
Μετά το μπαράζ πυραύλων από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου, οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν μετά από εβδομάδες σταθερής πτώσης. Το Brent σημείωσε άνοδο έως και 5% πριν διαμορφωθεί στο 2,4% υψηλότερα στα μόλις 70 δολάρια, αλλά οι παρασπονδίες εντός ΟΠΕΚ+ δεν εγγυώνται τη διατήρηση της ανοδικής τάσης.
Χαρακτηριστικές είναι οι εκτιμήσεις του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος είπε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν έως και τα 50 δολάρια το βαρέλι εάν οι λεγόμενοι «ζαβολιάρηδες» εντός του ΟΠΕΚ+ δεν τηρήσουν τα συμφωνηθέντα όρια παραγωγής, σύμφωνα με τους αντιπροσώπους του καρτέλ που μίλησαν στην Wall Street Journal .
ΟΠΕΚ+: Μειώνει για να αυξήσει την παραγωγή τον Δεκέμβριο
Οι δηλώσεις ερμηνεύτηκαν από άλλους παραγωγούς ως συγκαλυμμένη απειλή από το βασίλειο ότι είναι πρόθυμο να ξεκινήσει πόλεμο τιμών για να διατηρήσει το μερίδιό του στην αγορά εάν οι άλλες χώρες δεν τηρήσουν τις συμφωνίες του ομίλου, είπαν.
Τηλεδιάσκεψη ΟΠΕΚ+
O Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, πρόκειται να συζητήσουν εάν θα χαλαρώσουν τους περιορισμούς της παραγωγής τον Δεκέμβριο σε μια προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη.
Υπάρχουν φόβοι στη Δύση ότι ένας ευρύτερος πόλεμος θα μπορούσε να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου από τον Κόλπο που διέρχονται από τα στενά του Ορμούζ, και να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα.
Ωστόσο, οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι οξυμένες εδώ και μήνες χωρίς ουσιαστική επίδραση στις τιμές του πετρελαίου και οι μειώσεις ήταν απογοητευτικές για τους Σαουδάραβες αξιωματούχους εν μέρει επειδή άλλα μέλη του καρτέλ αψήφησαν τα σχέδια να περιορίσουν την παραγωγή για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους.
Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης την περασμένη εβδομάδα, ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, προειδοποίησε ότι οι τιμές των συναδέλφων παραγωγών μπορεί να πέσουν στα 50 δολάρια το βαρέλι εάν δεν συμμορφωθούν με τις συμφωνημένες περικοπές παραγωγής, σύμφωνα με τους αντιπροσώπους του ΟΠΕΚ που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη.
Είπαν ότι ξεχώρισε το Ιράκ, το οποίο υπερπαρήγαγε κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων S&P Global Ratings, και το Καζακστάν, του οποίου η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί από το κοίτασμα Tengiz στα 720.000 βαρέλια την ημέρα.
Σεβασμός στις δεσμεύσεις απέναντι στον ΟΠΕΚ+
Το μήνυμα της Σαουδικής Αραβίας ήταν «δεν έχει νόημα να προσθέσουμε περισσότερα βαρέλια εάν υπάρχει χώρος για αυτά στην αγορά», είπε στην WSJ ένας εκπρόσωπος που παραβρέθηκε. «Κάποιοι καλύτερα να σωπάσουν και να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους έναντι του ΟΠΕΚ+».
Οι τιμές του πετρελαίου ήταν σε καθοδική πορεία τους τελευταίους μήνες, με τους κύριους δείκτες αναφοράς να χάνουν περίπου 12% το περασμένο τρίμηνο. Αυτό έρχεται παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ+ να σταθεροποιήσει τις αγορές μέσω περικοπών παραγωγής. Ο όμιλος πρότεινε πολλαπλές επεκτάσεις σε αυτά τα όρια, αλλά ωστόσο οι τιμές μειώθηκαν περαιτέρω.
Οι περικοπές παραγωγής του ομίλου σημαίνουν ότι το μερίδιό του στην αγορά πετρελαίου έχει συρρικνωθεί. Φέτος έφτασε στο 48%, από 50% το 2023 και 51% το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του IEA. Ο ανταγωνισμός αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω το επόμενο έτος.
Οι προγραμματισμένες αυξήσεις παραγωγής στις ΗΠΑ, τη Γουιάνα και τη Βραζιλία αναμένεται να προσθέσουν πάνω από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου. Η Βραζιλία εντάχθηκε στην ομάδα του ΟΠΕΚ+ φέτος, αλλά είπε ότι δεν θα συμμετάσχει στις περικοπές παραγωγής.
Ορισμένα μέλη του καρτέλ που υπέγραψαν τις περικοπές έχουν αντλήσει περισσότερα βαρέλια από όσα υποσχέθηκαν, καθιστώντας τους περιορισμούς προσφοράς λιγότερο αποτελεσματικούς. Εκτός από το Ιράκ και το Καζακστάν, η Ρωσία παρήγαγε επίσης περισσότερα από την ποσόστωσή της φέτος έως τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global.
Η επιβράδυνση της ανάπτυξης ρίχνει τις τιμές
Παρά τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, οι τιμές υποχωρούν κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδό τους σε εννέα μήνες, σε μεγάλο βαθμό λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης. Η Σαουδική Αραβία χρειάζεται τιμές στα 85 δολάρια το βαρέλι για τη χρηματοδότηση του οικονομικού της μετασχηματισμού, λένε οι αναλυτές.
Οι αδύναμες τιμές ανάγκασαν τα μέλη του ΟΠΕΚ+ να καθυστερήσουν την αύξηση της παραγωγής για δύο μήνες μετά από μια τηλεδιάσκεψη τον περασμένο μήνα μέχρι τον Δεκέμβριο. Το καρτέλ είχε αρχικά συμφωνήσει τον Ιούνιο να ξεκινήσει τη χαλάρωση των εθελοντικών περικοπών τον Οκτώβριο.
Το βασίλειο έχει δείξει στο παρελθόν ότι μπορεί να ανοίξει τις στρόφιγγες εάν αισθάνεται ότι άλλοι παραγωγοί εκμεταλλεύονται τις προσπάθειές του να υπερασπιστεί τις τιμές του πετρελαίου.
Η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε έναν πόλεμο τιμών για το πετρέλαιο με τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2020. Η απόφαση του βασιλείου να αντλήσει επίπεδα ρεκόρ εν μέσω της πανδημίας προκάλεσε τριμηνιαία πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά 65% σε χαμηλά 17 ετών.
Μια άλλη κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να ενισχύσει την παραγωγή για να τιμωρήσει άλλους παραγωγούς οδήγησε σε κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου κάτω από τα 10 δολάρια το βαρέλι το 1986.


Latest News

«Καλπάζει» προς τις 4.000 δολάρια ο χρυσός- Τι προβλέπουν Goldman Sachs και UBS
Οι υψηλότερες εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα της ανόδου της τιμής κατά 6,6% την περασμένη εβδομάδα - Νέο ρεκόρ σημείωσε ο χρυσός τη Δευτέρα

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του πετρελαίου - Η πρόβλεψη της Goldman Sachs
Οι αγορές ανησυχούν ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ ο χρυσός - Ξεπέρασε τα 3.245 δολάρια η ουγγιά
Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις μεγάλων κεντρικών τραπεζών

Γιατί η πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν είναι πάντα «καλά νέα»
Η οικονομική εξίσωση έχει αλλάξει δραματικά - Το 2025 δεν είναι 2005

Ξεπέρασε τα 3.200 δολάρια ο χρυσός ενώ το αμερικανικό νόμισμα χάνει έδαφος
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,4% στα 3.253,20 δολάρια

Σπάει όλα τα ρεκόρ ο χρυσός - Σε ιστορικά υψηλά δια χειρός... Τραμπ
Η αβεβαιότητα λόγω δασμών και ο φόβος της ύφεσης ωθούν επενδυτές στον χρυσό - Την ίδια στιγμή, ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από το βασικό όριο του 100 για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2023
![Χρυσός: Ξανά κοντά σε νέα ρεκόρ [Γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gold-8218390_1280-600x400.jpg)
Κοντά σε νέα ρεκόρ ξανά ο χρυσός [Γράφημα]
Βαθαίνει η εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας - Οι τιμές της Χρυσής Λίρας Αγγλίας από Τράπεζα της Ελλάδος

Nέα πτώση στο πετρέλαιο - Σενάρια για παγκόσμια ύφεση και βουτιά στα 50 δολ.
Ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 125% από 104%, ανατρέποντας το κλίμα για το πετρέλαιο

Γεν – Ελβετικό φράγκο: Κερδίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών ως ασφαλή καταφύγια
Ανοδικά ο χρυσός πλησιάζει το υψηλό επίπεδο ρεκόρ

Βυθίζονται οι τιμές των commodities στη σκιά του εμπορικού πολέμου
Η μεγαλύτερη πενταήμερη απώλεια για το πετρέλαιο από το 2022