Με μια πιθανή απεργία σε λιμάνια της ανατολικής ακτής και κατά μήκος της ακτής του Κόλπου να ξεκινά στις ΗΠΑ μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, στελέχη του κλάδου logistics δήλωσαν στο CNBC ότι οι υπόλοιπες ώρες είναι κρίσιμες για την προώθηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου όγκου εμπορευμάτων πριν από ένα κλείσιμο που θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά στη λειτουργία της οικονομίας των ΗΠΑ.

Λιμάνια: Σημαντική αύξηση στους ναύλους εν αναμονή της απεργίας στις ΗΠΑ

Με βάση τα στοιχεία της ImportGenius, η οποία παρακολουθεί τις φορτωτικές – τις ψηφιακές παραλαβές εμπορευματοκιβωτίων – συνολικά 54.456 ισοδύναμες μονάδες είκοσι ποδιών (TEU) έφθασαν την Παρασκευή στα 14 λιμάνια που λειτουργούν στο πλαίσιο του Κύριου Συμβολαίου μεταξύ της International Longshoremen’s Association και της USMX που λήγει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Η κατά προσέγγιση αξία αυτού του φορτίου ήταν πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση την εκτίμηση της MDS Transmodal ή 50.000 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο. Για τις καθημερινές μεταξύ 23 και 27 Σεπτεμβρίου, συνολικά 273.417 TEU καταλογίστηκαν μέσω τελωνείου σε αυτά τα λιμάνια αξίας περίπου 13,67 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Alan Baer, ​​Διευθύνων Σύμβουλος της OL USA, είπε ότι ο τεράστιος όγκος των εμπορευμάτων που φθάνουν την Παρασκευή δείχνει ότι οι εταιρείες logistics ανακατευθύνονται για να βγάλουν τα εμπορευματοκιβώτια από τις αποβάθρες μέχρι το τέλος των εργασιών τη Δευτέρα. «Οι εισαγωγείς, σε συντονισμό με τους εταίρους εφοδιαστικής τους, θα πρέπει να προσπαθήσουν να απομακρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερα εμπορευματοκιβώτια από ανοιχτούς τερματικούς σταθμούς, για να αποφύγουν πιθανές καθυστερήσεις στην απόκτηση του αποθέματός τους», δήλωσε ο Baer.

Ο Michael Kanko, Διευθύνων Σύμβουλος της ImportGenius, δήλωσε στο CNBC ότι η οικονομική σημασία των λιμανιών που επηρεάστηκαν από την απεργία της ILA είναι μεγάλη. «Όπως δείχνουν τα στοιχεία μας, μια απεργία ακόμη και μιας εβδομάδας θα μπλοκάρει τη ροή εκατοντάδων χιλιάδων εμπορευματοκιβωτίων προς τις ΗΠΑ», είπε. «Αυτά τα λιμάνια είναι επίσης μια σημαντική πύλη εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες για προϊόντα που χρειάζονται ψύξη. Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος των εισαγωγέων».

Οι εταιρείες που αναμένεται να πληγούν πιο πολύ είναι η Walmart, η ΙΚΕΑ και η Samsung με βάση τις εισαγωγές σε TEU στο δωδεκάμηνο Σεπτέμβριος 2023-Σεπτέμβριος 2024.

Οι εταιρείες που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην απεργία των λιμανιών

Απεργία στα λιμάνια των ΗΠΑ: Μεγάλες οι επιπτώσεις

«Κάθε εισαγωγέας, εξαγωγέας, ακόμη και εγχώριοι ναυλωτές θα πρέπει να παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις αυτή την εβδομάδα, επειδή οι επιπτώσεις μιας απεργίας στα λιμάνια της Ανατολικής Ακτής και του Κόλπου των ΗΠΑ θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν όλους τους τρόπους λειτουργίας, εάν τελικά πραγματοποιηθεί και αν διαρκέσει περισσότερο από λίγες μέρες», δήλωσε ο Brian Bourke, παγκόσμιος εμπορικός διευθυντής της Seko Logistics.

Το ILA είναι το μεγαλύτερο συνδικάτο στα λιμάνια της Βόρειας Αμερικής. Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή, το ILA ανακοίνωσε ότι τα 85.000 μέλη του, «με αλληλεγγύη από δεκάδες χιλιάδες λιμενεργάτες και ναυτεργάτες σε όλο τον κόσμο», θα πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις στις 12:01 π.μ. την Τρίτη 1 Οκτωβρίου και την απεργία σε όλα τα λιμάνια του Ατλαντικού και των ακτών του Κόλπου από το Μέιν μέχρι το Τέξας.

Περίπου 50.000 μέλη του συνδικάτου ILA εργάζονται στα λιμάνια της Βοστώνης, της Νέας Υόρκης/Νιου Τζέρσεϋ, της Φιλαδέλφειας, του Γουίλμινγκτον, της Βαλτιμόρης, του Νόρφολκ, του Τσάρλεστον, της Σαβάνας, του Τζάκσονβιλ, της Τάμπα, του Μαϊάμι, της Νέας Ορλεάνης, του Μόμπιλ και του Χιούστον.

Καμία διαπραγμάτευση δεν ήταν σε εξέλιξη και καμία δεν είχε προγραμματιστεί πριν από την προθεσμία της Δευτέρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Τις τελευταίες ημέρες, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Μεταφορών Pete Buttigieg, της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Julie Su και της Διευθύντριας του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Lael Brainard μίλησαν χωριστά με εκπροσώπους των USMX και ILA προτρέποντας τα δύο μέρη να καταλήξουν σε μια δίκαιη συμφωνία γρήγορα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει σε πολλές πρόσφατες περιπτώσεις ότι δεν θα χρησιμοποιήσει ομοσπονδιακές εξουσίες για να αναγκάσει τους λιμενεργάτες να εργαστούν. «Δεν έχουμε επικαλεστεί ποτέ τον Taft-Hartley για να σπάσουμε μια απεργία και δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο να το κάνουμε τώρα», δήλωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Μια απεργία στα λιμάνια θα μπορούσε να απειλήσει τα πρόσφατα κέρδη στη μείωση του πληθωρισμού και των τιμών που πληρώνουν οι καταναλωτές σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και θα μπορούσε να δώσει στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ άλλο ένα σημείο συζήτησης για το βασικό ζήτημα των ψηφοφόρων της οικονομίας τον τελευταίο μήνα της προεκλογικής εκστρατείας .

Με βάση προηγούμενες απεργίες λιμένων, οι αερομεταφορείς συνήθως επωφελούνται από την άνοδο των ναύλων με βάση τη ζήτηση για άλλα λιμάνια, καθώς και από τα τέλη κράτησης και απομάκρυνσης οχημάτων σε εμπορευματοκιβώτια που έχουν αποκλειστεί κατά τη διάρκεια της διακοπής λειτουργίας λιμένων. Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι τα ποσοστά σποτ στον ωκεανό θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 20%-50%. Η UBS προέβλεψε ότι το 20% του συνολικού όγκου της Maersk που καταλήγει στα λιμάνια των ΗΠΑ θα μπορούσε να επηρεαστεί από την απεργία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Λιμάνια