαδή η αγορά να προσελκύσει κεφάλαια, θα πρέπει να είναι πιο συνεπείς με αυτό που θέλουν οι περισσότεροι επενδυτές. Τουλάχιστον πλήρη ενημέρωση των επιδόσεων τους, ακόμη και αν δεν υποχρεώνονται.

Τουλάχιστον αυτές που ανακοινώνουν δείχνουν ανθεκτικότητα…

Παρόλα αυτά, οι 88 εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής, δείχνουν ιδιαίτερα ανθεκτικές στις επιδόσεις τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Sec εμφανίζουν αύξηση εσόδων 4,9%, αύξηση λειτουργικών κερδών 14,8% στα 7,2 δις ευρώ και αύξηση καθαρών κερδών 14,3% στα 5,6 δις ευρώ.

Σε ότι αφορά τα λειτουργικά κέρδη η διαφορά έρχεται από τις επιδόσεις των ΔΕΗ, ΑΒΑΞ, ΔΑΑ, Jumbo, Cenergy και Titan.

Παράλληλα η κατανομή των κερδοφόρων εταιριών έχει σημαντικό πλειοψηφικό ρεύμα με ποσοστό 85%.

——————————————–

Υδρογονάνθρακες

Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το στρατηγικό πρόγραμμα «Υδρογονάνθρακες 2.0» θέτοντας ως έργα εθνικής σημασίας τις έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και της Κρήτης.

Η αλήθεια είναι πώς από τότε οι επενδυτές ExxonMobil, Helleniq Energy και Energean υπό τον συντονισμό της ΕΔΕΥΕΠ και του CEO Άρη Στεφάτου κινήθηκαν πολύ γρήγορα.

Πραγματοποιήθηκαν οκτώ σεισμικές έρευνες…

Η αποκάλυψη

Ο ΟΤ αποκαλύπτει σήμερα, όπως θα διαβάσετε σε σχετικό ρεπορτάζ, τις πρώτες προκαταρκτικές εκτιμήσεις για τα αποθέματα φυσικού αερίου στη χώρα.

Δεν ξέρω αν σε λίγα χρόνια θα κυκλοφορούμε με κελεμπίες… η αλήθεια είναι όμως ότι αν και οι γεωτρήσεις επιβεβαιώσουν την ύπαρξη τέτοιων κοιτασμάτων, η Ελλάδα αλλάζει πίστα…

φυσικό αέριο

Ο μυστηριώδης επενδυτής…

Πάντως, επειδή ο ΟΤ έχει στη διάθεση του την ετήσια οικονομική έκθεση της ΕΔΕΥΕΠ για το 2023 και εγώ την ξεψάχνισα στάθηκα σε μία αναφορά σε αυτή.

Πέρυσι πουλήθηκαν γεωτρητικά δεδομένα έναντι 280.000 ευρώ.

Που σημαίνει ότι κάποιος επενδυτής πέραν των προαναφερόμενων μισθωτών των θαλάσσιων παραχωρήσεων, ψάχνεται μήπως έρθει και κολλήσει… σε κάποια από τα σχήματα…

Η Chevron

Να θυμίσω τα σενάρια που ήθελαν στελέχη της Chevron να έχουν επισκεφθεί πέρυσι τον Ιανουάριο τη διοίκηση της Helleniq Energy…

Το σίγουρο είναι πώς τόσο η Helleniq Energy όσο και η Energean αναζητούν διακαώς συνεταίρους για τα θαλάσσια μπλοκς του Ιονίου Πελάγους.

Όχι, δεν θα έλεγε και η ExxonMobil στην Κρήτη, όπως μαθαίνω….

———————————

Ο Γιώργος Πιτσιλής

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής αν μη τι άλλο στη διάρκεια της θητείας του στην Ανεξάρτητη Αρχή, έχει να επιδείξει σημαντικό έργο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Το ίδιο συμβαίνει και με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους.

Η θητεία του, όμως, λήγει στο τέλος του χρόνου.

Και η συγκυρία αυτή έχει πυροδοτήσει διάφορα σενάρια ως προς το αν μένει ή φεύγει…

Παράταση

Αυτό που μαθαίνω είναι πώς ακόμα η προκήρυξη για τη θέση του διοικητή της ΑΑΔΕ, δεν έχει ετοιμαστεί…

Και πληροφορούμαι πώς η θητεία του κ. Πιτσιλή θα παραταθεί για ένα εξάμηνο μέχρι να ετοιμαστεί η προκήρυξη…

Τώρα, γιατί άργησε; Δεν ξέρω το ψάχνω…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories