Να επιταχύνει τις μειώσεις επιτοκίων περιμένουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τόσο η Deutsche Bank όσο και Bank of America, καθώς βλέπουν τις πληθωριστικές πιέσεις στην περιοχή της Ευρωζώνης να αποκλιμακώνονται ραγδαία.

Επιτόκια: Νέα μείωση τον Οκτώβριο από την ΕΚΤ βλέπει η Goldman Sachs

Άλλωστε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Γερμανίας που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή της χώρας υποχώρησε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο, από 2% τον Αύγουστο. Την περασμένη εβδομάδα, τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι ο ρυθμός πληθωρισμού τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία έπεσε κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.

Αλλάζει την εκτίμησή της η Bank of America

Υπό το φως των νέων στοιχείων, η Bank of America αλλάζει την εκτίμηση της για την ΕΚΤ και πλέον αναμένει μείωση επιτοκίων και τον Οκτώβριο. Επίσης, εκτιμά ότι θα συνεχιστούν οι μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης η κάθε μία, ώστε το επιτόκιο καταθέσεων να φτάσει στο 2% έως τον Ιούνιο του 2025.

Η Bank of America αλλάζει την εκτίμησή της και για το 2025, αναμένοντας επίσης δύο πρόσθετες περικοπές. Έτσι, τον Δεκέμβριο του 2025 για τελικό επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,50%.

Γιατί η αλλαγή τώρα;

Η Bank of America εκτιμά ότι είτε ο πληθωρισμός είτε η αποτυχία της πραγματικής οικονομίας να βελτιωθεί (δηλαδή να επιταχυνθεί η ανάπτυξη) θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιτάχυνση της χαλάρωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψιν την πρόσφατη δήλωση της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι θα υπάρξει μεν μια μικρή αύξηση του πληθωρισμού στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, αλλά εν τέλει ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο εγκαίρως, η εστίαση μεταφέρεται στην πορεία της οικονομίας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Bank of America, συνεχίζει να αναμένει ρηχή ανάκαμψη της ανάπτυξης και υποχώρηση του πληθωρισμού. Σε αριθμούς, αυτό σημαίνει ανάπτυξη 0,7% φέτος, 1,1% το επόμενο έτος και 1,3% το 2026 με τον πληθωρισμό στο 2,3%, 1,5% και 1,7% και τον δομικό στο 2,8%, 1,9% και 1,8% το 2024-26, αντίστοιχα.

Έτσι, η ταχύτερη επιστροφή σε πιο ουδέτερη νομισματική πολιτική θα μπορούσε να βοηθήσει τις προοπτικές ανάπτυξης του 2026, αλλά στην τρέχουσα συγκυρία, πιθανώς βοηθά κυρίως στη μείωση περαιτέρω καθοδικών κινδύνων.

ΕΚΤ: Ταχύτερη η ομαλοποίηση της πολιτικής

Την εκτίμηση για ταχύτερη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ως το νέο βασικό σενάριο υιοθετεί και η Deutsche Bank. Αντί να επιστρέψει στα ουδέτερα επιτόκια πολιτικής (2,00-2,50%) μέχρι το τέλος του 2025, αναμένει τώρα ότι τα ουδέτερα επιτόκια θα επιτευχθούν έξι μήνες νωρίτερα στα μέσα του 2025.

Μάλιστα, καθώς ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται ταχύτερα, η Deutsche Bank περιμένει την επόμενη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης από τον Δεκέμβριο προηγουμένως, στον Οκτώβριο πλέον.

Αν και θα υπάρξει κάποια άνοδος του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες λόγω των επιπτώσεων του ενεργειακού κόστους, η ταχύτερη πρόσφατη πτώση καθιστά πιο πιθανό η ΕΚΤ να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της τον Δεκέμβριο και να δει τον πληθωρισμό να συγκλίνει σταθερά στον στόχο νωρίτερα, από το 4ο τρίμηνο του 2025, εκτιμά η Deutsche Bank.

Μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο θα εξισορροπούσε καλύτερα τους κινδύνους για την πορεία του πληθωρισμού στο μέλλον, αλλά τα επιτόκια θα εξακολουθήσουν να είναι περιοριστικά, εξηγεί η Deutsche Bank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Στοχευμένη προσπάθεια και περιορισμένη χρονικά, η έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών λέει ο Μπαρνιέ
Διεθνή |

Στοχευμένη και περιορισμένη χρονικά, η έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών λέει ο Γάλλος πρωθυπουργός

Στην ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας, ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ ζήτησε «ανανεωμένο διάλογο» για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος