Το ειδικό σχήμα κάλυψης για τις απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής παρουσίασε σε συνάντηση με εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών και παραγωγών ακτινιδίου της Λάρισας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η επιχορήγηση για τις απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής να διαμορφωθεί κατ’ ανώτατο όριο ανά στρέμμα και είδος φύτευσης, για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ως εξής: α) 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση, β) 3.500 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλμέτα, γ) 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για αμπελοειδή, και δ) 577,5 ευρώ ανά στρέμμα αρωματικών φυτών.

Χρήστος Κέλλας: «Βρισκόμαστε σταθερά στο πλευρό των αλιέων»

Οι παραγωγοί ζήτησαν από τον ΕΛΓΑ για την καλλιέργεια του ακτινιδίου να υπάρξει ειδική κατηγορία «κρεβατίνα», λόγω αυξημένων απαιτήσεων και υψηλότερου κόστους της

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι συνεταιρισμών παραγωγών ακτινιδίων της Λάρισας ανέφεραν στον κ. Κέλλα και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο τις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες από τη θεομηνία Daniel, ενώ έθεσαν το ζήτημα της αναπλήρωσης του εισοδήματος των αγροτών λόγω απωλειών της παραγωγής. Εκτενής συζήτηση έγινε και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανασύσταση του φυτικού κεφαλαίου.

Θα κοστολογηθεί από τον ΕΛΓΑ η «κρεβατίνα»

Επίσης, οι παραγωγοί έθεσαν και το θέμα των μη παραγωγικών φυτών ηλικίας έως τεσσάρων ετών. Τέλος, ζήτησαν από τον ΕΛΓΑ για την καλλιέργεια του ακτινιδίου να υπάρξει ειδική κατηγορία «κρεβατίνα», λόγω αυξημένων απαιτήσεων και υψηλότερου κόστους της.

Σε σχέση με το αίτημα για τη νέα κατηγορία «κρεβατίνα», ζητήθηκε από τους συνεταιρισμούς να καταθέσουν μελέτη για το κόστος, ώστε να αξιολογηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ. Παράλληλα, διευκρινίστηκε ότι το 50% της παραπάνω ενίσχυσης θα δοθεί ως προκαταβολή για την επαναφύτευση των καλλιεργειών, και θα ακολουθήσει εξόφληση μετά από έλεγχο των γεωπόνων του ΕΛΓΑ.

Αναμένεται, όμως, η ολοκλήρωση του περιγράμματος των πληγεισών καλλιεργειών από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ ώστε να καθοριστούν οι δικαιούχοι και το ποσό που δικαιούνται.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, δήλωσε σχετικά: «Οι ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες των ακτινιδίων από τη θεομηνία Daniel είναι μεγάλες και κατανοώ πλήρως την αγωνία των αγροτών μας που στηρίζουν το εισόδημά τους από την παραγωγή αυτή. Στηρίζουμε τους παραγωγούς και την αγροτική οικονομία μας, αναγνωρίζοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια. Ικανοποιούμε τα δίκαια αιτήματά τους, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την επίλυση των προβλημάτων τους. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με εκπροσώπους των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας χτίζοντας σχέση συνέπειας και εμπιστοσύνης μαζί τους».

Αναφορικά με τον ΕΛΓΑ ο υφυπουργός τόνισε: «Οι αποζημιώσεις που έχει καταβάλει ο ΕΛΓΑ τα τελευταία πέντε χρόνια αγγίζουν το 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές το αντίστοιχο διάστημα ήταν μόλις 700.000 ευρώ. Επιπλέον, επίκειται αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής».

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Ευθύμιος Τριανταφύλλου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας – Στομίου «Καρποί Κισσάβου», ο Αθανάσιος Ευθυμίου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού και της Ομάδας Παραγωγών Ακτινιδίου Πυργετού, και οι Κωνσταντίνος Μυλωνάς και Χρήστος Ριζάκης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ομολίου, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο διευθυντής Ασφάλισης και Ενισχύσεων ΕΛΓΑ, Σταύρος Καουκάκης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO