Τα μεγάλα κέρδη της εβδομάδας διατηρεί το δολάριο, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια αφού οι ανησυχίες για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή έχουν «χτυπήσει κόκκινο».

Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται έναντι του γεν καθώς τα μηνύματα από την νέα κυβέρνηση του Τόκιο μείωσαν τις πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας.

ΟΠΕΚ+: Σαουδάραβας υπουργός προειδοποιεί για πετρέλαιο στα 50 δολάρια παρά τις εντάσεις

Το ευρώ παρουσιάζει μικρή μεταβολή έναντι του δολαρίου στα 1,1069 δολάρια,. Χθες Τρίτη κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση των  τελευταίων σχεδόν τεσσάρων μηνών κατά 0,6%.

Το δολάριο καταφύγιο στην κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή

Ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ , ο οποίος παρακολουθεί το νόμισμα έναντι ενός καλαθιού ομολόγων νομισμάτων, παρέμεινε επίσης σταθερός στα 101,32 μετά από άνοδο 0,5% την Τρίτη.

Η πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε χθες το Ιράν εναντίον του Ισραήλ ήταν «απάντηση» στις δολοφονίες των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, ανακοίνωσαν αργότερα οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης, απειλώντας το Ισραήλ με «συντριπτικά πλήγματα» σε περίπτωση που προχωρήσει σε αντίποινα.

Η ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ, ακολούθησε τις ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο και αντιπροσωπεύει την πιο πρόσφατη και πιο έντονη κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή.

Το πετρέλαιο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Η αντίδραση των αγορών στις εντάσεις στη Μέση Ανατολή μέχρι στιγμής έχει επικεντρωθεί στις τιμές του πετρελαίου.

«Η τιμή του πετρελαίου φαίνεται να είναι το σημείο από το οποίο η αγορά παίρνει το στίγμα της (αλλά) ακόμη και τώρα το Brent εξακολουθεί να βρίσκεται στα 75 δολάρια το βαρέλι, και αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι ήταν πριν από το καλοκαίρι» εξηγεί στο Ruters η Jane Foley, επικεφαλής στρατηγικής συναλλαγματικών ισοτιμιών στη Rabobank.

«Εξακολουθεί προφανώς να αποτελεί πρωταρχική πηγή ανησυχίας. Και η αγορά σίγουρα θα έχει το ένα μάτι σε αυτό και το άλλο στη Fed και την αμερικανική οικονομία επίσης».

Το δολάριο ενισχύεται έναντι του γεν

Στην Ιαπωνία, το δολάριο σημείωσε τελευταία άνοδο 0,77% έναντι του γεν στα 144,71 γεν ανά δολάριο.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Καζούο Ουέντα, απέφυγε να επαναλάβει την υπόσχεση της κεντρικής τράπεζας να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στην ομιλία του και επικεντρώθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία. Μετά την συνάντηση με τον κεντρικό τραπεζίτη, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, Σιγκέρου Ισίμπα Ishiba δήλωσε ότι η Ιαπωνία δεν βρίσκεται σε περιβάλλον για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων οδηγώντας το γεν σε καθοδική πορεία.

Η αγορά εργασίας ενισχύει το δολάριο

Το ελβετικό φράγκο, που συγκαταλέγεται στην ομάδα των ασφαλών καταφυγίων,  υποχώρησε περίπου 0,2% στα 0,8435 ανά δολάριο, περιορίζοντας τις πρωινές του απώλειες.

Η στερλίνα παρουσίασε μικρή μεταβολή στα 1,3281 δολάρια, μετά από πτώση 0,67% την προηγούμενη ημέρα.

Η υποχώρηση του ευρώ χθες τροφοδοτήθηκε από την αύξηση των στοιχημάτων για μείωση των ευρωεπιτοκίων των Οκτώβριο. Οι αγορές επεξεργάστηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που υποχώρησε τον Σεπτέμβριο κάτω από τον στόχο του 2%  για πρώτη φορά από το 2021. Ένα καμπανάκι ότι επιβραδύνεται η οικονομική δραστηριότητα, οι πληθωριστικές πιέσεις βρίσκονται υπό έλεγχο ενώ ενισχύονται οι ανησυχίες για την μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Το δολάριο επιπλέον ενισχύθηκε και από τα στοιχεία της έκθεσης JOLTS, που παρακολουθεί στενά η Fed  για να διαμορφώσει τις εκτιμήσεις για την αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την έκθεση οι κενές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Αύγουστο, ενώ μειώθηκαν οι απολύσεις. Η οικονομία αποδείχθηκε εκπληκτικά ανθεκτική απέναντι στις αυξήσεις επιτοκίων από την Fed, αποτρέποντας μια ευρέως προβλεπόμενη ύφεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές