Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα οποία αποτύπωσαν και σήμερα τις ανησυχίες πολλών επενδυτών για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,17% στις 8.290 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,33% στις 19.149 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,05% στις 7.577 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, στο επίκεντρο ήτανοι μετοχές που σχετίζονται με τα πολεμικά μέτωπα που είναι ανοιχτά στην παρούσα. Η γερμανική Rheinmetall κέρδισε 1,7%, ενώ η βρετανική BP ενισχύθηκε κατά 2,4%. Στο Παρίσι, η TotalEnergies σημείωσε άνοδο 2,8%.

Από την άλλη, οι μετοχές της βρετανικής εταιρείας λιανικής πώλησης αθλητικών JD Sports υποχώρησαν κατά 4,4%, παρόλο που η εταιρεία ανέφερε έσοδα και κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες για το πρώτο εξάμηνο.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Απέχει ακόμα η ομαλοποίηση

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα απέχει πολύ από την ομαλοποίηση, ακόμη και αν οι προσδοκίες για τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι υψηλές. Άλλωστε, ο ρυθμός πληθωρισμού έπεσε κάτω από το στόχο του 2% τον Σεπτέμβριο, στο 1,8%, αφήνοντας χώρο στις νομισματικές αρχές να δράσουν με μεγαλύτερη ευελιξία στο μέτωπο της στήριξης της οικονομίας, εάν χρειαστεί.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Louis de Guindos δήλωσε σήμερα ότι η ανάκαμψη του μπλοκ πρόκειται να παγιωθεί μετά από περισσότερο από ένα χρόνο στασιμότητας. Στην Οικονομική Διάσκεψη SUERF 2024, ο de Guindos δήλωσε ότι η ΕΚΤ αναμένει «η ανάκαμψη να ενισχυθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων και η σταδιακή εξασθένιση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να στηρίξουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις».

Στα μάκρο της ημέρας, το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 6,4% τον Αύγουστο, αμετάβλητο από τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Eurostat. Ο δείκτης μειώθηκε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η Ισπανία είχε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των κρατών της ΕΕ, με 11,3%, ακολουθούμενη από την Εσθονία και τη Λιθουανία, με 7,9%. και στα δύο. Οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας ήταν η Τσεχία, με 2,6% και η Πολωνία, με 2,9%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές