Η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει την ενοποίηση της τραπεζικής της αγοράς, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock Inc., Λάρι Φινκ, αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσει έναν πιθανό «γάμο» Commerzbank AG και UniCredit SpA.

«Η Ευρώπη χρειάζεται ένα ισχυρότερο σύστημα κεφαλαιαγορών και χρειάζεται ένα πιο ενοποιημένο τραπεζικό σύστημα», είπε ο Φινκ σε συνέντευξή του στο συνέδριο Global Dialogue του Βερολίνου την Τρίτη όταν ρωτήθηκε για την άποψή του σχετική με την πιθανή συγχώνευση των δύο δανειστών.

Πρόσθεσε ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει «οποιαδήποτε δραστηριότητα» συμβαίνει μεταξύ των δύο εταιρειών, ειδικά καθώς η εταιρεία του είναι μέτοχος και στις δύο. Η BlackRock είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής της UniCredit και ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής της Commerzbank.

UniCredit: Γιατί το ενδιαφέρον της για την Commerzbank μπορεί να είναι πρόβλημα

Τα σχόλια από τον επικεφαλής του μεγαλύτερου διαχειριστή χρημάτων στον κόσμο έρχονται στον απόηχο της είδησης ότι η UniCredit έχει χτίσει δυνητικό ποσοστό 21% στην Commerzbank. Ο Αντρέα Ορσέλ, ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού δανειστή, δήλωσε ότι η πλήρης εξαγορά είναι μια επιλογή, χαρακτηρίζοντας την προσέγγισή του ως «δοκιμαστική περίπτωση για την Ευρώπη».

Αλλά ο τρόπος με τον οποίο έχτισε γρήγορα το μερίδιό του έχει εξοργίσει τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία κατέχει το 12% της Commerzbank. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς το συνέκρινε με μια «μη φιλική» κίνηση. Η Ιταλία υποστήριξε την UniCredit και είπε ότι μια συμφωνία θα ήταν σύμφωνη με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αύξηση της ολοκλήρωσης.

Η συνάντηση των δύο CEOs

Όπως γράφει το Bloomberg, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και των δύο τραπεζών — Ορσέλ και Μπετίνα Ορλόπ— είχαν συνάντηση την Παρασκευή στην οποία η Ορλόπ εξήγησε τη στρατηγική της για τη γερμανική τράπεζα.

Η Alexandra Annecke, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη γερμανική διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων Union Investment, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Commerzbank θα πρέπει να έχει «ανοιχτό διάλογο» με την UniCredit. Η Union είναι μεταξύ των 15 κορυφαίων μετόχων της Commerzbank.

Η άποψη της BlackRock

Οι αναλυτές της Citigroup Inc. δήλωσαν σε σημείωμα την Πέμπτη ότι η UniCredit πιθανότατα θα κέρδιζε την υποστήριξη των θεσμικών μετόχων εάν υποβάλει προσφορά εξαγοράς για τον γερμανικό δανειστή. Η σύνδεση των δύο δανειστών είναι το πιο πιθανό σενάριο στην τρέχουσα συγκυρία, είπαν οι αναλυτές.

«Πιστεύω πολύ σε μια ένωση τραπεζών και κεφαλαιαγορών», είπε ο Φινκ στην εκδήλωση της Τρίτης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή