Σε στενό εύρος κινήθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να καταφέρει να παραμείνει στα ασφαλή ύδατα πάνω από τη ζώνη της στήριξης των 1.450 μονάδων, καθώς ο «σκόπελος» του placement της Εθνικής κρύβει τελικά μεγάλες αναταράξεις, ειδικά στις δημοπρασίες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,34% στις 1.447,03 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.447,03 μονάδων (-0,34%) και 1.459,12 μονάδων (+0,50%). Ο τζίρος ανήλθε στα 108,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,3 εκατ. τεμάχια αξίας 20,4 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,50% στις 3.509,83 μονάδες, ενώ στο +0,18% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.331,62 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,03% στις 1.238,59 μονάδες.

Συντηρείται η αναμονή

Όπως ήταν αναμενόμενο, η έναρξη του Οκτωβρίου, αλλά και του τελευταίο τριμήνου του έτους, έχει επισκιαστεί από το placement στην Εθνική, η οποία μονοπωλεί όχι μόνο το ενδιαφέρον, αλλά και τις συναλλαγές στο ΧΑ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η μετοχή διακίνησε περίπου 32 εκατ. ευρώ, από τα 108 εκατ. της αγοράς.

Η αγορά κινήθηκε επομένως και σήμερα με τους επενδυτές λιανικής τις τελευταίες ημέρες, οι οποίοι προσπαθούν να διαγνώσουν τον καλύτερο συνδυασμό στη σκιά του placement της Εθνικής. Και το μεγάλο εύρος της τιμής που δόθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, από τα 7,30 έως τα 7,95 ευρώ δεν βοηθά στο να επιλεγεί είτε η συμμετοχή στο book building είτε η τοποθέτηση στο ταμπλό, ακόμη και μετά τη χθεσινή βουτιά που σημείωσε η μετοχή στο φίνις της συνεδρίασης.

Και ενώ οι “μικροί” περιηγούνται στο δύσκολο περιβάλλον του ταμπλό, οι “μεγάλοι” έχουν ανεβάσει τις προσφορές τους στις 11 φορές για το 10% της Εθνικής, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του “ΟΤ” έχουν ήδη υποβληθεί προσφορές που υπερκαλύπτουν κατά 2 φορές τις διαθέσιμους τίτλους στην ανώτατη τιμή του εύρους τιμών που όρισε το Ταμείο, ήτοι στα 7,95 ευρώ. Σημειώνεται ότι τα βιβλία προσφορών που έχουν ανοίξει σε Ελλάδα και εξωτερικό θα κλείσουν την Τετάρτη το απόγευμα, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα του placement θα γίνουν την Πέμπτη.

Όπως εξηγούν επίσης χρηματιστηριακές πηγές στον ΟΤ, οι ανακοινώσεις σχετικά με τους επενδυτές που θα αποκτήσουν θέσεις στη μετοχική σύνθεση της Εθνικής θα λειτουργήσουν θετικά ή αρνητικά για το ευρύτερο κλίμα της αγοράς. Η παρουσία μεγάλων “ονομάτων” θα λειτουργήσει ανακουφιστικά σε μια αγορά που “διψάει” για νέα κεφάλαια, ή το αντίθετο, εάν στο νέο μετοχολόγιο συμμετέχουν πιο βραχυπρόθεσμα κεφάλαια, προσθέτει η ίδια πηγή. Μέχρι τότε λοιπόν η αγορά δύσκολα θα αποκρυσταλώσει μια κατεύθυνση, καθώς μεγάλο μέρος της ρευστότητας πλέον βρίσκεται «κλειδωμένη» στις προσφορές της Εθνικής.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι πιέσεις εστίασαν σε Eurobank, Coca Cola, Alpha Bank, Metlen, Βιοχάλκο και ΕΥΔΑΠ, οι οποίες έχασαν πάνω από 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Πειραιώς, Τιτάν, ΔΑΑ, ΔΕΗ, Εθνική, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Cenergy, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, Jumbo και ΟΤΕ προσπάθησαν να δώσουν στηρίγματα με το +1,95% και +1,61% αντίστοιχα που σημείωσαν, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Aegean, Autohellas, ΕΛΧΑ και ΓΕΚ Τέρνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών