Στο Υπουργείο Εργασίας τρέχουν να κλειδώσουν όλες τις λεπτομέρειες για το νέο επίδομα ανεργίας, το οποίο αναμένεται να «λανσαριστεί» μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η εφαρμογή του θα είναι αρχικά πιλοτική ώστε να μπορέσει το Υπουργείο Εργασίας να έχει τα πρώτα αποτελέσματα της μεταρρύθμισης και εάν χρειαστεί να προχωρήσει μετά σε βελτιώσεις.

Επίδομα ανεργίας: Προ των πυλών το νέο επίδομα – Οι αλλαγές

Τα βασικά στοιχεία για το επίδομα ανεργίας

Το επίδομα ανεργίας θα αποτελείται από δύο σκέλη. Το σταθερό και το ανταποδοτικό.

Το ανταποδοτικό σκέλος θα εξαρτάται από τον εργασιακό βίο του ασφαλισμένου δηλαδή  τα έτη εργασίας και ύψος το μισθού. Με λίγα λόγια όσο μεγαλύτερη  είναι η συνεισφορά του εργαζομένου μέσω των ασφαλιστικών εισφορών τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το επίδομα  που θα λαμβάνει.

Από την άλλη θα λειτουργεί αντίθετα  για τους εργαζόμενους με λίγα έτη εργασίας και ημιαπασχόληση.

Για όσους εργάζονται με υποαπασχόληση θα υπάρχει ένα είδος «υποκατώτατου» επιδόματος ανεργίας.

Ο άνεργος που εργάζεται σήμερα με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής απασχόληση λαμβάνει επίδομα ανεργίας 509 ευρώ. Ποσό που είναι υψηλότερο από τις μηνιαίες αποδοχές του όταν εργάζεται.

Προφανώς και αποτελεί στρέβλωση να παίρνει επίδομα ανεργίας μεγαλύτερο από το μισθό του γεγονός που μέχρι τώρα ενθάρρυνε αρκετούς νέους να προτιμούν να βρίσκονται σε μια συνεχόμενη ανεργία…

Ο άνεργος που εργάζεται σήμερα με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής απασχόληση λαμβάνει επίδομα ανεργίας 509 ευρώ

Το ίδιο ποσό των 509 ευρώ παίρνει για παράδειγμα ένας άνεργός που πλήρωνε εισφορές υπέρ ανεργίας για 30 χρόνια. Το νέο επίδομα ανεργίας θα εστιάζει σε αυτές τις στρεβλώσεις του επιδόματος καθώς δεν μπορεί να αμείβονται όλοι οι άνεργοι με το ίδιο ποσό ανεξαρτήτως ασφαλιστικού βίου, μισθού και ηλικίας.

Η σκάλα κλιμάκωσης

Το νέο επίδομα θα  είναι υψηλότερο κατά τους πρώτους 2-4 μήνες παροχής, ώστε ο «νέος» άνεργος να μην αντιμετωπίζει απότομα τις νέες συνθήκες μετά την απόλυση του και σταδιακά το ποσό θα βαίνει μειούμενο.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται χωρίς όμως να έχει κλειδώσει τίποτα ακόμη είναι τους πρώτους μήνες να δίνεται το 70% του μισθού,

Μετά να  μειώνεται στο 65%, στο 60% και στο 55% ώστε να υπάρχει κίνητρο, ο εν λόγω άνεργος να επανενταχθεί γρήγορα στην αγορά εργασίας, ενώ θα υπάρχει ένα ανώτατο πλαφόν στα 1.200 ευρώ, και ένα κατώτερο, στο πόσο του σημερινού επιδόματος ανεργίας δηλαδή τα 509 ευρώ.

Πηγές του Υπουργείου Εργασίας αναφέρουν στον ΟΤ: «Δεν έχει τίποτα κλειδώσει και αυτή τη περίοδο επεξεργαζόμαστε όλες τις λεπτομέρειες για την κλιμάκωση του επιδόματος». Μένει έτσι να φανεί το ύψος του επιπλέον ανταποδοτικού ποσού.

Ο τρόπος πληρωμής

Πέρα από το ύψος του επιδόματος αλλάζει και ο τρόπος πληρωμής τους. Το επίδομα ανεργίας θα ακολουθήσει με τη σειρά του και άλλα κοινωνικά επιδόματα τα οποία ήδη πληρώνονται μέσω προπληρωμένων καρτών.

Συγκεκριμένα, η καταβολή του επιδόματος ανεργίας και άλλων κοινωνικών επιδομάτων θα γίνεται κατά 50% με προπληρωμένη κάρτα, την οποία θα μπορούν να αξιοποιούν οι δικαιούχοι για αγορές ενώ μόνο το  50%  του επιδόματος θα είναι διαθέσιμο για ανάληψη

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας, οι προωθούμενες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας θα αρχίσουν να αποτυπώνονται από τις αρχές του 2025. Το φθινόπωρο τοποθετείται η νομοθετική διαδικασία

Στο νέο αυξημένο επίδομα ανεργίας αναμένεται να συγχωνευτεί και το επίδομα των 200 ευρώ που καταβάλλεται για τους μακροχρόνια ανέργους (άνω των 12 μηνών).

Το νέο επίδομα θα ξεκινήσει να καταβάλλεται πιλοτικά σε κάποιες περιοχές και κλιμακωτά θα περάσει σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Ακίνητα |

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων

Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου