Ως ο επόμενος πρωθυπουργός στην Ιαπωνία θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο ο Σιγκέρου Ισίμπα την Τρίτη, προκειμένου να παρουσιάσει το υπουργικό συμβούλιο που θα συγκεράσει τις κομματικές διαιρέσεις και θα προετοιμάσει τις πρόωρες εκλογές της 27ης Οκτωβρίου.

Ο 67χρονος πρώην υπουργός Άμυνας, ο οποίος κέρδισε μια αμφίρροπη αναμέτρηση για την ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) την περασμένη εβδομάδα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα οριστεί πρωθυπουργός λόγω της πλειοψηφίας του κόμματός του στο κοινοβούλιο.

Ιαπωνία: Με πτώση αναμένεται να υποδεχθεί το χρηματιστήριο το νέο πρωθυπουργό

Μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο αυτοκράτορας θα διορίσει επίσημα τον Ισίμπα και το υπουργικό του συμβούλιο σε μια τελετή στο αυτοκρατορικό παλάτι του Τόκιο. Ενώ αναμένεται επίσης να παραχωρήσει αργά την Τρίτη συνέντευξη Τύπου.

Ο βετεράνος νομοθέτης, ο οποίος θεωρείται κάπως αουτσάιντερ στο κόμμα του και απέτυχε σε τέσσερις προηγούμενες υποψηφιότητες για την ηγεσία, έχει ήδη αρχίσει να επιλέγει κυβερνητικούς και κομματικούς αξιωματούχους που θα διεκδικήσουν μαζί του τις επερχόμενες γενικές εκλογές.

Ιαπωνία: Ίντριγκες για τη θέση

Μέχρι στιγμής, αυτοί περιλαμβάνουν δύο αντίπαλους υποψηφίους στην κούρσα για την ηγεσία, τον Κατσουνόμπου Κάτο ως υπουργό Οικονομικών και τον Γιοσιμάσα Χαγιάσι που θα παραμείνει ως επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, μια νευραλγική θέση που περιλαμβάνει το ρόλο του κορυφαίου κυβερνητικού εκπροσώπου, όπως αναφέρει το Reuters.

Ένας στενός σύμμαχος του Ισίμπα, ο Τακέσι Ιγουέια, πρώην επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας, θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ενώ ο στρατηγός Νακατάνι θα επιστρέψει στο υπουργείο Άμυνας, θέση που κατείχε το 2016, σύμφωνα με διαρροές.

Ο Γιότζι Μούτο, πρώην κατώτερος υπουργός, θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ανέφερε ξεχωριστή πηγή.

Ο διορισμός του Κάτο στο υπουργείο Οικονομικών θα παρακολουθείται στενά, δεδομένου ότι υπηρέτησε σε θέσεις-κλειδιά στην κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, η οποία ακολούθησε επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική.

Η Σαναέ Τακαΐτσι

Ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei υποχώρησε σχεδόν 5% τη Δευτέρα, αντιδρώντας στην άνοδο του γεν μετά τη νίκη του Ισίμπα επί της Σαναέ Τακαΐτσι. Ωστόσο ανέκτησε κάποιο έδαφος την Τρίτη.

Η Τακαΐτσι, μια σκληροπυρηνική συντηρητική που νίκησε με 215 ψήφους έναντι 194 την Παρασκευή στις πιο στενές εκλογές για την ηγεσία του κόμματος εδώ και σχεδόν επτά δεκαετίες, φαίνεται ότι δεν θα είναι υποψήφια για μια κορυφαία θέση, αφού τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αρνήθηκε μια ανώτερη θέση στο κόμμα.

Πρόκειται για την πρώην υπουργό Οικονομικής Ασφάλειας της χώρας, που ήταν εκπρόσωπος της πολύ συντηρητικής πτέρυγας του LPD. Ενδεικτικό είναι πως επισκέπτεται συχνά το Γιασουκούνι, μνημείο αφιερωμένο σε όλους ανεξαιρέτως τους νεκρούς των πολέμων στην Ιαπωνία — συμπεριλαμβανομένων καταδικασμένων εγκληματιών πολέμου.

Διαφωνίες

Όπως τονίζει το Reuters, αυτό θα μπορούσε να δυσκολέψει τον Ισίμπα, το μεγάλο φαβορί στις δημοσκοπήσεις, να διαχειριστεί μια διχασμένη κυβερνητική ομάδα που ταλανίζεται από σκάνδαλα.

Αλλά παρά τα προβλήματά του, το κόμμα που κυβέρνησε την Ιαπωνία για το μεγαλύτερο μέρος της μεταπολεμικής εποχής παραμένει πιθανό να διατηρήσει την εξουσία στις επερχόμενες εκλογές, δεδομένης της αδύναμης αντιπολίτευσης της Ιαπωνίας.

Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του Σαββατοκύριακου από την εφημερίδα Mainichi δήλωσε ότι υποστηρίζει το LDP, έναντι 15% για το κύριο αντιπολιτευόμενο Συνταγματικό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποστήριζαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δήλωσαν αισιόδοξοι για τον διορισμό του Ισίμπα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή