Ένα κύμα απότομης μείωσης του κινδύνου «πέρασε» σήμερα από τις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, στη σκιά της νέας, επικίνδυνης, κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και την «απάντηση» του Τελ Αβίβ ότι θα υπάρξουν συνέπειες.

Όλος ο κόσμος παρακολουθεί την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, με τον Λευκό Οίκο να βρίσκεται σε επιφυλακή προκειμένου να συνδράμει σε περίπτωση που το Ισραήλ χρειαστεί.

Επίθεση με 200 βαλλιστικούς πυραύλους εξαπέλυσε το Ιράν στο Ισραήλ – «Θα υπάρξουν συνέπειες» διαμηνύουν οι IDF

Όπως είναι φυσικό οι φόβοι για μια ένταση που να ξεπερνά τα όρια του Ισραήλ – Χαμάς – Χεζμπολάχ – Ιράν κυρίευσαν τις αγορές, εκκινώντας ένα κύμα risk off και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Εξαίρεση αποτέλεσαν τα συμβόλαια του πετρελαίου, με το συμβόλαιο του West Texas Intermediate να κερδίζει σχεδόν 2,5% φτάνοντας μια ανάσα από τα 70 δολάρια. Πάνω από τα 73 δολάρια κινήθηκε και το πετρέλαιο τύπου Brent.

Άλμα έκανε και ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE (VIX), γνωστός και ως δείκτης φόβου της Wall Street, πάνω από τις 20 μονάδες, αποτυπώνοντας την αυξανόμενη ανησυχία των επενδυτές.

«Ο φόβος της μετάδοσης είναι πάντα αποσταθεροποιητικός», δήλωσε ο Keith Buchanan, της Globalt Investments. «Πέρα από, φυσικά, τον ύψιστο αντίκτυπο στις ζωές, οι αγορές δέχονται άμεσο πλήγμα όταν υπάρχουν δυνάμεις που σχεδόν υπόσχονται κάποιο επίπεδο αποσταθεροποίησης».

Πιέσεις σε αγορές ΗΠΑ και Ευρώπης

Στις μετοχικές αγορές, αν και οι αμερικανικοί δείκτες δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις, κατάφεραν στο τέλος να περιορίσουν ελαφρώς τις απώλειες, ειδικά ο Dow Jones.

Ειδικότερα, ο Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,41% στις 42.156 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,93% στις 5.708 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,53% στις 17.910 μονάδες.

Επί ευρωπαϊκούς εδάφους, το κλίμα είχε επηρεαστεί λίγο πριν το κλείσιμο από τις πληροφορίες που διαρρέοντο για την επικείμενη επίθεση, με τους δείκτες να χάνουν τα ενδοσυνεδριακά τους κέρδη.

Τελικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,4%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,48% στις 8.276 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,58% στις 19.213 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,81% στις 7.574 μονάδες.

Πέραν του περιορισμού των απωλειών όμως, στις ΗΠΑ, περίπου 3 στις 5 μετοχές του S&P 500 έκλεισαν χαμηλότερα στη συνεδρίαση, υπογραμμίζοντας τα μεγάλα προβλήματα για την αγορά. Μόνο ο ενεργειακός κλάδος διέφερε σημαντικά, με τον σχετικό δείκτη του S&P 500 να κερδίζει σχεδόν κατά 2%.

Από την άλλη, ο κλάδος της τεχνολογίας αισθάνθηκαν το κύριο βάρος της πτώσης. Η Tesla, η Nvidia και η Apple σημείωσαν πτώση άνω του 3%.

Σε δεύτερη μοίρα η απεργία

Στη σκιά των παραπάνω εξελίξεων η απεργία των λιμενεργατών της Διεθνούς Ένωσης Longshoremen’s Association στις Ανατολικές και Ακτές του Κόλπου πέρασε σε δεύτερη μοίραν, αν και εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Μάλιστα, οι αναλυτές της JPMorgan εκτίμησαν ότι η απεργία θα μπορούσε να κοστίσει στην οικονομία των ΗΠΑ έως και 5 δισ. δολάρια την ημέρα.

Σε δεύτερη μοίρα και τα πολυαναμενόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας, τα οποία άλλαξαν ελάχιστα τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας τα 8 εκατομμύρια.

Η Έρευνα για τις θέσεις εργασίας και τον κύκλο εργασιών (JOLTS) έδειξε ότι ο αριθμός των προσλήψεων διαμορφώθηκε σε 5,3 εκατομμύρια, ουσιαστικά αμετάβλητος, με το ποσοστό προσλήψεων να ανέρχεται στο 3,3%.

Επίσης, η μεταποιητική δραστηριότητα συνέχισε να μειώνεται τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η S&P Global . Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης Manufacturing Purchasing Managers’ (PMI) διαμορφώθηκε στο 47,3, από 47,9 που καταγράφηκε τον Αύγουστο, παραμένοντας στην περιοχή συρρίκνωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street