Οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Αύγουστο, καθώς η αμερικανική αγορά εργασίας συνέχισε να επιδεικνύει ανθεκτικότητα.

ΗΠΑ – Κίνα: O σινο-αμερικανικός ανταγωνισμός βλάπτει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία

Το υπουργείο Εργασίας ανέφερε την Τρίτη ότι οι εργοδότες δημοσίευσαν 8 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, από 7,7 εκατομμύρια τον Ιούλιο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι οι κενές θέσεις εργασίας θα ήταν ουσιαστικά αμετάβλητες.

Οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μειώνονται σταθερά από τότε που κορυφώθηκαν στα 12,2 εκατομμύρια τον Μάρτιο του 2022

Οι απολύσεις μειώθηκαν τον Αύγουστο. Ωστόσο, ο αριθμός των Αμερικανών που εγκατέλειψαν τις δουλειές τους – ένδειξη εμπιστοσύνης στην αγορά εργασίας – υποχώρησε τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020, όταν η οικονομία σημείωσε κάμψη λόγω των lockdown και της COVID-19.

Οι κενές θέσεις εργασίας μειώνονται σταθερά από τότε που κορυφώθηκαν στα 12,2 εκατομμύρια τον Μάρτιο του 2022, αλλά παραμένουν πάνω από το σημείο που βρίσκονταν πριν η πανδημία του κορωνοϊού χτυπήσει την αμερικανική οικονομία στις αρχές του 2020. Όταν η οικονομία ανακάμπτει με απροσδόκητη δύναμη από τα lockdown για τον COVID-19, οι εταιρείες έδωσαν αγώνα για να βρουν το απαιτούμενο προσωπικό και να συμβαδίσουν με τις απαιτήσεις της αγοράς.

Οι πιέσεις στην οικονομία προκάλεσαν ξέσπασμα πληθωρισμού και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αντέδρασε αυξάνοντας το επιτόκιο αναφοράς 11 φορές το 2022 και το 2023. Ο πληθωρισμός μειώθηκε — από το ανώτατο όριο του 9,1% τον Ιούνιο του 2022 στο 2,5% τον Αύγουστο.

Ανθεκτική η οικονομία των ΗΠΑ

Η οικονομία αποδείχθηκε εκπληκτικά ανθεκτική απέναντι στις αυξήσεις της Fed, αποτρέποντας μια ευρέως προβλεπόμενη ύφεση. Όμως η αγορά εργασίας έχει χάσει σταδιακά τη δυναμική της. Οι προσλήψεις ανέρχονταν κατά μέσο όρο μόλις στις 116.000 καθαρές νέες θέσεις εργασίας το μήνα από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο – ο πιο αδύναμος μέσος όρος τριών μηνών από τα μέσα του 2020.

Όταν το Υπουργείο Εργασίας δημοσιεύσει την έκθεση για τις θέσεις εργασίας κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, την ερχόμενη Παρασκευή, αναμένεται να δείξει ότι οι εργοδότες πρόσθεσαν 143.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα και ότι το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο χαμηλό 4,2%, σύμφωνα με έρευνα των αναλυτών από την εταιρεία δεδομένων FactSet.

Η Fed, ικανοποιημένη με την πρόοδο κατά του πληθωρισμού και ανησυχώντας για την “πάγωμα” της αγοράς εργασίας, μείωσε τον περασμένο μήνα το επιτόκιο αναφοράς κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, την πρώτη και μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας από τον Μάρτιο του 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή