Οι αγορές δέχονται από χτες, 1η Οκτωβρίου, τις αναταράξεις της νέας κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, αν και σήμερα επικρατεί μια σχετική ψυχραιμία, χωρίς βέβαια να φεύγει από το προσκήνιο η εστίαση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η UBS επιχειρεί να διαγνώσει τις προεκτάσεις των εξελίξεων στις αγορές, τονίζοντας πρωτίστως ότι η έκταση της κίνησης του κινδύνου στις αγορές θα εξαρτηθεί από το εάν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

Ισραήλ: Νέα υποβάθμιση της οικονομίας από την S&P

Η στρατιωτική κατάσταση στην περιοχή παραμένει ρευστή και η πιθανότητα περαιτέρω επιδείνωσης έχει αυξηθεί, παρόλα αυτά. Οι μελλοντικές ενέργειες του Ισραήλ και του Ιράν θα είναι κρίσιμες και κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν έναν ευρύτερο πόλεμο.

Ομοίως, άλλα μέλη του «Άξονα της Αντίστασης», μιας ομάδας Ιρανών συμμάχων που είναι επίσης εχθρικά προς το Ισραήλ, μπορεί να συμβάλουν στην κλιμάκωση με τις ενέργειές τους.

Το βασικό σενάριο της UBS

Αλλά το βασικό σενάριο της UBS εξακολουθεί να μην αφορά έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η επίθεση του Ιράν μπορεί να είχε σκοπό να σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητά του, χωρίς να προκαλέσει πιο δυναμικά αντίποινα από το Ισραήλ.

Μια πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ από το Ιράν τον Απρίλιο τηλεγραφήθηκε εκ των προτέρων, προκάλεσε μικρή ζημιά και οδήγησε σε περιορισμένη επίθεση από το Ισραήλ σε μια ιρανική στρατιωτική βάση. Μετά την επίθεση του Ιράν τον Απρίλιο, οι ΗΠΑ προέτρεψαν το Ισραήλ να απαντήσει δείχνοντας αυτοσυγκράτηση.

Το Ιράν νωρίς σήμερα είπε ότι η επίθεσή του στο Ισραήλ έχει τελειώσει προς το παρόν, αποκλείοντας περαιτέρω προκλήσεις. Το Ισραήλ υποσχέθηκε μια «οδυνηρή» απάντηση στο Ιράν και τις ΗΠΑ να προειδοποιούν για «σοβαρές συνέπειες».

Αλλά κατά την UBS υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το Ιράν μπορεί να επιθυμεί να αποκλιμακωθεί η ένταση, με αντάλλαγμα κάποια ανακούφιση από τις οικονομικές κυρώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν έδωσε σήμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι το Ιράν είναι «έτοιμο να συνεργαστεί με τους συμμετέχοντες στην πυρηνική συμφωνία του 2015».

Αλλά ο κίνδυνος λανθασμένου υπολογισμού από το Ιράν, τους συμμάχους του ή το Ισραήλ συνεχίζει να αυξάνεται.

Επιπτώσεις στις αγορές

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή εγείρει επείγουσες ανθρωπιστικές ανησυχίες, κατά την UBS. Συνέβαλε επίσης σε περιόδους αστάθειας της αγοράς, εν μέσω ανησυχιών ότι ένας περιφερειακός πόλεμος θα μπορούσε να διακόψει τις προμήθειες πετρελαίου.

Αλλά το βασικό σενάριο της UBS είναι ότι η σύγκρουση δεν σταματά από έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων συμμάχων τους.

Υποθέτει επίσης ότι οι ροές προϊόντων ενέργειας από τη Μέση Ανατολή θα συνεχιστούν χωρίς συνεχείς διακοπές.

Εν τω μεταξύ, πιστεύει ότι οι προοπτικές για τις μετοχές θα υποστηριχθούν από μια ήπια οικονομική προσγείωση στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed, τα ισχυρά κέρδη και την αισιοδοξία για την επέκταση των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης.

Η πορεία του πετρελαίου

Ταυτόχρονα, η UBS πιστεύει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν στρατηγικές για να μειώσουν τον αντίκτυπο των διακυμάνσεων της αγοράς στα χαρτοφυλάκιά τους. Ο χρυσός συνεχίζει να είναι ελκυστικός ως αντιστάθμισμα έναντι γεωπολιτικών κινδύνων και πιθανών αλλαγών στην πολιτική των ΗΠΑ που προκύπτουν από τις εκλογές.

Το μέταλλο θα επωφεληθεί επίσης από περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων της Fed, την ισχυρή ζήτηση της κεντρικής τράπεζας και την αυξανόμενη διάθεση των επενδυτών μέσω των διαπραγματεύσιμων κεφαλαίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η UBS αναμένει ότι ο χρυσός θα φτάσει τα 2.750 δολάρια η ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους και 2.900 δολάρια έως το τελευταίο τρίμηνο του 2025.

Ομοίως, οι θέσεις στο πετρέλαιο μπορούν να χρησιμεύσουν ως αντιστάθμιση χαρτοφυλακίου έναντι μιας επιδεινούμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή, ενώ τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς είναι επίσης θετικά, κατά την άποψη της UBS.

Η Κίνα και ο κύκλος χαλάρωσης της Fed

Τα κίνητρα από την Κίνα και το δυνατό ξεκίνημα του κύκλου χαλάρωσης από τη Fed θα στηρίξουν τη ζήτηση ενέργειας.

Στην περίπτωση ενός πολυμέτωπου πολέμου, οι τιμές του πετρελαίου θα αποτελούσαν βασικό μηχανισμό μετάδοσης από τη σύγκρουση στις παγκόσμιες αγορές. Ενώ το Ιράν έχει συμφέρον να διατηρήσει απρόσκοπτες τις ροές ενέργειας στην περιοχή, δεδομένης της δικής του εξάρτησης από τις εξαγωγές πετρελαίου, οποιοδήποτε εμπόδιο στις ιρανικές ροές μπορεί να αλλάξει το κλίμα και να οδηγήσει σε διαταραχές.

Ζητήματα σε μεγάλες οδούς προμήθειας πετρελαίου όπως το Στενό του Ορμούζ, ή ζημιές σε κρίσιμες υποδομές πετρελαίου, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές του αργού Brent να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια/βαρέλι για αρκετές εβδομάδες.

Ιστορικά, οι επιπτώσεις των διεθνών συγκρούσεων στις αγορές συνήθως εξασθενούν γρήγορα.

Αν και η UBS αναμένει περαιτέρω αστάθεια τους επόμενους μήνες εν μέσω αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή και ενόψει των αμερικανικών εκλογών τον Νοέμβριο, δεν πιστεύει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να κάνουν σημαντικές προσαρμογές στο χαρτοφυλάκιό τους ως απάντηση.

Ιστορικά, οι επιπτώσεις των διεθνών συγκρούσεων στις αγορές συνήθως εξασθενούν γρήγορα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές