Το δεύτερο πιο χαμηλό ποσοστό στην ΕΕ είχε η Ελλάδα όσον αφορά στα άτομα που κατά το 2023 διαβιούσαν σε κατοικία στην οποία η ενεργειακή απόδοση είχε βελτιωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, με ποσοστό μόλις 11,9%, πίσω μόνο από την Μάλτα που είχε το χαμηλότερο ποσοστό 8,4%, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών: Υπογραφή σύμβασης για την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου του

Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 25,5% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω ζούσε σε κατοικία στην οποία η ενεργειακή απόδοση βελτιώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, δηλαδή ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους κατά μέσο όρο, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το ποσοστό της χώρας μας.

Οι κατοικίες στις οποίες έχει βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση τα τελευταία πέντε χρόνια δείχνουν τον βαθμό στον οποίο αυτά τα κτίρια ή διαμερίσματα έχουν υποστεί ανακαινίσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής τους

Σε εθνικό επίπεδο, μεταξύ των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, η Εσθονία (47,8%), η Ολλανδία (45,1%) και η Λιθουανία (32,5%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών που ζουν, ενώ η Κύπρος (5,0 %), η Μάλτα (6,7%) η Ιταλία (6,9%) και η Ελλάδα (7,8%) είχαν το χαμηλότερο.

Τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν ότι ζουν σε κατοικίες με βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση (17,8%) σε σύγκριση με εκείνους που δεν διατρέχουν κίνδυνο (27,5%).

Όπως επισημαίνει η Eurostat, οι κατοικίες στις οποίες έχει βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση τα τελευταία πέντε χρόνια δείχνουν τον βαθμό στον οποίο αυτά τα κτίρια ή διαμερίσματα έχουν υποστεί ανακαινίσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής τους.

Αυτό περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που επηρεάζουν τις θερμικές συνθήκες της κατοικίας. Βασικές δραστηριότητες ανακαίνισης που καλύπτονται από αυτόν τον δείκτη είναι: η αναβάθμιση της θερμομόνωσης σε εξωτερικούς τοίχους, στέγες ή δάπεδα. η αντικατάσταση των μονών υαλοπινάκων με διπλά ή τριπλά τζάμια. και την εγκατάσταση αποδοτικότερων συστημάτων θέρμανσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα