
Ο χειμώνας της Ευρώπης προβλέπεται να είναι πιο κρύος από πέρυσι καθώς μια εξασθενημένη La Niña φτάνει στην ήπειρο. Παρόλα αυτά θα είναι θερμότερος από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους.
Σύμφωνα με τη Maxar Technologies Inc η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σκανδιναβία θα είναι τα πιο κρύα μέρη της Ευρώπης τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Αντίθετα, η νοτιοανατολική Ευρώπη και η νότια Ισπανία είναι πιθανό να παραμείνουν ζεστές.
Η Weather Services International κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Αθήνα, η «οποία επλήγη από κύματα καύσωνα και δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι», προβλέποντας θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσουν τους 32 βαθμούς Κελσίου στις αρχές του μήνα.
Μια σειρά ήπιων χειμώνων βοήθησαν την Ευρώπη να ξεπεράσει μια ενεργειακή κρίση καθώς απομακρύνεται από την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Το κρύο θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, με το La Niña να φέρνει συνήθως χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ευρώπη.
«Η εποχή προβλέπεται να είναι θερμότερη από την κανονική 10ετία και την κανονική 30ετία, αλλά πιο κρύα από πέρυσι», τονίζει χαρακτηριστικά στο Bloomberg, ο Μάθιου Ντρος, μετεωρολόγος στη Maxar.
Υπάρχει πιθανότητα 83% η La Niña να διαμορφωθεί τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, από 74% πριν από έναν μήνα, δήλωσε το Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να οδηγήσει σε ξηρασία στην Καλιφόρνια, τη Βραζιλία και την Αργεντινή και βροχή στην Ινδονησία και την Αυστραλία, καθώς και να φέρει ψυχρότερο καιρό στην Ευρώπη.
«Προβλέπεται ένα αδύναμο/μέτριο συμβάν La Niña για τον χειμώνα, το οποίο γενικά συνεπάγεται ψυχρότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες σε όλη τη Δυτική Ευρώπη, επομένως αναμένουμε ψυχρότερες περιόδους προς τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Αντριου Πεντρίνι, μετεωρολόγος στο Atmospheric G2.
Το La Niña
Ο Πεντρίνι πρόσθεσε ότι οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις πάνω από τις κανονικές θα μπορούσαν να επιφέρουν περαιτέρω χιονοπτώσεις σε μέρη της ηπείρου. Τον περασμένο μήνα, η καταιγίδα Boris έριξε 1,5 μέτρο χιόνι στις αυστριακές Άλπεις.
Το La Niña θα μπορούσε επίσης να περιορίσει τις ταχύτητες του ανέμου καθώς αρχίζει ο χειμώνας, σύμφωνα με το Maxar’s Dross, επηρεάζοντας την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.
Τις επόμενες εβδομάδες, μια σειρά από καταιγίδες στα ανοιχτά του Ατλαντικού είναι πιθανό να πλήττει τη δυτική και βόρεια Ευρώπη κάθε λίγες μέρες.
Η υψηλή πίεση δυτικά της Αφρικής θα παραμείνει σχεδόν ακίνητη, αναγκάζοντας τις καταιγίδες να ακολουθούν τον βόρειο Ατλαντικό στη δυτική και βόρεια Ευρώπη κάθε λίγες ημέρες έως τουλάχιστον τα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Tyler Roys, μετεωρολόγο στην AccuWeather Inc. Ορισμένα τροπικά συστήματα θα απορροφηθούν από αυτές τις καταιγίδες, που οδηγούν σε έντονες βροχοπτώσεις.
«Μερικά από αυτά τα συστήματα πιθανότατα θα επανέλθουν προς την Ευρώπη, δημιουργώντας σημαντική αβεβαιότητα στα καιρικά μοντέλα, εκτός από το ενδεχόμενο να διαταράξουν το γενικό μοτίβο», δήλωσε ο Pedrini του Atmospheric G2.


Latest News

Λευκός Οίκος: «Ποτέ δεν ήμασταν τόσο κοντά σε ειρηνευτική συμφωνία» ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λίβιτ μίλησε για τις συνομιλίες για την Ουκρανία εν όψει της επικοινωνίας Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν

Διήμερο με τσουχτερό κρύο: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία [χάρτες]
Αλλαγή σκηνικού στον καιρό από την Τρίτη με «βουτιά» του υδραργύρου . Σε ισχύει το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Μητσοτάκης: Μειώσεις φόρων χωρίς να αποκλίνουμε από τη δημοσιονομική σταθερότητα
Από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών άνοιξε ο κύκλος επισκέψεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στα υπουργεία

Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου: Οι πολιτιστικές δράσεις του Δήμου Αθηναίων στην Πλατεία Κοραή
Ο Δήμος Αθηναίων και η Greenpeace δίνουν «Ραντεβού στις Βρύσες»για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Νέα ανάρτηση Δοξιάδη: Δεν ήταν στο χέρι του Πρωθυπουργού να μείνω ως υφυπουργός
Τι ανάρτησε στα social media ο Αρίστος Δοξιάδης μετά την παραίτηση του από μέλος της κυβέρνησης

Μητσοτάκης: Από το Οικονομικών ανοίγει σήμερα ο κύκλος επισκέψεων στα υπουργεία
Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό, το Σάββατο το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην οικονομία ως έναν τομέα που δίνεται προτεραιότητα

Παραίτηση Δοξιάδη: Τα 50 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και η εμπλοκή σε καρτέλ πριν ο «άριστος» Αρίστος υπουργοποιηθεί
Η παραίτηση Δοξιάδη κατάφερε να τελειώσει μια και καλή τις επικοινωνιακές εντυπώσεις του ανασχηματισμού. Η υπόθεση με το καρτέλ στα ξενόγλωσσα βιβλία, τα πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τα 50 εκατ. ευρώ απ' το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την Τρίτη οι συνομιλίες Τράμπ με Πούτιν για την Ουκρανία
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τα ξημερώματα ότι σχεδιάζει να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την Τρίτη.

Νέο μπλακ άουτ στην Κούβα
Συνεχίζεται το μπλακ άουτ στην Κούβα 24 ώρες μετά την ενεργειακή κατάρρευση

Τα πρώτα σύννεφα κοινωνικής δυσαρέσκειας για τον Τραμπ - Τι δείχνει δημοσκόπηση του NBC
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση, το 54%, αποδοκίμασε τους χειρισμούς του Τραμπ στην οικονομία,