Κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των αμερικανικών εταιρειών ενέργειας, καθώς ενισχύονται από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου εν μέσω έντονων ανησυχιών για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Η πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και η πλήρης υποστήριξη της Ουάσιγκτον σε ενδεχόμενη απάντηση από το Τελ Αβίβ  οδήγησαν τις αγορές σε κατάσταση risk off. Mε τον όρο αναφερόμαστε στην προσπάθεια των επενδυτών αν φύγουν από επενδύσεις υψηλού κινδύνου λόγω αβεβαιότητας και να στραφούν σε τοποθετήσεις που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια. Χθες οι επενδυτές στράφηκαν στο χρυσό, στα ομόλογα και σε νομίσματα όπως το δολάριο και το ελβετικό φράγκο. Στο χρηματιστήριο επιλέγουν την τοποθέτηση σε μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών και αμυντικών επιχειρήσεων.

Δολάριο: Διατηρεί τα κέρδη – Το ράλι έναντι του γεν

Οι τιμές του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς για το πετρέλαιο Brent αυξήθηκαν 3% στα 75,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό  West Texas Intermediate  σημείωσε άνοδο 3,3% στα 72,13 δολάρια.

«Η εμπλοκή του Ιράν είναι μια ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη για τις αγορές, με τους επενδυτές να φοβούνται δικαίως ότι τα αντίποινα από το Ισραήλ θα μπορούσαν να διαταράξουν τον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου» εξηγεί στο Reuters ο Μάθιου Ράιαν, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Ebury.

Το Ιράν είναι σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και αντιπροσωπεύει περίπου το 5% της παραγωγής πετρελαίου.

Οι μετοχές των αμερικανικών μεγάλων εταιρειών ενέργειας Exxon Mobil και Chevron  σημείωσαν άνοδο 2,1% και 1,5%, αντίστοιχα.

Οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου ConocoPhillips, Occidental Petroleum και Devon Energy καταγράφουν κέρδη από 1-1,9%, ενώ οι μετοχές εταιρειών παροχής υπηρεσιών πετρελαίου SLB  και Halliburton αυξήθηκαν περίπου 2% και 1%. αντίστοιχα.

Η νευρικότητα θα παραμείνει

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η αγορά θα παραμείνει «νευρική», καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα αντίποινα του Ισραήλ και τις επακόλουθες επιπτώσεις στην προσφορά.

«Η ευρύτερη επίπτωση για τις αγορές είναι η αυξανόμενη πιθανότητα μιας απότομης ανόδου των παγκόσμιων συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο και μια ακόμη περίοδος αυξημένων τιμών ενέργειας και πληθωρισμού για τους καταναλωτές»,  πρόσθεσε ο Ράιαν.

«Οι συνέπειες δεν θα είναι, ωστόσο, τόσο σοβαρές όσο μετά την εισβολή στην Ουκρανία».

Ωστόσο, οι μετοχές των αμερικανικών αμυντικών εταιρειών Lockheed Martin  και RTX  υποχώρησαν ελαφρά μετά το άνοιγμα.

Οι παγκόσμιες γεωπολιτικές κρίσεις οδήγησαν σε σύντομα κέρδη στις μετοχές εταιρειών του αμυντικού τομέα τα τελευταία τρία χρόνια λόγω της προσδοκίας υψηλότερης ζήτησης όπλων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street