Ενισχύονται οι τιμές του χρυσού καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο λόγω των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή ενώ υποχωρούν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Οι τιμές του χρυσού σημειώνουν άνοδο της τάξης τους 0,5% στα 2.647,01 η ουγγιά. Την περασμένη Πέμπτη το πολύτιμο μέταλλο άγγιξε το ιστορικό υψηλό των 2.685,42 δολαρίων.Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού σημείωσαν άνοδο 0,3% στα 2.668,30 δολάρια.

Ομόλογα: Χρέος ρεκόρ 600 δισ. δολ. πουλήθηκε τον Σεπτέμβριο

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινείται πτωτικά.

Οι καταλύτες της αγοράς

Ο χρυσός έπεσε από τα ιστορικά υψηλά λόγω της κατοχύρωσης των κερδών και κάποιας ανόδου που περιορίστηκε από τα κινεζικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας που κατευθύνουν τις ροές των επενδυτών στο χρηματιστήριο της Κίνας εξηγεί στο Reuters ο Ricardo Evangelista, ανώτερος αναλυτής της ActivTrades.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της διακράτησης χρυσού

Ωστόσο, τα αίτια του πρόσφατου ράλι, συμπεριλαμβανομένων των προσδοκιών για χαμηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ και τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας, παραμένουν άθικτα, πρόσθεσε.

Το πολύτιμο μέταλλο κατέγραψε τη Δευτέρα τη χειρότερη μέρα του σε πάνω από τέσσερις εβδομάδες όταν ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έδωσε σήμα ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης και δεν είναι«βιαστική» καθώς νέα στοιχεία ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη στη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της διακράτησης χρυσού.

Στην αγορά εργασίας το ενδιαφέρον

Το επίκεντρο της αγοράς είναι πλέον στα στοιχεία για την απασχόληση της ADP, που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη και οι προσλήψεις εκτός αγροτικού τομέα την Παρασκευή, τα οποία θα παρέχουν μεγαλύτερη σαφήνεια για την υγεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ.

«Ένα υψηλότερο από το αναμενόμενο ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ που αναγκάζει τη Fed σε μια πιο επιθετική στάση χαλάρωσης θα μπορούσε να επαναφέρει τον χρυσό στο υψηλό όλων των εποχών» εξηγεί ο Han Tan, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην Exinity Group.

«Θα μπορούσαμε να δούμε χρυσό στα 2.700 δολάρια βραχυπρόθεσμα, εφόσον οι προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων της Fed παραμένουν άθικτες».

Η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για την τιμή του χρυσού στα 2.900 δολάρια από 2.700 δολάρια η ουγγιά για τις αρχές του 2025, επικαλούμενη σταδιακά αυξανόμενες ροές ETF με μειώσεις επιτοκίων στη Δύση και την Κίνα και υψηλότερες αγορές από τις κεντρικές τράπεζες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities