Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κλυδωνίστηκε τόσο στη σκιά της νέας κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή όσο και από τις μεγάλες μετατοπίσεις που έφερε η τελευταία ημέρα των προσφορών για τη διάθεση του 10% της Εθνικής.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,26% στις 1.428,81 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.423,93 μονάδων (-1,60%) και 1.439,43 μονάδων (-0,53%). Ο τζίρος ανήλθε στα 198 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 48,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 13,3 εκατ. τεμάχια αξίας 69,7 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση του τζίρου των πακέτων οφείλεται κυρίως στην Εθνική, στην οποία διακινήθηκαν πέντε πακέτα των 7,2 εκατ. τεμαχίων, αξίας 55,3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, έντονη ήταν και η κινητικότητα σε Eurobank, Alpha Bank και Τέρνα Ενεργειακή.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,49% στις 3.457,52 μονάδες, ενώ στο -1,21% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.303,51 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,54% στις 1.219,46 μονάδες.

Διμέτωπη αβεβαιότητα

Προφανώς το placement της Εθνικής απορρόφησε σημαντική ρευστότητα από μια αγορά που έδειχνε από το καλοκαίρι ότι «διψά» για νέα κεφάλαια, εντούτοις και η διεθνής αβεβαιότητα προστέθηκε σήμερα στην επιφυλακτικότητα πολλών χαρτοφυλακίων. Έτσι οι προσδοκίες για μια αντίδραση στην παρούσα είναι χαμηλές, με το σενάριο για εκ νέου δοκιμασία των 1.400 μονάδων να έχει πλέον περισσότερες πιθανότητες.

Μέσα σε τρεις ημέρες ροκανίστηκε ότι χτίστηκε το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, με την ελληνική αγορά να δείχνει για ακόμη μία φορά το πόσο ευάλωτη είναι στις περιόδους κλιμάκωσης της γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Την ώρα δηλαδή που οι αγορές της Δύσης δείχνουν αξιοσημείωτη ψυχραιμία για τους κινδύνους που ελλοχεύουν μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η ελληνική αγορά δεν μπόρεσε να υψώσει άμυνες.

Έτσι, η εσωστρέφεια και η αποφυγή ρίσκου επανήλθαν στη Λ. Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να χάνει με χαρακτηριστική ευκολία τόσο τη στήριξη των 1.450 μονάδων όσο και εκείνη των 1.430 μονάδων. Και όλα αυτά την ώρα που την περασμένη Παρασκευή, δηλαδή πριν ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το 10% της Εθνικής, ο γενικός δείκτης «κοιτούσε» την κατοχύρωση της αντίστασης των 1.470 – 1.475 μονάδων.

Βέβαια, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, τουλάχιστον το μέτωπο της Εθνικής είναι ένας βραχυπρόθεσμος σκόπελος που αναμενόταν να προκαλέσει αναταράξεις. Αργά ή γρήγορα η αγορά θα επανέλθει στην κανονικότητα της, εκτός και αν το διεθνές κλίμα παραμείνει εύθραυστο, επηρεάζοντας τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου, κυρίως από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Aegean, Metlen, Alpha Bank και Ελλάκτωρ σημείωσαν βουτιά που ξεπέρασε το 3%, με τις ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, Eurobank, Cenergy, ΟΤΕ και ΔΕΗ να ακολουθούν και αυτές με απώλειες άνω του 2%. Άνω του -1% έκλεισαν και οι Jumbo, Motor Oil, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Autohellas, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν και Σαράντης.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα και ΕΥΔΑΠ, με την Εθνική να κλείνει αμετάβλητη στα 7,65 ευρώ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή και ΔΑΑ, με την Coca Cola να αναχαιτίζει μέρος της πτώσης της αγοράς με το +1,38% που κατέγραψε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών