Σε επιβολή πρόσθετων φόρων προκειμένου να αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά 15-18 δισ. ευρώ προανατολίζεται γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών της χώρας, γράφει η γαλλική Le Parisien.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα μεταθέσει κατά δύο χρόνια, μέχρι το 2029, την επίτευξη του στόχου να φέρει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο ανώτατο που ορίζει η ΕΕ 3% του ΑΕΠ, ανέφερε η εφημερίδα, η οποία δεν κατονομάζει τις πηγές της.
Γαλλία: Τρέχει για να προλάβει τις προθεσμίες ο Μισέλ Μπαρνιέ
Ο Μπαρνιέ πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπος με το κοινοβούλιο για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός την Τρίτη για να σκιαγραφήσει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να θέσει υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά, ενώ διερευνά τις έντονες διαφωνίες μεταξύ των νομοθετών.
Σύμφωνα με το Le Parisien, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας σχεδιάζει να τριπλασιάσει μια έκτακτη φορολόγηση στα υψηλά εισοδήματα για να συγκεντρώσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ και να επιβάλει επιπλέον φόρο σε εταιρείες αξίας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Επιπλέον, θα επιβάλει φόρο 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ηλεκτρική ενέργεια και επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ που θα επιβάλλονται σε εταιρείες ενέργειας και σε εξαγορές μετοχών.
Οι λεπτομέρειες δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ενώ η κυβέρνηση θα κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της για κάποιες διατάξεις μέχρι την ακτάθεση του προϋπολογισμού του 2025. Ο υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάν είπε ότι θα παρουσιαστεί την εβδομάδα της 9ης Οκτωβρίου και ότι το μεγαλύτερο μέρος της σύσφιγξης θα προέλθει από τη μείωση των δαπανών.
Η νεοδιορισθείσα κυβέρνηση του Μπαρνιέ την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα κινδυνεύει να επεκταθεί πέρα από το 6% του ΑΕΠ.
Αυτή η πρόβλεψη αυξάνεται κατά διαστήματα από το 4,4% που σχεδίαζε αρχικά η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς τα φορολογικά έσοδα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και οι τοπικές αρχές έχουν αυξήσει τις δαπάνες.
Η διολίσθηση της γαλλικής οικονομίας έχει πυροδοτήσει την έντονη δυσπιστία των επενδυτών, οι οποίοι έκαναν ντάμπινγκ στα γαλλικά περιουσιακά στοιχεία ήδη όταν ο Εμανουέλ Μακρόν διέλυσε το κοινοβούλιο στις αρχές Ιουνίου.
Το ασφάλιστρο κινδύνου για τα 10ετή γαλλικά ομόλογα σε σχέση με τα γερμανικά έχει αυξηθεί σε περίπου 80 μονάδες βάσης – περίπου στο ίδιο επίπεδο με αυτό της Ισπανίας – έναντι λιγότερο από 50 μ.β. τον Μάιο.
Το μήνυμα Μπαρνιέ
Μετά τον ορισμό της νέας κυβέρνησης στη Γαλλία ο Μισέλ Μπαρνιέ έσπευσε την προηγούμενη εβδομάδα να δηλώσει έτοιμος να αναλάβει δράση. Με υπουργούς που προέρχονται από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, όπως και ο ίδιος – το οποίο τερμάτισε τέταρτο στις εκλογές – και με άλλους από το κόμμα του Μακρόν – που τερμάτισε τρίτο – ο Μπαρνιέ έχει να αντιμετωπίσει από τη μία τις αγορές που ήδη δείχνουν τα δόντια τους, και από την άλλη τη λαϊκή αμφισβήτηση και την πόλωση που εντείνονται.
Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας σε συνέντευξή του στο France 2 φρόντισε να στείλει μήνυμα κατευνασμού πρώτα και κύρια στις αγορές. «Προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας», είπε είναι η «διαφύλαξη της αξιοπιστίας της Γαλλίας» στις αγορές, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα μέτρα λιτότητας που σκέφτεται να εφαρμόσει.
«Μεγάλο μέρος του χρέους μας εκδίδεται στις διεθνείς αγορές, στις εξωτερικές αγορές. Πρέπει να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία της Γαλλίας», δήλωσε συγκεκριμένα ο Μπαρνιέ, την ώρα που το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας βρίσκεται στο 5% του ΑΕΠ, πολύ πέραν του ευρωπαϊκού ορίου του 3%.
Σε σχέση με το πώς θα περιορίσει το έλλειμμα και πώς θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στη Γαλλία, ο Μπαρνιέ είπε: «δεν θέλω να επιβαρύνω περισσότερο τους φόρους για το σύνολο των Γάλλων που ήδη πληρώνουν περισσότερους φόρους από όλους τους ευρωπαίους εταίρους».
«Ούτε για τους φτωχότερους, ούτε για τους εργαζόμενους, ούτε για τις μεσαίες τάξεις». «Αλλά δεν θέλω να αποκλείσω ότι πρέπει να κάνουμε τους πλουσιότερους να συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια », είπε αρνούμενος να πάρει θέση για την επιστροφή του φόρου μεγάλης περιουσίας, όπως ζητεί η γαλλική αριστερά.
Latest News
Γιατί επιβραδύνονται σε όλον τον κόσμο οι πωλήσεις ειδών πολυτελείας εκτός από το Τόκιο
Το μερίδιο της Ιαπωνίας στις αγορές πολυτελείας αυξήθηκε - Οι πωλήσεις στην Ιαπωνία αντιπροσώπευαν το 9% του συνόλου της LVMH, από 7% ένα χρόνο νωρίτερα.
Εσπρέσο... τέλος στα McDonald's
Άλλο ένα κακό συναπάντημα βάζει νάρκη στις πωλήσεις της McDonald's
«Μειώστε τα ενοίκια» - Νέα διαδήλωση των κατοίκων της Βαρκελώνης
Οι διαδηλωτές στη Βαρκελώνη ζητούν προσιτά ενοίκια για όλους - Σε πολλές πόλεις στην Ισπανία η εκτόξευση του τουρισμού και το Airbnb αφήνουν χωρίς σπίτια τους κατοίκους
Economist: Πόσο κινεζική είναι η Shein
Η Shein, προσπαθεί να επαναπροσδιοριστεί ως μία παγκόσμια εταιρεία και όχι ως αμιγώς κινεζική, σημειώνει ο Economist
Ποιος είναι ο εκκεντρικός κροίσος που αγόρασε μια μπανάνα για 6,2 εκατ.
Ο Τζάστιν Σαν είναι Κινέζος επιχειρηματίας και λάτρης των κρυπτονομισμάτων, γνωστός για την ίδρυση της πλατφόρμας blockchain TRON
Πόσο θα μπορούσαν να μειώσουν το ΑΕΠ τα ζευγάρια που δεν κάνουν παιδιά
Περισσότεροι millenials επιλέγουν να μην κάνουν παιδιά αλλά αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία
Η Μεγάλη Παραίτηση επανέρχεται; - Γιατί αυξάνεται ξανά η δυσαρέσκεια των εργαζομένων
Η αγορά εργασίας θα μπορούσε να περιμένει ένα νέο κύμα παραιτήσεων, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Glassdoor.
Νέα δολιοφθορά στη Βαλτική θάλασσα - Οι καταστροφές στα υποβρύχια καλώδια [διάγραμμα]
Μετά την καταστροφή του αγωγού Nordstream μια ακόμα δολιοφθορά, σε υποδομές στη Βαλτική θάλασσα, προβληματίζει
Αντληση αερίου με δέσμευση άνθρακα από την BP - Επένδυση μαμούθ στην Ινδονησία
Η παραγωγή φυσικού αερίου της BP από το κοίτασμα Ubadari στην Ινδονησία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2028
Πόσο θα κοστίσει στη Goldman Sachs η πτώση της Northvolt [πίνακας]
Η Goldman Sachs, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στη σουηδική εταιρεία κατασκευής μπαταριών, η οποία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης