Ελληνόκτητο είναι το ένα από τα δύο πλοία που χτύπησαν οι Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, σήμερα Τρίτη τα ξημερώματα.

Δημοσίευμα στο TradeWindsnews αναφέρει ότι πρόκειται για το εμπορικό πλοίο Minoan Courage, σημαίας Λιβερίας, το οποίο διαχειρίζεται η Modion Maritime.

Επιχείρηση Ασπίδες: Επέστρεψε από την Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα «Ψαρά»

Το χτύπημα από τους Χούθι σε ελληνόκτητο πλοίο

Το πλοίο βρισκόταν σε θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά από την πόλη Χοντέιντα στην Υεμένη, όταν στοχοποιήθηκε από τους Χούθι. Σε ανάρτησή του στο Twitter το Κέντρο Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) ενημερώνει ότι δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί στο πλήρωμα του φορτηγού πλοίου. Το Minoan Courage επλήγη από drone των Χούθι.

Το δεξαμενόπλοιο

Το άλλο πλοίο είναι το δεξαμενόπλοιο Cordelia Moon suezmax με σημαία Παναμά. Ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV) έπεσε πάνω στο πλοίο περίπου 64 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Χοντέιντα στην Υεμένη, μια πόλη-λιμάνι που βομβαρδίστηκε από τον ισραηλινό στρατό το Σαββατοκύριακο.

Η αριστερή δεξαμενή έρματος του πλοίου με τον αριθμό έξι έχει υποστεί διάτρηση και το πλοίο παίρνει νερό. Το πλήρωμα φέρεται να είναι ασφαλές.

Τα δύο περιστατικά είναι οι πρώτες καταγεγραμμένες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από τους Χούθι από την 1η Σεπτεμβρίου, όταν πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν το δεξαμενόπλοιο Blue Lagoon I (χωρητικότητας 148.600-dwt, κατασκευής 2003) και το VLCC Amjad (χωρητικότητας 298.900-dwt, κατασκευής 2017).

Η απουσία των Χούθι

Ερωτηματικό παραμένει γιατί επί ένα μήνα οι αντάρτες δεν εμφανίσθηκαν. Σίγουρα πάντως αναφέρουν οι αναλυτές δεν οφείλεται η «απουσία» αυτή στην έλλειψη μέσων για επιθέσεις σε πλοία.

Επίσης πρόκειται για την πρώτη επίθεση των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν μετά τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά στόχων της οργάνωσης στην Υεμένη. Με τις πολεμικές επιχειρήσεις σε Λίβανο και Υεμένη, στον απόηχο της δολιοφθοράς στους βομβητές της Χεζμπολάχ και της δολοφονίας Νασράλα στη Βηρυτό, το Ισραήλ επιχειρεί να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στη Μέση Ανατολή ότι διατηρεί την πρωτοκαθεδρία, φέρνοντας παράλληλα σε πρώτο πλάνο την «αδυναμία» του Ιράν να προστατεύσει εξτρεμιστικές οργανώσεις, τις οποίες στηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά εδώ και χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Γαλλία: Στοχευμένη προσπάθεια και περιορισμένη χρονικά, η έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών λέει ο Μπαρνιέ
Επικαιρότητα |

Στοχευμένη και περιορισμένη χρονικά, η έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών λέει ο Γάλλος πρωθυπουργός

Στην ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας, ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ ζήτησε «ανανεωμένο διάλογο» για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος