Την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου ανακοίνωσε η Royal Philips, ο παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία υγείας, το διορισμό της Σαρλότ Χάνεμαν ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, με καθήκοντα Οικονομικού Διευθυντή (CFO), από την 1η Οκτωβρίου 2024.

Η πρόταση πέρασε από την Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων στις 7 Μαΐου κι αφού εγκρίθηκε, έγινε δεκτή με αισιοδοξία καθώς μια τέτοια κίνηση εκ μέρους του διευθύνοντος συμβούλου Ρόι Γιάκομπς, θα έφερνε νέα πνοή στην εταιρεία που αντιμετωπίζει δυσκολίες από την ανάκληση προϊόντων με μεγάλες οικονομικές συνέπειες.

Philips: Θετικά τα οικονομικά αποτελέσματα το β’ τριμήνου

Philips: Η μετάβαση

Η Χάνεμαν εντάχθηκε στη Philips ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής την 1η Ιουνίου, προκειμένου να ξεκινήσει την εισαγωγή και τη μετάβαση στο ρόλο της, διαδεχόμενη τον σημερινό Οικονομικό Διευθυντή Αμπχιγίιτ Μπαταχαρία, που είχε αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση το 2015 και αποχώρησε ύστερα από μια επιτυχημένη καριέρα 37 ετών.

Η 46χρονη Ολλανδή έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στη βιομηχανία MedTech -τεχνολογία υγείας- και τη φαρμακευτική βιομηχανία, πιο πρόσφατα ως ελεγκτής και επικεφαλής του τμήματος χρηματοοικονομικού σχεδιασμού και ανάλυσης στην παγκόσμια εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας Stryker.

Σε αυτόν τον ρόλο ήταν υπεύθυνη για τον χρηματοοικονομικό έλεγχο, τον επιχειρησιακό χρηματοοικονομικό σχεδιασμό και ανάλυση, καθώς και για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικής ανάπτυξης. Είναι επίσης υπεύθυνη για τις έμμεσες προμήθειες και άμεσα υπεύθυνη για τις οικονομικές ομάδες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, τον Καναδά και τη Λατινική Αμερική.

Πριν από αυτό, κατείχε διάφορες διεθνείς ηγετικές θέσεις στα οικονομικά της Stryker και άλλων πολυεθνικών εταιρειών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των Merck, Schering-Plough και Organon. Η Χάνεμαν έχει εκτεταμένη εμπειρία εργασίας στις ΗΠΑ και έχει ζήσει σε διάφορες χώρες της Ασίας και της Ευρώπης. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στα οικονομικά και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στα χρηματοοικονομικά και τον έλεγχο από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ των Κάτω Χωρών.

Η ανάκληση προϊότων και συσκευών της Philips που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 κόστισε τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια δολάρια, επηρεάζοντας 15 εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως – και το γόητρο μιας εταιρείας με 133 χρόνια ιστορίας.

Η ανάκληση και η στρατηγική

Η εταιρεία άρχισε να ανακαλεί ορισμένα προϊόντα υπνικής άπνοιας λόγω ανησυχιών για την υγεία που συνδέονται με τον αποσυντιθέμενο αφρό απόσβεσης του θορύβου τον Ιούνιο του 2021, με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ να χαρακτηρίζει το σφάλμα ως ζήτημα κατηγορίας 1, τον πιο σοβαρό τύπο. Ανέστειλε τις πωλήσεις αυτών των συσκευών στις ΗΠΑ και η ανάκληση κόστισε στην εταιρεία περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια, επηρεάζοντας 15 εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Ρόι Γιάκομπς, ο οποίος επέβλεπε τις διαδικασίες γύρω από την ανάκληση, ανέλαβε τα ηνία τον Οκτώβριο του 2022 και ξεκίνησε τη θητεία του με την περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας. Είναι άνθρωπος που αντικατέστησε επίσης περισσότερα από τα μισά μέλη της εκτελεστικής επιτροπής από τότε που ανέλαβε, στο πλαίσιο της στρατηγικής του να στηριχθεί «στη σωστή ομάδα και τις σωστές ικανότητες».

«Η Σαρλότ είναι η κατάλληλη ηγέτιδα για αυτόν τον ρόλο με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στην ιατρική τεχνολογία και τη φαρμακευτική βιομηχανία, καθώς και με εμπειρία σε Ασία, Αμερική και Ευρώπη», ανέφερε ο ίδιος σε δηλώσεις του με αφορμή την επίσημη έναρξητης Χάνεμαν στη θέση της CFO.

Η Philips σε ρόλερ κόστερ

Οι μετοχές της Philips έχουν κερδίσει περισσότερο από 44% φέτος, αλλά η μετοχή εξακολουθεί να υποχωρεί περίπου 32% από την έναρξη της ανάκλησης. Ωστόσο μοιάζουν να ανεβοκατεβαίνουν μέρα με τη μέρα και η εταιρεία, που κάποτε πιστωνόταν με την επανάσταση των ημιαγωγών, πέρασε δεκαετίες κακοδιαχείρισης που την άφησαν να εξελιχθεί σε μια χλωμή σκιά του εαυτού της.

Από το 1891 όταν και ιδρύθηκε από τον Γκέραντ Φίλιπς και τον πατέρα του Φρέντερικ στο Αϊντχόβεν, εξελίχθηκε σε έναν ολλανδικό πολυεθνικό όμιλο επιχειρήσεων με επιτεύγματα στην αγορά του φωτισμού, και σταδιακά στον τομέα της τεχνολογίας, με αποκορύφωμα τις συσκευές και τα αξεσουάρ αναπαραγωγής μουσικής.

Η Philips απασχολεί περίπου 80.000 υπαλλήλους σε 100 χώρες.Η εταιρεία απέκτησε τον βασιλικό τίτλο τιμής της το 1998 και απέσυρε τον όρο «Electronics» από το όνομά της το 2013, λόγω της εστίασής της στην τεχνολογία υγείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή