Ανοδικά κινούνται οι τιμές των ομολόγων καθώς οι traders τοποθετούνται στο σενάριο των ταχύτερων μειώσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ενώ η οικονομία της ευρωζώνης εκπέμπει σήμα ανάγκης για χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Τα γαλλικά ομόλογα, τα οποία δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις λόγω του πολιτικού αδιεξόδου και του δημοσιονομικού ελλείμματος, δίνουν το σήμα με την απόδοση του 10ετούς να κατέρχεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχωρεί στο 2,050%, του ιταλικού στο 3,356% και του ελληνικού στο 3,050%. Στην ίδια πορεία κινούνται και οι αμερικανικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς να μειώνεται στ0 3,739%.  Οι αποδόσεις και οι τιμές κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Ομόλογα: Χρέος ρεκόρ 600 δισ. δολ. πουλήθηκε τον Σεπτέμβριο

Τα ομόλογα δείχνουν το δρόμο της νομισματικής πολιτικής

Στην ενίσχυση των εκτιμήσεων για την πορεία των ευρωεπιτοκίων συνέβαλαν και  τα σχόλια του Όλι  Ρεν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που υπονόησε ότι η τράπεζα  εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση. Χθες η πρόεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στην καθιερωμένη ακρόαση έναντι της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ότι η απόφαση της ΕΚΤ τον Οκτώβριο θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την σιγουριά ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο στόχο του 2%.

Οι διαπραγματευτές επιτοκίων αγοράζουν ομόλογα πριν τα επιτόκια μειωθούν περαιτέρω

Οι διαπραγματευτές επιτοκίων διαμορφώνουν την στρατηγική τους  εκτιμώντας ότι ο παγκόσμιος κύκλος  νομισματικής χαλάρωσης μπορεί να είναι πιο τολμηρός απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, και αγοράζουν ομόλογα πριν τα επιτόκια μειωθούν περαιτέρω. Η αγορά ποντάρει ήδη στην προοπτική μιας δεύτερης μείωσης κατά μισή μονάδα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και τώρα τοποθετείται για διαδοχικές μειώσεις και στην Ευρώπη.

«Η ΕΚΤ πρέπει να σπάσει, η οικονομία είναι αδύναμη, κοιτάξτε μόνο τα στοιχεία που πήραμε από τη Γερμανία» εξηγεί στο Bloomberg  η Karen Ward, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς για την περιοχή ΕΜΕΑ της JPMorgan Asset Management.

Το ράλι ενισχύθηκε από τις εικασίες ότι ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ θα ανακοινώσει έως και 18 δισ. ευρώ πρόσθετους φόρους όταν θα εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο στο Παρίσι, σημειώνοντας πρόοδο προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης της απαίτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δημοσιονομική εξυγίανση.

H οικονομία της ευρωζώνης

Τα στοιχεία της Τρίτης έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Σεπτέμβριο υποχώρησε κάτω από τον στόχο του 2%  για πρώτη φορά από το 2021. Ένα καμπανάκι ότι επιβραδύνεται η οικονομική δραστηριότητα, οι πληθωριστικές πιέσεις βρίσκονται υπό έλεγχο ενώ ενισχύονται οι ανησυχίες για την μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Οι προοπτικές για τον τομέα της μεταποίησης στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες και το Βερολίνο αναμένεται να μειώσει την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη φέτος, αναμένοντας στασιμότητα στην καλύτερη περίπτωση μετά από μια ολοετή συρρίκνωση το 2023.

Πλέον οι αγορές έχουν αποτιμήσει πλήρως τη μείωση των ευρωεπιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Πολλές τράπεζες αναθεώρησαν πρόσφατα τις προβλέψεις τους. Η JPMorgan Chase, η Goldman Sach και η Barclays Bank βλέπουν την ΕΚΤ να μειώνει τα επιτόκια τον Οκτώβριο, έναντι των προηγούμενων προβλέψεων για μείωση στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Στις ΗΠΑ, οι αγορές χρήματος δίνουν μία στις τρεις πιθανότητες η Fed να προβεί σε νέα μείωση κατά μισή μονάδα τον Νοέμβριο και τιμολογούν συνολικά περίπου 190 μονάδες βάσης χαλάρωσης μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές