
Μάχη με τις φλόγες δίνουν για τρίτη συνεχόμενη μέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, κάτοικοι και εθελοντές προσπαθώντας να σβήσουν τη φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή σε δασική έκταση στα Ροζενά Ξυλοκάστρο και επεκτάθηκε σε περίμετρο άνω των 30 χιλιομέτρων.
Από τη φωτιά έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, περισσότερα από 15 χωριά εκκενώθηκαν ενώ μεγάλες είναι οι καταστροφές σε σπίτια, αγροικίες και καλλιέργειες.
Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν. Ο ένας τραυματίας με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα κι ο δεύτερος τραυματίστηκε στο μάτι από τη βολή του νερού.
Yπάρχουν πολλές ενεργές εστίες και συνεχείς αναζωπυρώσεις

Εικόνα από Facebook/Forecast Weather Greece
Μάχη με τις φλόγες
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική οι δυνάμεις αντιμετωπίζουν πολλές διάσπαρτες εστίες μέσα στα καμένα και συνεχείς αναζωπυρώσεις. Στο σημείο επιχειρούν 406 πυροσβέστες, με 16 ομάδες δασοκομάντος και 123 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως θα ξαναρχίσουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 5 ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη.
Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε μήκος τουλάχιστον 32 χιλομέτρων με κατεύθυνση τα Τρίκαλα Κορινθίας. Η φωτιά, από τον Πύργο πέρασε στη Λυγιά, ενώ έχει φθάσει στα Τρίκαλα Κορινθίας και καίει σε δύσβατη περιοχή στο Ξανθοχώρι και τα Σοφιανά.Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη είναι το μέτωπο προς το Ξανθοχώρι και τις Βρυσούλες.
Λόγω της φωτιάς έκλεισε για προληπτικούς λόγους, στην περιοχή των Ροζενών Κορινθίας, η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών, από το ύψος της Λυκοποριάς ως το Δερβένι.
Η κυκλοφορία διεξάγεται υποχρεωτικά μέσω της παλαιάς εθνικής οδού για Πάτρα και Κόρινθο.

Η φωτιά λίγα μέτρα από την εθνική οδό στη Λυγιά
Φονική φωτιά
Υπενθυμίζεται ότι δύο άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Βρεθηκαν απανθρακωμένοι από ομάδα ΟΠΚΕ σε δασική περιοχή έξω από το χωριό Ελληνικό.
Οι δύο άνδρες 35 και 40 ετών πήγαν με τις μηχανές τους για να βοηθήσουν το έργο των πυροσβεστών φαίνεται ωστόσο, ότι εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες και δεν κατάφεραν να ξεφύγουν. Για αρκετή ώρα θεωρούνταν αγνοούμενοι.
Ο 40χρονος ήταν πατέρας τριών παιδιών, ενώ ο 35χρονος σε λίγες ημέρες θα αποκτούσε το τρίτο παιδί του παιδί.
«Μέχρι στιγμής έχουμε δύο άνδρες νεκρούς και περιμένουμε την ταυτοποίηση. Διενεργείται προανάκριση. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποιο μέτωπο ενεργό έχουμε διάσπαρτες εστίες», είπε στο MEGA, το πρωί της Τρίτης, ο πυρονόμος και αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικού Σώματος, Νικόλαος Πάστρας.
«Το φετινό καλοκαίρι ήταν αρκετά δύσκολο. Αυτά είναι τα αποτελέσματα. Έχουμε αρκετή ξηρασία και πλέον η πυρκαγιά με το παραμικρό μπορεί να κάψει εκτάσεις. Στο ξεκίνημα της φωτιάς είχαμε 7-8 μποφόρ ανέμους και η περιοχή δεν είχε υγρασία όπως τις άλλες χρονιές. Η πυρκαγιά δεν υποτιμήθηκε αλλά το πρώτο μας μέλημα είναι να περιοριστεί η φωτιά όταν υπάρχει φωτιά με 7-8 μποφόρ και σε χαράδρα δύσβατη, τότε υπάρχει το φαινόμενο της καμινάδας, ανεβάζουν την ένταση του ανέμου. Δεν υπήρχε αμέλεια. Ειδοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις άμεσα» συμπλήρωσε.
Επεκτάθηκε ταχύτατα
Η φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Κυριακής 29/9 σε δύσβατο σημείο στα Ροζενά Ξυλοκάστρου, επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων. Και χθες Δευτέρα κατά τη διάρκεια της ημέρας συνεχείς ήταν οι αναζωπυρώσεις, κάποιες από τις οποίες πήραν πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Χάρτης της NASA με την εξάπλωση της φωτιά στην Κορινθία (μέσω meteo)
Εξάλλου διαδοχικά μηνύματα μέσω του 112 στάλθηκαν σε κατοίκους οικισμών της ευρύτερης περιοχής λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Ειδικότερα, χθες, μέσω του 112 εστάλησαν μηνύματα στους κατοίκους των περιοχών Πύργος, Χελυδόρεο, Ζάχολη, Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη, ‘Ανω Καλλιθέα Ξυλοκάστρου προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτές.
Πηγή: in.gr


Latest News

Τέλος χρόνου για τους καθαρισμούς των οικοπέδων – Έρχονται πρόστιμα
Οι αρμόδιες αρχές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα καθώς βρισκόμαστε λιγότερο από 15 ημέρες από την εκπνοή της προθεσμίας

Ρούμπιο: Αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο έκανε σχετικές δηλώσεις στο Παρίσι ύστερα από συνάντηση με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους

Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ από το Ιόνιο έως το Ταίναρο - Τι αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα
Το Προεδρικό Διάταγμα λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας του 2020

Ουάσινγκτον και Κίεβο υπέγραψαν μνημόνιο για τα ορυκτά – Τι περιλαμβάνει
Η Γιούλια Σβιρεντένκο, πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ουκρανία και υπουργός Οικονομίας, επιβεβαίωσε ότι το μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον

Αδειάζει η Αθήνα - Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια και έκτακτα δρομολόγια στα ΚΤΕΛ
Το αδιαχώρητο επικρατεί από νωρίς στο λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου χιλιάδες εκδρομείς του Πάσχα αναχωρούν για νησιωτικούς προορισμούς

Το TikTok του Μητσοτάκη: «Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί, ποτέ»
Το μήνυμα για τους εκδρομείς του Πάσχα και την ασφάλεια στους δρόμους

Η Μελόνι σε ρόλο... γεφυροποιού μεταξύ ΕΕ - Τραμπ
Η Μελόνι έχει περιγράψει τους δασμούς του Τραμπ στα αγαθά της ΕΕ ως «λάθος», αλλά φαίνεται να ακολουθεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση

Η Nissan σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή στις ΗΠΑ λόγω δασμών
Πέρυσι, η Nissan παρήγαγε σχεδόν 525.600 οχήματα στις ΗΠΑ αρκετά μακριά απο τη δυνατότητα του ενός εκατομμυρίου που έχουν οι εγκαταστάσεις της

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται μπάρα πρωτεΐνης
Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει για την ανάκληση προϊόντος στο οποίο ανιχνεύτηκε γλουτένη, ενώ στη συσκευασία αναγράφεται ότι είναι «χωρίς γλουτένη»

Η «μάχη» του χάρτη Ελλάδας – Τουρκίας – Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και η σημασία του
Τι δεν είναι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και ποια η σχέση του με το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Η σημασία του χρόνου ανακοίνωσης και η προθεσμία της ΕΕ