Η προειδοποίηση Αμερικανών αξιωματούχων ότι το Ιράν ετοιμάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους τάραξε τις αγορές  και ως είναι αναμενόμενο οι επενδυτές στρέφονται σε επενδύσεις που λειτουργούν ως ασφαλές καταφύγιο, όπως χρυσός, αμερικανικά ομόλογα και δολάριο.

Η πρώτη αντίδραση ήλθα από την αγορά πετρελαίου. Οι τιμές του μαύρου χρυσού αυξήθηκαν κατά 3% μόλις κυκλοφόρησε η είδηση. Τα διεθνή συμβόλαια αναφοράς του αργού τύπου Brent με λήξη τον Δεκέμβριο διαμορφώνονταν τελευταία υψηλότερα κατά 2,6% στα 73,55 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα αμερικανικά συμβόλαια West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 2,9% και διαπραγματεύονταν στα 70,22 δολάρια.

Πετρέλαιο: Εκτίναξη των τιμών – Προειδοποίηση ΗΠΑ για επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του υπουργείου Άμυνας δήλωσαν στο NBC News ότι οι ΗΠΑ «έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν ετοιμάζεται να εξαπολύσει άμεσα επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ».

«Υποστηρίζουμε ενεργά τις αμυντικές προετοιμασίες για την υπεράσπιση του Ισραήλ έναντι αυτής της επίθεσης. Μια άμεση στρατιωτική επίθεση από το Ιράν κατά του Ισραήλ θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Ιράν» δήλωσε στο NBC ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Οι επενδυτές στράφηκαν στα παραδοσιακά καταφύγια

Καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια στρέφονται στον χρυσό, οι τιμές του οποίου φλερτάρουν με το ιστορικό υψηλό των 2,685, 42 δολαρίων που κατέγραψε το πολύτιμο μέταλλο την Πέμπτη. Ο χρυσός διαπραγματευόταν στα 2.685 δολάρια.

Ο δείκτης δολαρίου, που μετρά την απόδοση του αμερικανικού νομίσματος έναντι ομοειδών νομισμάτων, ενισχύεται κατά 0,38%, καθώς το αμερικανικό νόμισμα λειτουργεί ως καταφύγιο σε περιόδους κρίσης. ευρωπαϊκα χρηματιστήρια - ευρωπαϊκές αγορές

Στο ίδιο πλαίσιο οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν ασφάλεια εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διολίσθησε περισσότερο από 9 μονάδες βάσης στο 3,713% και του διετούς  κατά 5,5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,596%.

Στο «κόκκινο» τα χρηματιστήρια

Οι ανησυχίες για την κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή οδήγησαν σε ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διαπραγματευόταν με απώλειες της τάξης του 0,45% στις 520,6 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Ο τραπεζικός δείκτης της Ευρώπης ηγήθηκε των απωλειών, σημειώνοντας πτώση 2,4%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές διεύρυναν τις απώλειες κατά τη διάρκεια των απογευματινών συναλλαγών μετά την είδηση για την ενδεχόμενη εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο.

Όλοι οι βασικοί δείκτες της Wall Street υποχώρησαν, καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται από επενδύσεις υψηλού κινδύνου μετά τις αναφορές για την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 346,60 μονάδες ή 0,82% στις 41.982,02, ο S&P 500 έχασε 65,54 μονάδες ή 1,14% στις 5.696,94 και ο Nasdaq κατά 316,54 μονάδες ή 1,74% στις 17.872,63μονάδες.

Το Bitcoin, που παραδοσιακά ακολουθεί την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, υποχωρεί κατά 2,38% στα 61, 905 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές