Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ αναφέρθηκε και πάλι στη φορολόγηση των επιχειρήσεων απο το βήμα της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Μιλώντας στους βουλευτές o M. Μπαρνιέ υποστήριξε πως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας απαιτει μια «στοχευμένη προσπάθεια, περιορισμένη χρονικά» από ορισμένους μεγάλους ομίλους.

Γαλλία: Υπό την επιτήρηση της Λεπέν η νέα κυβέρνηση

«Αυτός ο επιμερισμός της προσπάθειας θα μας οδηγήσει στο να ζητήσουμε από τις μεγάλες και πολύ μεγάλες εταιρείες με σημαντικά κέρδη να συμβάλουν στη συλλογική ανάκαμψη», πρόσθεσε  χωρίς να δώσει  λεπτομέρειες για το ποιες εταιρείες αφορούν και για το πόσο μεγάλες θα είναι αυτές ή τα κέρδη τους.

«Αυτός ο επιμερισμός της προσπάθειας θα μας οδηγήσει στο να ζητήσουμε από τις μεγάλες και πολύ μεγάλες εταιρείες με σημαντικά κέρδη να συμβάλουν στη συλλογική ανάκαμψη», πρόσθεσε, ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Πριν απο λίγες ημέρες με άρθρο της, η εφημεριδα Le Monde αποκάλυψε ότι η νέα κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο μιας «έκτακτης εισφοράς επί των κερδών των μεγάλων εταιρειών».

Σύμφωνα με το έγγραφο που συμβουλεύτηκε η εφημερίδα, οι εν λόγω εταιρείες θα υπόκεινται σε πρόσθετο φόρο 8,5 ποσοστιαίων μονάδων επιπλέον του εταιρικού φόρου, ο οποίος έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια στο 25% των φορολογητέων κερδών.

«Επαναφορά» του συντελεστή

Αλλά μόνο οι όμιλοι με πωλήσεις 1 δισ. ευρώ και άνω και υπόχρεοι σε εταιρικό φόρο θα αποτελέσουν στόχο αυτής της «εισφοράς», η οποία θα είναι χρονικά περιορισμένη.

Στην περίπτωση αυτή, ενός επιπλέον ποσοστού με έναν τέτοιο «συμπληρωματικό φόρο», οι μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις θα βρεθούν να φορολογούνται με 33,5%, έναν συντελεστή ισοδύναμο με αυτόν που ίσχυε μεταξύ 1993 και 2017, πριν από τις φορολογικές μειώσεις που αποφάσισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Πέντε προτεραιότητες

Μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση ο πρωθυπουργός έθεσε τις «πέντε προτεραιότητές»κυβέρνησής του. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο «επίπεδο διαβίωσης»,  τις «δημόσιες υπηρεσίες», με τα σχολεία και την υγεία στην κορυφή, στην «ασφάλεια», τη «μετανάστευση» και την «αδελφοσύνη».

Αναφέρθηκε ακόμη σε ένα θέμα που είχε προκαλέσει εκτεταμένες αντιδρασεις, το συνταξιοδοτικό. Οπως είπε είνια ανάγκη να «διατηρηθεί η βιώσιμη ισορροπία» στο σύστημα αλλά  ζήτησε «ανανεωμένο διάλογο» για τη μεταρρύθμισή του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή