Το Ιράν επιτέθηκε με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, όπως επιβεβαιώνεται και από τις δυο πλευρές. Οι Φρουροί της Επανάστασης δήλωσαν ότι η επίθεση με πυραύλους εναντίον του Ισραήλ είναι απάντηση στη δολοφονία του επικεφαλής της Χεζμπολάχ, στις δολοφονίες Χασάν Νασράλα την περασμένη εβδομάδα, καθώς και του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια νωρίτερα φέτος. Προειδοποίησαν το Ισραήλ να μην προβεί σε αντίποινα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Ισραήλ να αμυνθεί στις επιθέσεις του Ιράν.

Η απάντηση από το Ισραήλ ήταν άμεση.Ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Daniel Hagari πραγματοποίησε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Σε αυτήν δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός είναι «πλήρως προετοιμασμένος να αμυνθεί και να ανταποδώσει» στην ιρανική επίθεση, τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει «εγκαίρως».

Μέχρι στιγμής το Ισραήλ αναφέρει ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από πτώση θραυσμάτων στην περιοχή του Τελ Αβίβ, ενώ υπήρξαν μερικοί άλλοι μικροτραυματισμοί σε άλλα μέρη.

Η ώρα της επίθεσης

Σειρήνες ακούστηκαν σε όλη τη χώρα την ώρα της επίθεσης.

ΗΠΑ: Tο Ιράν σχεδιάζει επίθεση στο Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους

Οι δημοσιογράφοι του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα του Ισραήλ ξάπλωσαν στο έδαφος και κάλυψαν τα κεφάλια τους.

Ο ήχος των εκρήξεων ακούστηκε στην Ιερουσαλήμ, δήλωσαν μάρτυρες του Reuters.

Σύμφωνα πάλι με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το ειδησιογραφικό πρακτορείο οι πύραυλοι εθεάθησαν πάνω από την Ιορδανία.

Οι άνθρωποι στο Ισραήλ έχουν διαταχθεί να καταφύγουν σε καταφύγια, αναφέρει το Bloomberg. Οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί δείχνουν πλάνα από πυραύλους πάνω από πόλεις-κλειδιά και το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού αναφέρει ότι περισσότεροι από 100 βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν.

Ο ακροδεξιός ισραηλινός υπουργός Οικονομικών έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Όπως η Γάζα, η Χεζμπολάχ και το κράτος του Λιβάνου, το Ιράν θα μετανιώσει για τη στιγμή».

Η ανακοίνωση του Ιράν

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μεταδίδει ότι οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δήλωσαν ότι η επίθεση με πυραύλους που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ισραήλ είναι απάντηση στη δολοφονία του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα την περασμένη εβδομάδα, καθώς και του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια νωρίτερα φέτος.

«Σε απάντηση στον μαρτυρικό θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, του Χασάν Νασράλα και του (διοικητή των φρουρών του IRGC) Νιλφοροσάν, στοχεύσαμε την καρδιά των κατεχομένων εδαφών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το IRGC.

Σύμφωνα με την ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ λέει ότι η απάντηση στο Ισραήλ «πραγματοποιήθηκε δεόντως»

Η Τεχεράνη αφήνει να εννοηθεί ότι η πυραυλική της επίθεση κατά του Ισραήλ έχει ολοκληρωθεί και προειδοποιεί την ισραηλινή κυβέρνηση να μην προβεί σε δικά της αντίποινα.

«Η νόμιμη, ορθολογική και νόμιμη απάντηση του Ιράν στις τρομοκρατικές πράξεις του σιωνιστικού καθεστώτος – οι οποίες αφορούσαν τη στοχοποίηση ιρανών υπηκόων και συμφερόντων και την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν – έχει πραγματοποιηθεί δεόντως», ανέφερε η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Ισραήλ να αμυνθεί από τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις και να προστατεύσουν τον αμερικανικό στρατό στην περιοχή.

«Συζητήσαμε πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προετοιμασμένες να βοηθήσουν το Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις και να προστατεύσουν το αμερικανικό προσωπικό στην περιοχή», δήλωσε ο Μπάιντεν στο X σχετικά με τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και την ομάδα εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Στη συνέχεια ο Μπάιντεν διέταξε τον αμερικανικό στρατό να καταρρίψει ιρανικούς πυραύλους

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε τη δήλωση λίγο μετά την έναρξη της εκτόξευσης πυραύλων από το Ιράν.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν αυξήσει τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην κατάρριψη ιρανικών πυραύλων κατά την τελευταία επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ στις 13 Απριλίου.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, παρακολουθούσαν από την αίθουσα καταστάσεων.

H προειδοποίηση από ΗΠΑ

Νωρίτερα την Τρίτη, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στο NBC News ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δει ενδείξεις ότι το Ιράν ετοιμάζεται να εξαπολύσει «άμεσα» επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, μετά την χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε άμεση επίθεση στο Ισραήλ από το Ιράν «θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Ιράν».

«Υποστηρίζουμε ενεργά τις αμυντικές προετοιμασίες για την υπεράσπιση του Ισραήλ έναντι αυτής της επίθεσης», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο εν λόγω αξιωματούχος και ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσαν ότι το Ιράν αναμένεται να στοχεύσει στρατιωτικές και κυβερνητικές εγκαταστάσεις και όχι πολιτικές τοποθεσίες.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου προειδοποιεί για «σοβαρές συνέπειες για το Ιράν

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε στον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκαλάντ ότι η Ουάσινγκτον έχει «αυξήσει την ετοιμότητα των δυνάμεων» στην περιοχή εν αναμονή της ιρανικής επίθεσης.

Το τηλεφώνημα φαίνεται ότι έγινε πριν το Ιράν εκτοξεύσει εκατοντάδες πυραύλους προς το Ισραήλ, μεταδίδει το AlJaseera.

«Ο υπουργός και ο υπουργός Γκάλαντ συζήτησαν τις σοβαρές συνέπειες για το Ιράν σε περίπτωση που το Ιράν επιλέξει να εξαπολύσει άμεση στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ισραήλ», αναφέρει η ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Το Ιράν είχε ενημερώσει Ρωσία και ΗΠΑ

Η Τεχεράνη είχε ενημερώσει τη Ρωσία πριν από τις πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, λέει στο Reuters ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος

Οι ΗΠΑ ειδοποιήθηκαν από το Ιράν μέσω της διπλωματικής οδού «λίγο πριν από τις επιθέσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Καταδικάζει ο γ.γ του ΟΗΕ

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, απεύθυνε ο γ.γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρεζ, καταδικάζοντας την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Αύριο, Τετάρτη, στις 16.30, θα συνεδριάσει εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Οι πύραυλοι στόχευαν ισραηλινά άρματα μάχης: Ιράν κρατικά μέσα ενημέρωσης

Η ιρανική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι ορισμένοι από τους βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε το IRGC είχαν στόχο ισραηλινά άρματα μάχης που βρίσκονται στο λεγόμενο διάδρομο Netzarim.

Ο διάδρομος Netzarim δημιουργήθηκε για να χωρίσει τη βόρεια Γάζα από τη νότια κατά τις πρώτες ημέρες της ισραηλινής επίθεσης στον θύλακα.

Το IRGC φέρεται να δήλωσε ότι η προσπάθεια ήταν «επιτυχής» και κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι επέβαλε βαριά λογοκρισία στις ειδήσεις.

Ο ισχυρισμός του IRGC δεν μπόρεσε να επαληθευτεί ανεξάρτητα, μεταδίδει το ALJazzera.

Ο στρατός του Ισραήλ αναφέρει «λίγα» χτυπήματα και θύματα από την επίθεση στο Ιράν

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι είπε ότι η αεράμυνα της χώρας κατέρριψε πολλούς ιρανικούς πυραύλους και ότι καταγράφηκαν μόνο «λίγα» χτυπήματα σε κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας.

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από πτώση θραυσμάτων στην περιοχή του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ. Υπήρξαν μερικοί άλλοι μικροτραυματισμοί σε άλλα μέρη, πρόσθεσε.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο Ελ Αρίς της Αιγύπτου καταγράφουν σε βίντεο την επίθεση με πύραυλο

Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο Ελ Αρίς της Αιγύπτου, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, ανάρτησαν στο διαδίκτυο υλικό που καταγράφει τη στιγμή της πυραυλικής επίθεσης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο, το οποίο έχει επαληθευτεί από το Al Jazeera, παρακάτω:

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα