Ψυχραιμία επικρατεί σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες αν και παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, δείχνουν να παίρνουν στηρίξεις από τα στοιχεία που ανακοινώνονται για την οικονομία της περιοχής.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,17%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,35% στις 8.305 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,04% στις 19.220 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,23% στις 7.591 μονάδες.

Οι τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, στο επίκεντρο είναι οι μετοχές που σχετίζονται με τα πολεμικά μέτωπα που είναι ανοιχτά στην παρούσα. Η γερμανική Rheinmetall κερδίζει 0,9%, ενώ η βρετανική BP ενισχύεται κατά 2%. Στο Παρίσι, η TotalEnergies σημειώνει άνοδο 1,79%.

Η Μέση Ανατολή

Αν και οι ευρωαγορές αντέδρασαν αρνητικά στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής στη χθεσινή συνεδρίαση, η ήπια πτώση των αμερικανικών δεικτών παρείχε κάποια στήριξη σήμερα, αν και δεν λείπει η νευρικότητα. Επίσης, αν και οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν έως πάνω από 5% στη χθεσινή συνεδρίαση μετά το χτύπημα των πυραύλων του Ιράν στο Ισραήλ, περιόρισαν στο τέλος την άνοδο στο 2%, παρέχοντας ανακούφιση στις αγορές.

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα απέχει πολύ από την ομαλοποίηση, ακόμη και αν οι προσδοκίες για τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι υψηλές. Άλλωστε, ο ρυθμός πληθωρισμού έπεσε κάτω από το στόχο του 2% τον Σεπτέμβριο, στο 1,8%, αφήνοντας χώρο στις νομισματικές αρχές να δράσουν με μεγαλύτερη ευελιξία στο μέτωπο της στήριξης της οικονομίας, εάν χρειαστεί.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Louis de Guindos δήλωσε σήμερα ότι η ανάκαμψη του μπλοκ πρόκειται να παγιωθεί μετά από περισσότερο από ένα χρόνο στασιμότητας. Στην Οικονομική Διάσκεψη SUERF 2024, ο de Guindos δήλωσε ότι η ΕΚΤ αναμένει «η ανάκαμψη να ενισχυθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων και η σταδιακή εξασθένιση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να στηρίξουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές