Να κρατήσει έστω και τα επίπεδα των 1.430 μονάδων παλεύει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως οδεύει προς την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίασή του, όσο διαρκεί μάλιστα η διαδικασία του βιβλίου προσφορών για το 10% της Εθνικής.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,96% στις 1.433,12 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 77,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,4 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 1,11% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.470,89 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός πτώση 1,36% στις 1.221,70 μονάδες.

Από τα ψηλά στα χαμηλά…

Η εσωστρέφεια και η αποφυγή ρίσκου έχουν επανέλθει στη Λ. Αθηνών μετά και τη σημερινή εικόνα που εμφανίζει η αγορά, καθώς όχι μόνο έχασε με χαρακτηριστική ευκολία τη στήριξη των 1.450 μονάδων, αλλά πλέον παλεύει να κρατήσει και τις 1.450 μονάδες. Και όλα αυτά την ώρα που την περασμένη Παρασκευή, δηλαδή πριν ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το 10% της Εθνικής, ο γενικός δείκτης «κοιτούσε» την κατοχύρωση της αντίστασης των 1.470 – 1.475 μονάδων.

Προφανώς το placement της Εθνικής απορροφά σημαντική ρευστότητα από μια αγορά που έδειχνε από το καλοκαίρι ότι «διψά» για νέα κεφάλαια, εντούτοις και η διεθνής αβεβαιότητα έχει προστεθεί στην επιφυλακτικότητα πολλών χαρτοφυλακίων. Έτσι οι προσδοκίες για μια αντίδραση στην παρούσα είναι χαμηλές, με το σενάριο για εκ νέου δοκιμασία των 1.400 μονάδων να έχει πλέον περισσότερες πιθανότητες.

Βέβαια, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, τουλάχιστον το μέτωπο της Εθνικής είναι ένας βραχυπρόθεσμος σκόπελος που αναμενόταν να προκαλέσει αναταράξεις. Αργά ή γρήγορα η αγορά θα επανέλθει στην κανονικότητα της, εκτός και αν το διεθνές κλίμα παραμείνει εύθραυστο, επηρεάζοντας τις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου, κυρίως από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Eurobank και Aegean σημειώνουν απώλειες 2,84% και 2,37% αντίστοιχα, με τις Λάμδα, Alpha Bank, Metlen, ΟΤΕ, Cenergy, ΔΕΗ, Motor Oil, Autohellas, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ και Πειραιώς να ακολουθούν με απώλειες που ξεπερνούν το 1%.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Σαράντης, Βιοχάλκο, Τιτάν και Εθνική, με την Τέρνα Ενεργειακή να μην έχει μεταβολή. Στον αντίποδα, Coca Cola και ΔΑΑ σημειώνουν κέρδη 0,69% και 0,76% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών