Με εμφανή τη νευρικότητα και την πτωτική διάθεση αρχίζει το τελευταίο τρίμηνο του έτους η Wall Street, καθώς οι επενδυτές κατοχυρώνουν τα κέρδη τους μετά από ένα απρόσμενα ισχυρό μήνα και τρίμηνο. Η προσοχή είναι στραμμένη στα στοιχεία για την αγορά εργασίας καθώς η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές.

Ειδικότερα, ο Dow Jones καταγράφει πτώση 0,59% στις 42.082 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,67% στις 5.723 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,95% στις 18.015 μονάδες.

Ομόλογα: Ράλι σε Ευρώπη και ΗΠΑ – Τι βλέπουν οι traders

Τόσο, ο S&P 500, όσο και ο Dow έρχονται από νέα ιστορικά υψηλά, αφού ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα «δεν βρίσκεται σε καμία προκαθορισμένη πορεία» όταν πρόκειται για τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής. Είπε επίσης ότι περιμένει δύο ακόμη μειώσεις φέτος – δηλαδή κατά 25 μονάδες βάσης η κάθε μία – εάν η οικονομία κινηθεί όπως αναμένεται.

Το ενδιαφέρον της Wall Street στην αγορά εργασίας

Ο Σεπτέμβριος είναι συνήθως ο χειρότερος μήνας του έτους για τις μετοχές, αλλά αυτή τη φορά η Wall Street διέψευσε τις τάσεις του παρελθόντος. Και οι τρεις κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν μηνιαία κέρδη και ήταν ο πρώτος θετικός Σεπτέμβριος για τον S&P 500 από το 2019.

Η κίνηση της Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα στην τελευταία της συνεδρίαση, ενίσχυσε την απόδοση των μετοχών. Οι επενδυτές αναμένουν τώρα την ανακοίνωση για τις προσλήψεις του Σεπτεμβρίου την Παρασκευή, η οποία θα χρησιμεύσει ως ο επόμενος καταλύτης για την αγορά.

«Ο κίνδυνος εδώ είναι πιθανό να είναι προς τα κάτω» εξηγεί ο Dave Sekera, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς των ΗΠΑ στη Morningstar. «Καθώς η Fed ξεκινά μια πολιτική νομισματικής χαλάρωσης με μείωση 50 μονάδων βάσης αντί της τυπικής των 25 μονάδων βάσης, το ερώτημα είναι στην πραγματικότητα αν βλέπει περισσότερη επιβράδυνση στις θέσεις εργασίας και την ανεργία από αυτή που η αγορά περιμένει», πρόσθεσε.

Η αγορά παρακολουθεί επίσης την απεργία των λιμενεργατών της Διεθνούς Ένωσης Longshoremen’s Association στις Ανατολικές και Ακτές του Κόλπου, καθώς εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Μάλιστα, οι αναλυτές της JPMorgan εκτίμησαν ότι η απεργία θα μπορούσε να κοστίσει στην οικονομία των ΗΠΑ έως και 5 δισ. δολάρια την ημέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street