Το δίκτυο πληρεξουσίων του Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή δέχεται πλήγμα μετά το χτύπημα του Ισραήλ, το οποίο έχει κλιμακώσει δραματικά τις μάχες με τη λιβανική πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ και την Παρασκευή σκότωσε τον ηγέτη της, Χασάν Νασράλα.

Η Χεζμπολάχ είναι ο σημαντικότερος στρατηγικός σύμμαχος του Ιράν, λειτουργώντας ως στρατιωτικός και πολιτικός οργανισμός στον Λίβανο. Η Τεχεράνη έχει χρηματοδοτήσει την οργάνωση από την ίδρυσή της το 1982 και θεωρείται η βαρύτερα οπλισμένη μη κρατική ομάδα παγκοσμίως.

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ ξεκινά «περιορισμένη» χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ξεκινώντας με μια σειρά εκρήξεων χιλιάδων τηλεειδοποιητών της Χεζμπολάχ, το Ισραήλ έχει περάσει από την απενεργοποίηση τεράστιων τμημάτων των επικοινωνιών της στην εξόντωση του ισχυρού ηγέτη της και αρκετών άλλων ανώτερων στελεχών.

Οι στρατηγοί και ο ανώτατος ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχουν υποσχεθεί εκδίκηση. Όμως, ένας ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμιος για το Ιράν. Ιράν

Σταθερές οι τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες είναι πολύ ευαίσθητες σε οτιδήποτε απειλεί την προσφορά, εξακολουθούν να κυμαίνονται κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι για το Brent, υποδηλώνοντας ότι οι αγορές βλέπουν συντηρητική απάντηση από το Ιράν.

«Οι επιλογές απάντησης του Ιράν δεν είναι καλές. Εάν η Ισλαμική Δημοκρατία εμπλακεί πιο άμεσα, θα βρει άμεσα στόχο στην πλάτη της. Για τον σκοπό αυτό, η επιβίωση ξεπερνά την εκδίκηση, ειδικά σε έναν πόλεμο φθοράς», δήλωσε στο CNBC ο Μπένχαμ μπεν Ταλεμπλού, ανώτερος συνεργάτης του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών.

Μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου, ο Χαμενεΐ υποσχέθηκε ισοδύναμη απάντηση, η οποία δεν ήρθε ποτέ. Αλλά, ο τόνος μετά τη δολοφονία του Νασράλα ήταν διαφορετικός, ο Ιρανός ηγέτης κατέστησε σαφές ότι εναπόκειται στην ίδια τη Χεζμπολάχ να επιλέξει την απάντησή της.

«Οι δυνάμεις της Αντίστασης θα καθορίσουν τη μοίρα αυτής της περιοχής με τη Χεζμπολάχ να ηγείται», δήλωσε ο Χαμενεΐ το Σάββατο στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X».

«Το Ιράν έχει δείξει αυτοσυγκράτηση»

Η οικονομία του Ιράν έχει υποφέρει από χρόνια κυρώσεων και από εκτεταμένη κακοδιαχείριση και διαφθορά. Ο παρατεταμένος υψηλός πληθωρισμός έχει διαβρώσει την αγοραστική δύναμη των Ιρανών. Η χώρα των σχεδόν 90 εκατομμυρίων δεν είναι σε θέση να αντέξει έναν πόλεμο, λένε περιφερειακοί αναλυτές.

Ο πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, φάνηκε αποφασισμένος να προσπαθήσει να ανατρέψει αυτές τις εξελίξεις, εκφράζοντας επιθυμία να διορθώσει τις σχέσεις με τη Δύση και να ξαναρχίσει τις συνομιλίες για τη συμφωνία για τα πυρηνικά της χώρας, η οποία θα μπορούσε θεωρητικά να χαλαρώσει τις κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Συχνά ο Πεζεσκιάν περιγράφεται ως μεταρρυθμιστής και φέρεται να προτρέπει σε αυτοσυγκράτηση.

«Παρά τις υποσχέσεις για αντίποινα, το Ιράν έχει δείξει αυτοσυγκράτηση στην πράξη, ακόμη και όταν το Ισραήλ έχει κλιμακώσει απότομα», δήλωσε στο CNBC ο Σίνα Τοόσι, ανώτερος υπάλληλος στο Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής. «Πολλά μεταρρυθμιστικά κυβερνητικά στοιχεία υποστηρίζουν ότι το Ιράν δεν μπορεί να αντέξει έναν πόλεμο στον οποίο κινδυνεύει να στοχοποιηθεί η κρίσιμη υποδομή του», πρόσθεσε.

Ωστόσο, πιο σκληροπυρηνικά στοιχεία της κυβέρνησης του Ιράν πιστεύουν ότι είναι απαραίτητη μια ισχυρή απάντηση στο Ισραήλ.

Τώρα, η προτεραιότητα του Ιράν «φαίνεται ότι είναι η διατήρηση της περιφερειακής του επιρροής και η συνέχιση του πολέμου φθοράς εναντίον του Ισραήλ χωρίς ευρύτερη αντιπαράθεση που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις συμμαχίες της, είπε ο Τοόσι.

Αν πραγματοποιηθεί ισραηλινή χερσαία επίθεση στον Λίβανο τις επόμενες ημέρες, θα μπορούσε να αλλάξει τους σχεδιασμούς του Ιράν.

Οι περιφερειακές πιέσεις στο Ιράν έχεε εξουδετερωθεί για την ώρα

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι θα διορίσει τον νέο ηγέτη της το συντομότερο δυνατό.

«Αυτό που κάνουμε είναι το ελάχιστο… Γνωρίζουμε ότι η μάχη μπορεί να είναι μακρά», δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, σύμφωνα με το Reuters.

«Το Ιράν είναι πολύ απίθανο να βρεθεί μπροστά από τη Χεζμπολάχ, αλλά θα σταθεί πίσω της και θα προσπαθήσει να την αποκαταστήσει», είπε στο CNBC ο Αλί Βαέζ, διευθυντής του Ιράν στο μη κερδοσκοπικό Crisis Group.

Οι περιφερειακές πιέσεις στο Ιράν έχεε εξουδετερωθεί για την ώρα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το Ιράν θα υποχωρήσει. Απλώς δεν έχει βιώσιμη στρατηγική εναλλακτική από την υποστήριξη μη κρατικών παραγόντων που του παρέχουν στρατηγικό βάθος, είπε ο ίδιος.

«Υποψιαζόμαστε ότι ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά πετρελαίου θα ξεπεράσουν αυτή την κλιμάκωση, δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη μεγάλη φυσική διακοπή του εφοδιασμού και το Ιράν δεν έχει δείξει καμία διάθεση να εισέλθει σε αυτή τη σύγκρουση που διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο», έγραψε η Χέλιμα Κροφτ, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής και έρευνας εμπορευμάτων MENA στην RBC Capital Markets, σε σημείωμά της τη Δευτέρα.

«Και όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε πού οδεύει αυτή η περιφερειακή σύγκρουση και αν αυτή είναι η αρχή του τέλους ή το τέλος της αρχής», πρόσθεσε, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities